Strona Główna Unixy.pl
Internetowe forum na temat systemów GNU/Linux Unix

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload
 Ogłoszenie 
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług (logowanie do konta itp.). Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Poprzedni temat «» Następny temat
HDD restart samego dysku w linuxe.
Autor Wiadomość
xanax

Wysłany: 2006-12-21, 08:42   HDD restart samego dysku w linuxe.

Szukałem w wolnym czasie i chyba niewiem o co pytać wujka googiela bo nieudało mi się nic sensownego znaleść i jestem w ślepym zaułku. Jeśli odłącze dysk twardy a następnie go podłącze na działającym systemie to co musze w linuxe zresetować, uruchomić ponownie żeby dysk działał poprawnie ?? Myślałem że do tego jest potrzeba kieszeń hot plug ale na niej jest identycznie jak przy zwykłych dyskach. Bawił się ktoś w coś takiego ?

michal
[Usunięty]

Wysłany: 2006-12-22, 21:44   

„man proc”

„Polecenie echo ’scsi add-single-device 1 0 5 0’ > /proc/scsi/scsi spowoduje, że
kontroler scsi1 przeprowadzi skanowanie kanału SCSI 0 w poszukiwaniu urządzenia o
ID 5 i LUN 0. Jeśli już istnieje urządzenie o takim adresie, lub adres jest
nieprawidłowy, zostanie zwrócony błąd.”

xanax

Wysłany: 2007-01-02, 10:48   

Przynajmniej teraz wiem gdzie szukać :)
Przejrzałem man proc i nieznalazłem czegoś takiego dla ide. Jakby ktoś coś wiedział byłbym wdzięczny, a to ze scsi przetestuje.

michal
[Usunięty]

Wysłany: 2007-01-02, 14:19   

Twój kontroler IDE obsługuje hotswap?

xanax

Wysłany: 2007-01-02, 22:18   

Pewno nie ale pod windą odłączenie HDD z kieszeni i podłączenie ponowne pozwala na korzystanie z dysku. W linuxe ten zabieg nieprzejdzie.

jezior 

JID: [email protected]
Wysłany: 2007-01-02, 22:44   

xanax napisał/a:
W linuxe ten zabieg nieprzejdzie.

np. we FreeBSD jest atacontrol, w linuxie tez napewno cos sie znajdzie, niech ktos od linuxa sie odezwie :)

michal
[Usunięty]

Wysłany: 2007-01-02, 23:01   

Jeśli kontroler obsługuje hot swap, to możesz to robić za pomocą hdparm

hdparm -U /dev/hdX - wyłącza
hdparm -R /dev/hdX - włącza

man hdparm

„ -R Zarejestruj interfejs IDE. Niebezpieczne. Zobacz opis opcji -U
aby zdobyć więcej informacji.”

„ -U Wyrejestruj interfejs IDE. Niebezpieczne. Do użycia wraz z
opcją -R. Dedykowane dla sprzętu skonstruowanego specjalnie do
wymiany "na gorąco" (hot-swapping, bardzo rzadki!). Używaj
świadomie z zachowaniem szczególnej ostrożności gdyż może to
łatwo zawiesić lub uszkodzić twój system. Źródłowa dystrybucja
hdparm zawiera katalog ’contrib’ z kilkoma skryptami wspoma-
gającymi wymianę "na gorąco" na UltraBay z ThinkPad 600E.
Używaj na własne ryzyko.”

Teoretycznie wystarczy odmontować partycje i wyłączyć zasilanie dysku, ale nie dam sobie za to uciąć włosów. Może najpierw spróbuj na napędzie CD :)

BTW. To, że Windows coś robi, to nie oznacza, że tak można. Kumpel mówił, że bawił się z hotswapem na Win2k3 i teoretycznie wszystko było ok, tylko chkdsk wywalał błędy. Kontroler IDE musi mieć wsparcie dla tego typu operacji.

michal
[Usunięty]

Wysłany: 2007-01-02, 23:04   

jezior napisał/a:
xanax napisał/a:

np. we FreeBSD jest atacontrol, w linuxie tez napewno cos sie znajdzie, niech ktos od linuxa sie odezwie :)

Jestem pewien, że nie działa dla kontrolerów nie obsługujących hotswap – jeżeli jest inaczej, to niech Bóg się nad nimi zlituje, bo użytkownicy nie będą mieć litości :)

xanax

Wysłany: 2007-01-03, 08:18   

Dziśaj po pracy sprawdze tego hdparma. Co do odmontowania i odłączenia a potem podłączenia i podmontowania niedziała. Ogólnie po podłączeniu w ten sposób dysku wyskakuje dużo dziwnych rzeczy na konsoli :) Jak stestuje to dam znać.

jezior 

Wysłany: 2007-01-03, 09:41   

michal napisał/a:
jezior napisał/a:
xanax napisał/a:

Jestem pewien, że nie działa dla kontrolerów nie obsługujących hotswap – jeżeli jest inaczej, to niech Bóg się nad nimi zlituje, bo użytkownicy nie będą mieć litości :)

Probowales i jestes pewien czy tylko Ci sie wydaje?

michal
[Usunięty]

Wysłany: 2007-01-03, 10:56   

xanax napisał/a:
Ogólnie po podłączeniu w ten sposób dysku wyskakuje dużo dziwnych rzeczy na konsoli :) Jak stestuje to dam znać.

Prawdopodobnie wywala jakiś błąd, ale go nie zgłaszaj. IMO system powinien zrobić kernel panic, ale wiesz – fault tolerance.

michal
[Usunięty]

Wysłany: 2007-01-03, 11:05   

jezior napisał/a:
Probowales i jestes pewien czy tylko Ci sie wydaje?

A próbowałeś wyciągać pamięć RAM, dodatkowy procesor, karty PCI na sprzęcie, który nie jest do tego przystosowany? Linux umożliwia takie działania, ale tylko na sprzęcie posiadającym funkcje hot swap, ponieważ trudno przewidzieć co mogłoby się stać z np. pamięcią, gdyby napięcie nie zostało wyłączone... Zaryzykuje twierdzenie, że standardowo nowsze kontrolery IDE obsługują hot swap, jednak nie dam sobie za to nic uciąć.

Jak dokładnie działa FreeBSD, to niestety nie wiem, ale nie sądzę, żeby robili głupie rzeczy.

michal
[Usunięty]

Wysłany: 2007-01-03, 11:54   

Zaciekawiony sprawą kontrolerów IDE z funkcją hot swap poczyniłem pewne studia na ten temat...

Na stronie komitetu technicznego T13 http://t13.org/ nie wiedzą nic o takiej funkcji w kontrolerach IDE (szukałem tradycyjnie i przez google „hotplug site:t13.org”, „hotswap site:t13.org”). Firmy produkujące kontrolery IDE RAID (sprawdziłem Promise, High Point) miały w ofercie sprzęt obsługujący hotswap (kto wie, może nawet był standardowo montowany na lepszych płytach). Laptopy w których można dołożyć dysk podczas pracy mają funkcje hotswap (dziwne by było, gdyby nie miały...)(nie chodzi mi o dyski na PCMCIA).

Jednak nie jest to w standardzie IDE, tylko było oferowane jako bonus i musi mieć wsparcie ze strony sterownika kontrolera.

Maciek_Rutecki 
Administrator

Wysłany: 2007-01-03, 13:14   

michal napisał/a:
Jednak nie jest to w standardzie IDE, tylko było oferowane jako bonus i musi mieć wsparcie ze strony sterownika kontrolera.

Ja tyko dodam ze swojej strony, że paru moich znajomych wyjmuje dysk IDE w czasie pracy systemu, choć ich sprzęt nie jest do tego przygotowany, ciekawe ile będą jeszcze mieli szczęścia...

jezior 

Wysłany: 2007-01-03, 13:21   

michal napisał/a:
Jak dokładnie działa FreeBSD, to niestety nie wiem, ale nie sądzę, żeby robili głupie rzeczy.

No wlasnie, wiec nie sądź.

Odpowiedz do tematu