Strona Główna Unixy.pl
Internetowe forum na temat systemów GNU/Linux Unix

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload
 Ogłoszenie 
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług (logowanie do konta itp.). Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Poprzedni temat «» Następny temat
komendy unix
Autor Wiadomość
tomo

Dołączył: 17 Paź 2009
Posty: 2
Wysłany: 2009-10-17, 12:33   komendy unix

Nie wiem za bardzo w jakim dziale to powinienem napisac, ale sprobuje tutaj, mam nadzieje, ze ktos udzieli pomocy.
Otoz, jest taka sprawa, podam tutaj punkty co musze zrobic na komputerze co ma unixa i prosilbym, zeby ktos napisal mi po kolei co trzeba robic, tzn jakie komendy wpisywac itp, bylbym bardzo wdzieczny.

A oto punkty:

1. Założyć katalog o nazwie lab2.
2. Przejść do katalogu lab2.
3. Zapisać w nim tekst tego pliku i tego skryptu.
4. Skompilować plik PRML2.c tak aby powstał plik wykonalny PRML2.
5. Uruchomić skrypt PRMS2; jeśli się nie udało, nadać sobie prawa do wykonania tego pliku i spróbować jeszcze raz.
6. Obejrzeć zawartość skryptu PRMS2. Zaobserwować sposób uruchomienia w tle i przekazania argumentu.
7. Odnaleźć poleceniem ps proces programu PRML2 i go zabić; może być potrzebne nowe okno powłoki.
8. Za pomocą edytora dokonać stosownych zmian w pliku PRML2.c (instrukcje postępowania wewnątrz tego pliku).
9. Dokonać ponownej kompilacji i konsolidacji.
10. Uruchomić ponownie skrypt PRMS2 i zademonstrować Prowadzącemu laboratorium.
11. Uruchomić program PRML2 podając jako argument jakiś łańcuch znakowy nie zawierający białych znaków. Zaobserwować wynik.
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2009-10-17, 16:55   

http://rtfm.killfile.pl/#praca_domowa
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
tomo

Dołączył: 17 Paź 2009
Posty: 2
Wysłany: 2009-10-18, 00:56   

Ok a wiec mam pare konkretniejszych pytan.

jak utworzyc katalog i do niego przejsc to wiem.

dalej mam zapisac w nim 2 pliki, jak to zrobic? to nie to samo co skopiowac, a komend na zapisanie czegos nie znalazlem, no chyba, ze mozna po prostu jakos myszka cos nacisnac i zapisac?:)

jesli mam skompilowac plik to wystarczy, ze wpisze gcc nazwia pliku ? czy cos jeszcze moze musze pisac? i czy juz po tym plik jest gotowy do ruszenia, czy jeszcze musze go skonsolidowac, czy tam zlinkowac, nie wiem jak sie fachowo mowi?

jesli mam takie polecenie: Odnaleźć poleceniem ps proces programu PRML2 i go zabić; może być potrzebne nowe okno powłoki. tzn, ze mam wpisac "ps proces kill nazwa pliku"? i to starczy, czy tez zapis powinien byc inny? Co to znaczy nowe okno powloki? ;/

z gory dzieki
 
     
kriks 
Administrator

JID: kszymczak@jabber.gda.pl
Pomógł: 15 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 609
Wysłany: 2009-10-18, 11:46   

Cytat:
dalej mam zapisac w nim 2 pliki, jak to zrobic? to nie to samo co skopiowac, a komend na zapisanie czegos nie znalazlem, no chyba, ze mozna po prostu jakos myszka cos nacisnac i zapisac?:)

Komend gdzie szukałeś?
Jak wpiszesz w google "tworzenie plików w linuksie" to pierwsza strona, która wyskoczy zawiera informację na ten temat.
Jeśli chodzi Tobie o utworzenie 2 plików, to robisz to za pomocą polecenia touch.
Dlaczego mieszasz do tego myszkę?
Jeśli mas używać konsoli i nauczyć się w niej poruszać to wystarczy Ci tylko powłoka i klawiatura.
np:
Kod:
touch a.txt b.txt



Cytat:
jesli mam skompilowac plik to wystarczy, ze wpisze gcc nazwia pliku ? czy cos jeszcze moze musze pisac? i czy juz po tym plik jest gotowy do ruszenia, czy jeszcze musze go skonsolidowac, czy tam zlinkowac, nie wiem jak sie fachowo mowi?

np:
Kod:
gcc -o plik plik.c


Cytat:
jesli mam takie polecenie: Odnaleźć poleceniem ps proces programu PRML2 i go zabić; może być potrzebne nowe okno powłoki. tzn, ze mam wpisac "ps proces kill nazwa pliku"? i to starczy, czy tez zapis powinien byc inny?


Powłoka ma taki bajer że jeśli wpiszesz man polecenie to zazwyczaj dostaniesz do tego polecenia pomoc
np:
Kod:
man ps
man kill


Cytat:
Co to znaczy nowe okno powloki?

To znaczy nowe okno powłoki :)
_________________
jesteś nowy, przeczytaj to..
 
     
scool 

JID: scool@jabberpl.org
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Lis 2005
Posty: 409
Wysłany: 2009-10-18, 11:50   

kriks napisał/a:

Cytat:

Co to znaczy nowe okno powloki?


To znaczy nowe okno powłoki :)


Można też prościej ;) "Nowa instancja interpretera poleceń" ;)
_________________
Każdy Polak oczywista, dba by w domu była Vista... Windows Seven always even :P

Co to jest KDE?? kde to po czesku "gdzie".

"...Z ręki obcej; źródła jego dawne serwery,
A numer jego będzie... 404."
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group