Strona Główna Unixy.pl
Internetowe forum na temat systemów GNU/Linux Unix

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload
 Ogłoszenie 
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług (logowanie do konta itp.). Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Poprzedni temat «» Następny temat
Debian squeeze migracja z kde3 do kde4
Autor Wiadomość
kriks 
Administrator

JID: kszymczak@jabber.gda.pl
Pomógł: 15 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 609
Wysłany: 2009-05-22, 11:36   Debian squeeze migracja z kde3 do kde4

Piszę bo może komuś to ułatwi życie ;)
Któregoś ranka, niekoniecznie pięknego pojawił się update w Debianie squeeze KDE3 -> KDE4, nieświadomie przystąpiłem w standardowy sposób do aktualizacji. Wyłączyłem ixy i w konsoli:

Kod:

apt-get update
apt-get upgrade
apt-get dist-upgrade


System zrobił co miał zrobić, restartnąłem, uruchamia się nowe KDM, ale po chwili błąd ( już nie pamiętam jaki :lol: ) i KDE się nie uruchamia.
Poczytałem trochę i dobrym rozwiązaniem okazało się zastosowanie skryptu smxi.

Kod:

wget smxi.org/smxi.zip
unzip smxi.zip
./smxi


dalej czytamy co należy robić.

Po uruchomieniu KDE 4 na pierwszy rzut oka wszystko działało prawidłowo , jednak okazało się że dźwięk jest tylko przy starcie KDE i przy jego wyłączeniu.
Winnym okazał się
Cytat:
knotify4

http://bugs.debian.org/cg....cgi?bug=524859

Prostym rozwiązaniem jest wrzucenie do autostartu skryptu:

Kod:

#!/bin/sh

killall knotify4 && /usr/bin/knotify4


Ostatni błąd to PSI, uruchamia się ale nie można nic napisać. Zanim zacząłem szukać rozwiązania Maciek oznajmił że temat już ma opanowany.
Mam nadzieję że dopisze tu rozwiązanie ;)


Źródła:
google.pl
smxi.org
_________________
jesteś nowy, przeczytaj to..
Ostatnio zmieniony przez kriks 2009-05-23, 12:27, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2009-05-22, 18:01   

kriks napisał/a:
Ostatni błąd to PSI, uruchamia się ale nie można nic napisać. Zanim zacząłem szukać rozwiązania Maciek oznajmił że temat już ma opanowany.
Mam nadzieję że dopisze tu rozwiązanie ;)


Psi i Kadu maja ten sam problem - sprawdzanie pisowni.

W Kadu w zarządcy modułów wyłączyć odpowiedni moduł.

Psi:
ustawnienia->misc->chceck spelling
ustawnienia->advanced->options->ui->spell-check->false

Kadu i Psi wymagają przekompilowania pod nowe qt. W przypadku Psi deweloperzy (nie debianowi, tylko z psi) pokpili sprawę i dopiero psi 0.13 powinno oficjalnie wpółpracować z qt 4.5.

Żeby było weselej z podobnego powodu jest problem z Psi i obsługą GnuPG.

Pakiet libqca2-plugin-gnupg dopiero w wersji beta3 rozwiązuje problem. Wystarczy podmienić bibliotekę z tego pakietu poniższym:

http://unixy.pl/maciek/download/psi/

udostępniłem wersję amd64 i x86. Nie odpowiadam za to jak ona działa. U mnie działa.
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2009-05-22, 18:05   

kmix ma ten krzak, że otwiera główne okno przy uruchomieniu, co jest wkurzające, gdy mamy go wrzuconego do autostartu. Tymczasowe rozwiązanie (bug zgłoszony deweloperom kmix):

Kod:
kmix; qdbus org.kde.kmix /kmix/KMixWindow hide


Google mówi żeby użyć "Close". IMO niepoprawnie.

Wrzucone w autostart

A propos qdbus, jak ktoś np. w xbindkeys chce wyciszyć, regulować dźwięk, to należy używać takich poleceń:

Kod:
"qdbus org.kde.kmix /Mixer0 org.kde.KMix.decreaseVolume Master:0"
"qdbus org.kde.kmix /Mixer0 org.kde.KMix.increaseVolume Master:0"
"qdbus  org.kde.kmix /Mixer0 org.kde.KMix.toggleMute Master:0"


Master można zmienić na PCM czy co kto potrzebuje.
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
Ostatnio zmieniony przez Maciek_Rutecki 2009-05-22, 18:36, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2009-05-23, 07:55   

Maciek_Rutecki napisał/a:
Psi i Kadu maja ten sam problem - sprawdzanie pisowni.


Aktualizacja Kadu rozwiązała problem.
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group