Zeissmann
|
Wysłany: 2009-10-19, 21:56 Debian squeeze, problem ze stałym IP
|
|
|
Witam
Napotkałem bardzo dziwny problem związany z siecią przewodową. Dwa tygodnie przeczesywania google nie dały żadnych wyników i nawet nie mam pomysłu co się dzieje.
Jestem podłączony do sieci przewodowej ze static IP. Skonfigurowałem /etc/network/interfaces tak, aby mieć dwa interfejsy logiczne -- jeden do dhcp na wszelkie okoliczności (to na laptopie) a drugi do tejże sieci ze stałym IP. Mam aplet Network Manager który wykrywa te moje konfiguracje, kiedy czuje, że jest podłączony do sieci.
Loguję się do systemu i wybieram odpowiednią opcję z nmapplet (w trayu). Wtedy dzieję się różne dziwne rzeczy. Czasem komputer przestaje odpowiadać. Czasem NM pokazuje, że sieć działa, ale w rzeczywistości nie działa -- nie da się załadować żadnej strony, nie działa pidgin. Czasem natomiast -- niestety najrzadziej -- wszystko działa tak jak powinno i wtedy jest w porządku, tak jak w tym momencie. Niestety w przeciągu ostatnich dwóch tygodni jest to zaledwie trzeci raz, co uważam za kiepską statystykę...
Jak dotąd pracowałem na tym komputerze w conajmniej trzech różnych sieciach, na kablu przy dhcp oraz w bezprzewodowej i nigdzie nie było problemu. Co więcej inne komputery w tej sieci nie mają takiego problemu czyli to nie wina sieci. Czy ktoś wie z czym może to być związane?
Mój komp to Asus X71SL. Karta sieciowa to Sis 191, pracuje na sterowniku sis190.
Pozdrawiam |
|