Strona Główna Unixy.pl
Internetowe forum na temat systemów GNU/Linux Unix

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload
 Ogłoszenie 
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług (logowanie do konta itp.). Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Poprzedni temat «» Następny temat
Instalacja Debiana na HP nx6310 - EY501ES (część 1)
Autor Wiadomość
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-05-09, 21:58   

ea66 napisał/a:
Warning: kernel device mapper support (CONFIG_BLK_DEV_DM) is disabled in /lib/modules/2.6.21.1/source
Building kernel module... WARNING: "dm_get_device"


Masz Device Drivers -> Multi-device support (RAID and LVM) -> Device mapper support w menuconfig zaznaczone?

Bo późniejsze ./install spowoduje niespodzianki.

BTW. Jak dobrze pójdzie to opis TrueCrypt pojawi się w najbliższym numerze Dragonii. Na razie jest w fazie -beta2 :-)
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
michal
[Usunięty]

Wysłany: 2007-05-09, 21:58   

ea66 napisał/a:

Apropo True Crypt przy kompilacji wyrzuca mi taki blad:
Kod:
Checking build requirements...
Warning: kernel device mapper support (CONFIG_BLK_DEV_DM) is disabled in /lib/modules/2.6.21.1/source
Building kernel module... WARNING: "dm_get_device" [/home/ea66/truecrypt-4.3a-source-code/Linux/Kernel/truecrypt.ko] undefined!
WARNING: "dm_table_get_mode" [/home/ea66/truecrypt-4.3a-source-code/Linux/Kernel/truecrypt.ko] undefined!
WARNING: "dm_register_target" [/home/ea66/truecrypt-4.3a-source-code/Linux/Kernel/truecrypt.ko] undefined!
WARNING: "dm_unregister_target" [/home/ea66/truecrypt-4.3a-source-code/Linux/Kernel/truecrypt.ko] undefined!
WARNING: "dm_put_device" [/home/ea66/truecrypt-4.3a-source-code/Linux/Kernel/truecrypt.ko] undefined!
Done.

Jak bardzo trzeba się tym martwić?


Musisz włączyć CONFIG_BLK_DEV_DM w pliku .config jądra.
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-05-09, 22:11   

Hmm ale to musiało coś się zmienić w wersji 2.6.21.1 lub konfig Maćka tego nie miał zaznaczonego bo ja tego nie ruszałem... czyli w sobotę czeka mnie rekompilacja :(

P.S
Jako podsekcja tej opcji jest:
RAID support
Device Mapper support

Zaznaczyć czy zostawić? Generalnie domyślam się że 1 opcja jest niepotrzebna, druga zaś potrzebna, tyle że ma ona sporo opcji:
Kod:
[ ]     Device mapper debugging support (NEW)                    │ │
  &#9474; &#9474;    < >     Crypt target support (NEW)                               &#9474; &#9474;
  &#9474; &#9474;    < >     Snapshot target (EXPERIMENTAL) (NEW)                     &#9474; &#9474;
  &#9474; &#9474;    < >     Mirror target (EXPERIMENTAL) (NEW)                       &#9474; &#9474;
  &#9474; &#9474;    < >     Zero target (EXPERIMENTAL) (NEW)                         &#9474; &#9474;
  &#9474; &#9474;    < >     Multipath target (EXPERIMENTAL) (NEW)     
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-05-10, 08:41   

Jak na załączniku (to co zaznaczone jako eksperymentalne nie musisz):

rys00.png
Plik ściągnięto 148 raz(y) 59,55 KB

_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-05-11, 13:23   

Dzisiaj wpadłem przypadkiem na rozwiązanie jednego z bardziej irytujących bugów w Linuxie w tym laptopie a mianowicie blokowanie touchpada w trakcie pisania na klawiaturze... ilesz to razy w czasie pisania czegoś "na szybko] dotknąłem przypadkiem przycisku czy samego touchpada i na ekranie robiły się cuda.. ;) na szczęście jest na to prosty sposób [działa chyba z każdym laptopem wyposażonym w konsolę
Synaptics]:
w pliku xorg.conf w sekcji input device dopisujemy:
Kod:
option "SHMConfig" "on"
option "MaxTapTime" "0"


Restartujemy X-y i w konsoli wpisujemy:
Kod:
syndaemon -i 2 -d


gdzie 2 oznacza odstęp czasu w sekundach od momentu zakończenia pisania, po którym touchpad zostanie reaktywowany.
Polecenie to trzeba ładować przy każdym ładowaniu środowiska graficznego, stąd dobrym pomysłem jest dodanie tego do programów startowych...
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-05-11, 13:39   

Fajna sprawa :-)
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
zielony_83 

JID: zielony@jabber.autocom.pl
Dołączył: 03 Cze 2006
Posty: 31
Wysłany: 2007-05-11, 13:42   

<offtop>Kurde jak ja lubię Was czytać :D .

Mnie też to wkurzało, ale z braku czasu nie szukałem rozwiązania. Dzięki ea zaraz przetestuje czy u mnie zadziała. </offtop>
_________________
Zostałeś zarejestrowany jako użytkownik #416423 przez.. :mrgreen:
##
FluxboxPL | Mój Lepszy Świat | Debian Users Gang
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-05-11, 15:11   

Tylko jedno "ale": gdy używasz myszy pod usb i ją rozłączysz touchapd nie reaguje na podwójne uderzenie oraz na pojedyncze w obydwa prawe rogi (=prawy przycisk i prawy oraz lewy jednocześnie). Trzeba używać przycisków pod touchpadem.
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-05-11, 15:30   

Cytat:
touchapd nie reaguje na podwójne uderzenie


Ano fakt, tez mam myche pod USB... ale idzie zrobić:
wystarczy pozbyć się tego wpisu:
Kod:
option "MaxTapTime" "0"


Cytat:
oraz na pojedyncze w obydwa prawe rogi (=prawy przycisk i prawy oraz lewy jednocześnie)

Tego przyznam się szczerze nie rozumiem... mógłbyś nieco jaśniej?

EDIT:
Już chyba rozumiem... prawy górny róg to lewy róg to lewy przycisk, a prawy dolny to prawy przycisk? No to też działa po usunięciu tego wpisu... muszę poszperać za co on odpowiada...
A tak szczerze to nawet nie wiedziałem że touchpad ma jakieś funkcje za rogiem :D

EDIT v.2.0
Ok, już mniej więcej kumam o co w tym chodzi...
Generalnie znalazłem fajnego gotowca:
Kod:

        Option        "LeftEdge"         "1900"
        Option        "RightEdge"        "5400"
        Option        "TopEdge"          "1900"
        Option        "BottomEdge"       "4000"
        Option        "FingerLow"        "25"
        Option        "FingerHigh"       "30"
        Option        "MaxTapTime"       "180"
        Option        "MaxTapMove"       "220"
        Option        "HorizScrollDelta" "100"
        Option        "VertScrollDelta"  "100"
        Option        "LockedDrags"      "on"


I to nam daje:
Cytat:
Po uruchomieniu środowiska graficznego można korzystać z funkcji:

* scrolla pionowego - przesuwając palec po prawej krawędzi touchpada
* scrolla poziomego - przesuwając palec po dolnej krawędzi touchpada
* lewego klawisza myszy - dwukrotnie "klikajac" palcem na touchpadzie
* prawego klawisza myszy - klikajac palcem w prawym dolnym rogu touchpada
* srodkowego klawisza myszy - klikajac palcem w prawym gornym rogu touchpada (pod x-ami oznacza to wklejenie tekstu znajdujacego sie w schowku)
* przeciagania - poprzez dwukrotne klikniecie i przytrzymanie palca wl/acza sie funkcja przeciagania - wyl/aczenie jej nastepuje po ponownym kliknieciu (za wl/aczenie tej opcji odpowiada "LockedDrags")

+ rozłączanie touchpada... jeśli dopiszemy do programów startowych ten mały skrypt

Źródło: wonder.pl
Ostatnio zmieniony przez ea66 2007-05-11, 17:22, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-05-11, 16:35   

ea66 napisał/a:
* przeciagania - poprzez dwukrotne klikniecie i przytrzymanie palca wl/acza sie funkcja przeciagania - wyl/aczenie jej nastepuje po ponownym kliknieciu (za wl/aczenie tej opcji odpowiada "LockedDrags")


To trzeba dodać:
Kod:
        Option          "LockedDrags"           "on"


Swoją drogą fajna sprawa.

ea66 napisał/a:
* scrolla poziomego - przesuwając palec po dolnej krawędzi touchpada


Z tym jest ból. HP twierdzi, że w nx6310 to jest. Rysunek na touchpadzie temu przeczy, nie potrafię tego uruchomić i zastanawiam się czy technicznie jest to możliwe.

Rozłączanie touchpada ustawiłem sobie na 1 sekundę. Przy kopiowaniu i wklejaniu czasem to bywało uciążliwe. Poniżej cała sekcja:

Kod:
Section "InputDevice"
    Identifier    "Synaptics Touchpad"
    Driver        "synaptics"
    Option        "SendCoreEvents"    "true"
    Option        "Device"        "/dev/psaux"
    Option        "Protocol"        "auto-dev"
    Option        "HorizScrollDelta"    "0"
    Option        "SHMConfig"        "on"
    #Option        "MaxTapTime"        "0"
    Option        "LeftEdge"        "1900"
        Option        "RightEdge"        "5400"
        Option        "TopEdge"        "1900"
        Option        "BottomEdge"        "4000"
        Option            "FingerLow"        "25"
        Option        "FingerHigh"        "30"
        Option            "MaxTapTime"           "180"
        Option            "MaxTapMove"           "220"
        Option            "HorizScrollDelta"     "100"
        Option            "VertScrollDelta"      "100"
    Option        "HorizEdgeScroll"    "true"
    Option        "VertEdgeScroll"    "true"
    Option        "LockedDrags"          "on"
EndSection


PS. Touchpad działa wreszcie normalnie po rozłączeniu myszy. Dzięki :-)
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-05-11, 17:28   

No i sympatycznie... teraz ten touchpad działa całkiem przyzwoicie zwłaszcza opcja LockedDrags mi pasuje ;)

Sekcje Input Device mam identyczną... w poprzednim poście walnąłem się przy wklejaniu dlatego brakowało 3 ostatnich opcji, ale widzę że sam do tego doszedłeś :)
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-05-13, 02:03   

Ostatnio, po aktualizacji jądra zauważyłem, że czasami nie resetuje się interfejs ethernet tzn. gnome pokazuje brak połączenia i nie ma internetu... muszę wyjąć i włożyć kabel ponownie aby połączenie "załapało". Nie dałoby się jakoś zmodyfikować skryptu aby wymuszał reset połączenia ethernet?
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-05-13, 08:59   

ea66 napisał/a:
Nie dałoby się jakoś zmodyfikować skryptu aby wymuszał reset połączenia ethernet?


Mówisz o wyłączaniu, czy hibernacji?

W hibernacji to ifconfig eth0 down/up

Zerknij czy to tylko gnome coś miesza, czy też faktycznie sieć nie działa.
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-05-13, 18:17   

Juz pisałem wyżej ,że sieci faktycznie nie ma po wyjściu z hibernacji... ale po dopisaniu tej instrukcji problem znikną :)
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-05-13, 19:57   

Odnoszę wrażenie, że wszelkie wyłączanie intefejsów itp. jest przenoszone do userspace. Jądro jedynie zajmuje się sprzętem i wszystkim bezpośrednio z nim związanym.
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group