Strona Główna Unixy.pl
Internetowe forum na temat systemów GNU/Linux Unix

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload
 Ogłoszenie 
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług (logowanie do konta itp.). Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Poprzedni temat «» Następny temat
Instalacja Debiana na HP nx6310 - EY501ES (część 1)
Autor Wiadomość
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-02-24, 18:36   

Poczytałem sobie nieco i doszedłem ,że przy użyciu polecenia wyloguj>wstrzymaj [lub hibernuj] ładowane są odpowiednio skrypty /etc/acpi/sleep.sh lub /etc/acpi/hibernate.sh . Elementem wspólnym tej układanki jest natomiast skrypt /etc/acpi/reasume.sh który pośredniczy we wzbudzeniu laptopa ze "snu" [choć to zapewne żadne odkrycie dla Was]. Tak czy inaczej wystarczyło dopisać w skrypcie reasume.sh:
Kod:
echo -n reconnect > /sys/bus/serio/devices/serio0/drvctl

Wyglada to teraz tak:
Kod:
#!/bin/bash

# Source from /etc/acpi/resume.d/
for SCRIPT in /etc/acpi/resume.d/*.sh; do
  . $SCRIPT
echo -n reconnect > /sys/bus/serio/devices/serio0/drvctl
done


I w ten sposób problem z klawaturą przy suspend i hibernate się rozwiązał... Jedyne co mnie jeszcze nurtuje to po wzbudzeniu z hibernacji rozłącza połączenie lan i trzeba czekać z 5sek zeby je przywrocił ale to chyba tak być musi.
No i drugie pytanie: skoro problem zniknal to czy stosować Twój skrypt czy mogę używać standardowego "wbudowanego wstrzymania"?
I ewentualnie czy można ten skrypt jakoś podpiąć pod graficzne wstrzymanie z gnome np. podmieniajac sleep.sh?
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-02-24, 19:44   

Skoro działa wbudowany po dodaniu tej linijki to nie musisz, ja po prostu wolę swój, bo go rozumiem :) . Po prostu dodaj na końcu to polecenie i tyle.

Błąd polegał na tym, że po wybudzeniu gubił przerwanie. Jakbyś podłączył zewnątrzną klawiaturę było by oki.

Gdybyś kiedyś kompilował własne jajko, to klawiaturę (i8042) zrób jako moduł i wywal go przed suspendem i załaduj po. Opjca ta wymaga ustawienia CONFIG_EMBEDDED na yes a psmouse na moduł.

W menuconfig masz to:

i8042: Device drivers->imput device support->hardware i/o ports i8042 -> PC Keyboard controller<m>
mysz: Device drivers->imput device support->mouse->PS/2 mouse -> <m>

CONFIG_EMBEDDED: General setup->Configure standard kernel features (for small systems)

Inaczej pisząc: :)
CONFIG_EMBEDDED=y
CONFIG_MOUSE_PS2=m
CONFIG_SERIO_I8042=m

Karta ethernetowa wymaga chwilki na obudzenie się.
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-02-24, 20:00   

No i fajnie. Jak narazie kompilacja własnego jądra jest jeszcze nieco zbyt wymagającym zadaniem, ale z czasem na pewno spróbuję i Twoje wskazówki na pewno się przydadzą :)

Tak czy inaczej udało mi się uporać ze wszystkimi problemami jakie dręczyły mojego laptopa pod linuxem.
Generalnie HP musi mieć mocno skopany bios bo z tego co czytałem wszystkie te błędy wynikają z błędów właśnie w biosie a nie w samym os-ie. Nawet teraz w trakcie botowania wyrzuca jakies MFCG Bios Bug i Synaptics Reset Failed ale nie powoduje to jakiś negatywnych skutków więc chyba można to zignorować :)

Jeszcze raz dziękuje za pomoc :)
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-02-24, 20:27   

ea66 napisał/a:
Nawet teraz w trakcie botowania wyrzuca jakies MFCG Bios Bug i Synaptics Reset Failed ale nie powoduje to jakiś negatywnych skutków więc chyba można to zignorować


Zawsze możesz samemu poprawić tablicę DSDT. Choć na te błędy nie da rady.
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
wizard 


JID: mati@jabber.7ds.pl
Dołączył: 04 Sie 2006
Posty: 146
Wysłany: 2007-02-25, 02:45   

Oj dziękuję ci bardzo.. u mnie nic nie dało :P
_________________
Gdzie są kluczyki od czołgu?
www.7ds.pl
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-02-25, 10:30   

wizard napisał/a:
Oj dziękuję ci bardzo.. u mnie nic nie dało :P


?
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-02-25, 17:42   

Hmm wczoraj byłem z siebie bardzo zadowolony ,że standby działa a dzisiaj nie działa, czy raczej klawiatura wbudowana i touchpad nie działa po wzbudzeniu z uśpienia. Hibernacja dalej działa i jest ok.

Próbowałem użyć tego skryptu, który podałeś wcześniej i faktycznie ładnie się usypia, ale wcale nie wstaje [czarny ekran i nic dalej]. Masz może jakiś pomysł na to?
 
     
michal
[Usunięty]

Wysłany: 2007-02-25, 18:22   

ea66 napisał/a:
Hmm wczoraj byłem z siebie bardzo zadowolony ,że standby działa a dzisiaj nie działa, czy raczej klawiatura wbudowana i touchpad nie działa po wzbudzeniu z uśpienia. Hibernacja dalej działa i jest ok.

Próbowałem użyć tego skryptu, który podałeś wcześniej i faktycznie ładnie się usypia, ale wcale nie wstaje [czarny ekran i nic dalej]. Masz może jakiś pomysł na to?


Możesz podłączyć konsole po kablu szeregowym? Powinieneś zobaczyć to co nie jest wypisane na ekranie.

BTW. Laptop ma HT czy to jakiś Core? W laptopie jest SATA?

Spróbuj też różnych kombinacji acpi=noirq pci=noacpi jako parametry do jądra, przeczytaj Documentation/power/tricks.txt i resztę dokumentów w Documentation/power/ .
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-02-25, 19:04   

ea66 napisał/a:
Próbowałem użyć tego skryptu, który podałeś wcześniej i faktycznie ładnie się usypia, ale wcale nie wstaje [czarny ekran i nic dalej]. Masz może jakiś pomysł na to?


Masz pakiet vbetool(s)? Kompletnie żadnej reakcji ze strony sprzętu po naciśnięciu zasilania?

michal napisał/a:
BTW. Laptop ma HT czy to jakiś Core? W laptopie jest SATA?


Core Duo z SATA

michal napisał/a:
Spróbuj też różnych kombinacji acpi=noirq pci=noacpi


Odradzam, posypie się m.in. USB

michal napisał/a:

Możesz podłączyć konsole po kablu szeregowym?


Nie ma odpowiedniego wyjścia.

Co rozumiesz pod pojęciem standby: suspend to ram, czy faktycznie standby?
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
michal
[Usunięty]

Wysłany: 2007-02-25, 19:20   

Maciek_Rutecki napisał/a:

michal napisał/a:
BTW. Laptop ma HT czy to jakiś Core? W laptopie jest SATA?


Core Duo z SATA


Więc to może być problem z SMP, SATA, spapranym ACPI i wszystkim innym po drodze...

Maciek_Rutecki napisał/a:

michal napisał/a:
Spróbuj też różnych kombinacji acpi=noirq pci=noacpi


Odradzam, posypie się m.in. USB


Super...

Maciek_Rutecki napisał/a:

michal napisał/a:

Możesz podłączyć konsole po kablu szeregowym?


Nie ma odpowiedniego wyjścia.


Jeszcze lepiej. Konsola sieciowa też odpada, bo sieć jest za późno włączana. Adapter portu szeregowego na USB?

Może spróbuj najpierw wyłączyć SMP i wywłaszczenie.

Albo bez rekompilacji
maxcpus=1 noapic
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-02-25, 19:37   

Cytat:
Masz pakiet vbetool(s)?

Tak, mam zainstalowaną wersję 0.7-1.1

Cytat:
Kompletnie żadnej reakcji ze strony sprzętu po naciśnięciu zasilania?

Kontrolki się świecą, dysk przez chwile pracuje, po czym koniec. Ekran nawet nie mignie, cały czas pozostaje czarny.

Cytat:
Co rozumiesz pod pojęciem standby: suspend to ram, czy faktycznie standby?

Tak na dobrą sprawę to nie mam pojęcia. Generalnie po wywołaniu polecenie Wstrzymaj z menu wyloguj wywoływany jest skrypt /etc/acpi/sleep.sh który wygląda tak [jest to skrypt oryginalny, nic tu nie ruszałem]:
Kod:
#!/bin/bash

. /etc/default/acpi-support
. /usr/share/acpi-support/power-funcs
. /usr/share/acpi-support/device-funcs
. /usr/share/acpi-support/policy-funcs

DeviceConfig;

if [ x$ACPI_SLEEP != xtrue ] && [ x$1 != xforce ]; then
  exit;
fi

# If gnome-power-manager or klaptopdaemon are running, let them handle policy
if [ x$1 != xforce ] && [ x$1 != xsleep ] && [ `CheckPolicy` = 0 ]; then
    exit;
fi

if [ x$LOCK_SCREEN = xtrue ]; then
    if pidof xscreensaver > /dev/null; then
    for x in /tmp/.X11-unix/*; do
        displaynum=`echo $x | sed s#/tmp/.X11-unix/X##`
        getXuser;
        if [ x"$XAUTHORITY" != x"" ]; then       
        export DISPLAY=":$displaynum"
        . /usr/share/acpi-support/screenblank
        fi
    done
    fi
fi

# Generic preparation code
. /etc/acpi/prepare.sh

if [ x$DISABLE_DMA = xtrue ] && [ -b /dev/hda ]; then
  hdparm -d 0 /dev/hda
fi

echo -n $ACPI_SLEEP_MODE >/sys/power/state

if [ x$RESET_DRIVE = xtrue ] && [ -b /dev/hda ]; then
    hdparm -w /dev/hda
    hdparm -C /dev/hda
    hdparm -C /dev/hda
    hdparm -C /dev/hda
    hdparm -d 1 /dev/hda
fi

if [ x$DISABLE_DMA = xtrue ] && [ -b /dev/hda ]; then
  hdparm -d 1 /dev/hda
fi
# Generic wakeup code
. /etc/acpi/resume.sh


Nie wiem tak naprawdę czy jest to suspen to ram czy suspend. Mam nadzieję że, po tym skrypcie można to ocenić.

Do tej pory wystarczyło, jak pisałem już wcześniej, wystarczyło w skrypcie /etc/acpi/resume.sh dopisać linijkę podaną przez Ciebie i było ok. Zarówno wstrzymanie jak i hibernacja działała poprawnie i klawiatura pracowała poprawnie. Skrypt wygląda tak:
Kod:
#!/bin/bash

# Source from /etc/acpi/resume.d/
for SCRIPT in /etc/acpi/resume.d/*.sh; do
  . $SCRIPT
echo -n reconnect > /sys/bus/serio/devices/serio0/drvctl
done


Wczoraj późnym wieczorem aktualizowałem system, 71 paczek zostało uaktualnionych i sie zrobił problem. Po wyjściu ze wstrzymania klawiatura nie działa pomimo że plik resume.sh został nienaruszony. Co ciekawe pomimo że usunąłem ten dodatkowy wpis wzbudzający klawiaturę, hibernacja
działa poprawnie i klawiatura również [a też był z nią problem]. Skrypt inicjujący hibernację wygląda tak:
Kod:
#!/bin/bash

. /etc/default/acpi-support
. /usr/share/acpi-support/power-funcs
. /usr/share/acpi-support/policy-funcs

if [ x$ACPI_HIBERNATE != xtrue ] && [ x$1 != xforce ]; then
  exit;
fi

# Unset video posting - it's not needed for suspend to disk
unset POST_VIDEO
unset USE_DPMS

. /etc/acpi/prepare.sh

#if [ x$LOCK_SCREEN = xtrue ]; then
#    for x in /tmp/.X11-unix/*; do
#    displaynum=`echo $x | sed s#/tmp/.X11-unix/X##`
#    getXuser;
#    if [ x"$XAUTHORITY" != x"" ]; then
#        export DISPLAY=":$displaynum"
#        . /usr/share/acpi-support/screenblank
#    fi
#    done
#fi

echo -n $HIBERNATE_MODE >/sys/power/disk

if [ -x /sbin/s2disk ]; then
    DEVICE="/dev/disk/by-uuid/`awk -F= '{print $3}' </etc/initramfs-tools/conf.d/resume`"
    if [ -f /etc/usplash.conf ]; then
    . /etc/usplash.conf
    /sbin/s2disk -x "$xres" -y "$yres" $DEVICE
    else
    /sbin/s2disk $DEVICE
    fi
else
    echo -n "disk" >/sys/power/state
fi

$LAPTOP_MODE stop

. /etc/acpi/resume.sh


I w tym momencie nie wiem jak to ugryźć bo jedno działa a drugie nie, a bazują na podobnych skryptach.
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-02-25, 20:39   

ea66 napisał/a:
. /etc/acpi/resume.sh


To pokaż. Wolę jednak własne skrypty, są prostsze :)
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-02-25, 21:44   

Juz pokazywałem powyżej:
Kod:
#!/bin/bash

# Source from /etc/acpi/resume.d/
for SCRIPT in /etc/acpi/resume.d/*.sh; do
  . $SCRIPT
echo -n reconnect > /sys/bus/serio/devices/serio0/drvctl
done
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-02-25, 21:54   

Jeszcze się upewnię, moj skrypt działa? Bo ten korzysta z uswsp, ktory u mnie zawsze sprawiał problemy.

BTW:
cat /sys/power/state

Dowiesz sie co masz. Ale raczej masz suspend to ram (w windowsie wstrzymanie) i disk (hibernacja).
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-02-25, 22:31   

Więc tak:
Kiedy odpalę Twój skrypt komputer się ładnie usupia ale nie wstaje, tzn kontrolki sie świecą, dysk chwile pracuje i tyle. Ekran pozostaje czarny i laptop nie reaguje na żadne polecenia. Muszę go wyłączyć z przycisku i włączyć żeby system się uruchomił.

Wynik z polecenia cat /sys/power/state:
Kod:
mem disk
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group