Strona Główna Unixy.pl
Internetowe forum na temat systemów GNU/Linux Unix

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload
 Ogłoszenie 
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług (logowanie do konta itp.). Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Poprzedni temat «» Następny temat
Instalacja Debiana na HP nx6310 - EY501ES (część 1)
Autor Wiadomość
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-06-29, 19:23   

SELinux to fajna rzecz, tyle że na Debiabie odnoszę wrażenie że wszystkie narzędzia z tym związane są trochę na odczep się. W F7 wygląda to znacznie lepiej... w zasadzie wszystko automatycznie się dostosowuje a tu na Debianie na domyślnych ustawieniach nawet paczki nie zainstalujesz :P

Michal napisał/a:
Idę się napić... sesja mnie dołuje.

Weź mnie ze sobą, to ja pójdę z Tobą ;) Normalnie po środzie mam dosyć: polałem statystykę, miałem stłuczkę i kazali mi się do soboty z akademika wynieść bo jakaś **** delegacja przyjeżdża i im pokój potrzebny... what else can go wrong?
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-07-15, 08:42   

Debian i SantaRosa:
http://wiki.debian.org/In...an_On/SantaRosa

Zauważyłem, że co jest na podzespołach Intela to pod Linuksem pięknie chodzi :D
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-07-19, 11:25   

Chyba po prostu zaczyna być widać efekty współpracy między Intelem a społecznością open-source. Szkoda tylko, że inni producenci nie chcą iść jego ślady i pilnują swoich sekretów jak oka w głowie...

Natomiast nie rozumiem tego zamieszania z xorgiem tzn. ten artykuł pisany był stosunkowo niedawno, a więc po wydaniu xorg 7.2-3, który wprowadzał uproszczony plik konfiguracyjny, pozbawiony sekcji Files, Modules, Dri [i chyba tyle], a mimo to w przykładzie dalej jest pełna wersja... i teraz zasadnicze pytanie której wersji się trzymać? Skróconej czy pełnej?

Z drugiej strony obecnie można skasować cały xorg.conf a Xy i tak wstają więc te ustawienia mają [przynajmniej w przypadku Intela] drugorzędne znaczenie...
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-07-19, 18:35   

ea66 napisał/a:
i teraz zasadnicze pytanie której wersji się trzymać?


Ja trzymam się starej wersji... na razie działa :D
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-07-19, 21:51   

Maciek Rutecki napisał/a:
na razie działa

No właśnie nie bardzo, bo mi Diablo 2 na winie nie chce działać przy "starej" wersji a na nowej chodzi jak trzeba. Z drugiej strony nie myślałem, że ja w życiu jeszcze będę w coś grać :)

Anyway, wczoraj zrobiłem update biosu do wersji F.0D [datowany na 27 Kwietnia br.] + instalacja systemu + kernel 2.6.22.1.
I tak zmienili znowu nazewnictwo wentylatorów... teraz mamy:
Kod:
michal@nx6310:~$ ls /proc/acpi/fan/
C325  C326  C327  C328

Czyli numeracja poszła o 10 wyżej
Poza tym kiedyś mówiłeś coś o takim listingu:
Kod:
michal@nx6310:~$ cat /proc/acpi/thermal_zone/*/*
<setting not supported>
<polling disabled>
state:                   active[3]
temperature:             50 C
critical (S5):           256 C
active[0]:               78 C: devices=C325
active[1]:               70 C: devices=C326
active[2]:               60 C: devices=C327
active[3]:               45 C: devices=C328
<setting not supported>
<polling disabled>
state:                   ok
temperature:             47 C
critical (S5):           90 C
passive:                 87 C: tc1=1 tc2=2 tsp=300 devices=CPU0 CPU1
<setting not supported>
<polling disabled>
state:                   ok
temperature:             47 C
critical (S5):           105 C
<setting not supported>
<polling disabled>
state:                   ok
temperature:             31 C
critical (S5):           90 C
passive:                 60 C: tc1=1 tc2=2 tsp=300 devices=CPU0 CPU1
<setting not supported>
<polling disabled>
state:                   ok
temperature:             40 C
critical (S5):           110 C

I też się pozmieniały numery, choć w sumie to samo.
I wreszcie to co chyba najważniejsze, działa obsługa ERTC [Enhanced Real Time Clock] a to pozwala korzystać z Dyntick i High Resolution Timers co wydłuża czas pracy na baterii i nieco przyśpiesza działanie wirtualizacji wszelkiej maści... Ahh postęp, postęp :)
Żeby jeszcze zrobili ten shutdown to ja będę kontent.

P.S
W załączniku mój konfig kernela pod bios F.0D... o ile do tej pory bazowałem na Twoim, o tyle ten kleciłem sam w pocie czoła i dokumentacją w ręku ;) Może sie na coś przyda ;)

config-2.6.22.1.zip
Pobierz Plik ściągnięto 356 raz(y) 14,01 KB

 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-07-20, 10:57   

ea66 napisał/a:
Anyway, wczoraj zrobiłem update biosu do wersji F.0D [datowany na 27 Kwietnia br.]


Działa bez problemu? Pokaż dmesg, może się skuszę :D

ea66 napisał/a:
I wreszcie to co chyba najważniejsze, działa obsługa ERTC


Za sprawą jajka czy nowego BIOSu?

Config się przyda, zrobię sobie diffa ze swoim, tyle że 2.6.22.1 i vmware nie chcą współpracować.
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-07-20, 11:16   

Maciek Rutecki napisał/a:
Za sprawą jajka czy nowego BIOSu?

Nowego biosu. Te opcje były już w 2.6.21* ale na biosie F.06 powodowały znaczne skrócenie czasu pracy na bateriach i wzrost obciążenia procesora przy wirtualizacji [coś jakby komputer się dławił; dziwne przestoje itd.]
Cytat:
2.6.22.1 i vmware nie chcą współpracować.

To fakt, dlatego ja przeszedłem na Virtualbox, bo bez problemu współpracuje z nowymi jajami i korzysta z e wspomnianych dobrodziejstw dyntick.... no i jest prostszy w obsłudze i szybszy [imho :) ]

dmesg w załączniku...

dmesg.zip
Pobierz Plik ściągnięto 359 raz(y) 9,03 KB

 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-07-20, 12:27   

Zapomniałem się zapytać jak działa suspend, cpufreq w nowym BIOSie?
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-07-20, 13:00   

Maciek_Rutecki napisał/a:
Zapomniałem się zapytać jak działa suspend, cpufreq w nowym BIOSie?

Bezproblemowo. Twoje skrypty nadal sprawdzają się znakomicie.
Co do skalowania to również działa jak trzeba, tyle, że wraz z jajem 2.6.22 wprowadzono uniwersalny moduł acpi-cpufreq, który zastąpił speedstep_centrino i wszelkie moduły pod konkretny procesor.
Osobiście to wkompilowałem na stałe obsługę skalowania, więc żadnych zmian nie widzę :)

p.s
Odradzam natomiast update xorg do wersji z unstable, bo się suspend to ram sypie [czarny ekran przy wyjściu z uśpienia, choć sam system normalnie pracuje; coś jakby ekran nie był rozjaśniany tj poziom jasności i kontrastu ustawiony był na minimum; nie wiem jak inaczej to opisać :) ]
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-07-20, 13:25   

Najpierw pytam i od razu instaluję :D

Działa bezproblemowo, w szoku jestem że to HP i działa :D

Trochę literki w /proc/acpi się rozjechały :D

Znalazłem 1 krzak: już nie można niezależnie od siebie sterować częstotliwościami CPU, Chyba wracam do F06, chyba że inne udoskonalenia spowodują, że warto to zostawić. :/

Masz możliwość określić czas pracy na bateriach po zmianie biosu (dłużej/krócej)?
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-07-20, 13:48   

Też to masz, hmm...:

Kod:
hpet_resources: 0xfed00000 is busy


Co do niezależnego sterowania obydwoma CPU to pokombinuję, bo mam stare i nowe DSDT, no i specyfikację ACPI pod ręką... choć wolałbym coś lżejszego do czytania ;-)
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-07-20, 14:20   

Podczas suspendu mam coś takiego:

Kod:
ACPI Exception (exoparg2-0442): AE_AML_PACKAGE_LIMIT, Index (000000005) is beyond end of object [20070126]
ACPI Error (psparse-0537): Method parse/execution failed [\_SB_.C241] (Node df7929dc), AE_AML_PACKAGE_LIMIT
ACPI Error (psparse-0537): Method parse/execution failed [\_SB_.C002.C0DC.C349._STM] (Node df795ba8), AE_AML_PACKAGE_LIMIT


Coś z libata? Najfajniejsze, że _STM nie mam w ogóle w DSDT, więc nie rozumiem tego.

Wybudzanie jest oki.
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-07-20, 14:29   

Ech, w 2.6.22-rc4-mm1 nie widzę tego błędu, jedynie w 2.6.21.*, czas poszukać patcha do vmware :D
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-07-20, 14:33   

Cytat:
Masz możliwość określić czas pracy na bateriach po zmianie biosu (dłużej/krócej)?

Tak:
Czysty system [zaraz po instalacji], odpalony gnome + rtorrent w tle, zamknięta pokrywa laptopa, zarządca conservative i:
Dystrybucyjny Kernel z unstable 2.6.21-2-686 + bios F.06 - 2h 48 min
Kernel 2.6.21.6 + Bios f.06 - 3h 12min
Kernel 2.6.22.1 + Bios F.0D - 4h 08min

Jakieś pytania? :)

Cytat:
Znalazłem 1 krzak: już nie można niezależnie od siebie sterować częstotliwościami CPU, Chyba wracam do F06, chyba że inne udoskonalenia spowodują, że warto to zostawić. :/

Hmm ale co nam daje niezależne sterowanie oboma rdzeniami niezależnie skoro i tak wykorzystywany jest model symetrycznego przetwarzania danych, wiec oba rdzenie i tak będą pracować z jednakową częstotliwością [ten "szybszy" będzie musiał zwolnić to częstotliwości drugiego]... od razu mówię, że to nie są moje wnioski, tylko gdzieś czytałem spory artykuł o tym, chyba na DebianAdmin... jak to wykopię to wrzucę link :)

Cytat:
Coś z libata? Najfajniejsze, że _STM nie mam w ogóle w DSDT, więc nie rozumiem tego.

Hmm ale suspend to disk czy ram?


Ciekawe kiedy wyjdzie -mm do stable 2.6.22?Czekam na to jak na zbawienie, bo mi modem gprs na zwykłym jajcu nie chce chodzić a -mm zawiera sterowniki do niego :)
 
     
michal
[Usunięty]

Wysłany: 2007-07-20, 14:46   

Eghm... czy w Core na pewno da się sterować częstotliwością obu rdzeni?

IMO warto spróbować z wyłączaniem drugiego rdzenia, gdy nie jest potrzebny - cpuhotplug sobie z tym poradzi.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group