Strona Główna Unixy.pl
Internetowe forum na temat systemów GNU/Linux Unix

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload
 Ogłoszenie 
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług (logowanie do konta itp.). Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Poprzedni temat «» Następny temat
Instalacja Debiana na HP nx6310 - EY501ES (część 1)
Autor Wiadomość
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-07-23, 12:47   

michal napisał/a:
Ok, chyba wiem co trzeba zrobić w Debianie. Edytuj /etc/init.d/halt i zmień hddown="-h" na hddown="".


Już to ćwiczyliśmy parę postów wcześniej, coś przestało działać :D No i to działało dla "normalnego" wyłączania, a nie suspendu. Ten ostatni zachowuje się jakby pod koniec wywoływało polecenie "shutdown -h".
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-07-23, 17:38   

Ano obawiam się, że jedyna nadzieja w developerach Debiana, bo sami chyba nie damy rady rozwiązać tej kwestii.
A tak na marginesie to dużo się pisze, co zostało zmienione w kernelu [w kwestii shutdown], jakie są tego konsekwencje itd., natomiast ja jednego nie rozumiem: po co została wprowadzona ta zmiana i jakie korzyści przyniesie ona szaremu użytkownikowi?
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-07-23, 17:56   

Cytat:
po co została wprowadzona ta zmiana i jakie korzyści przyniesie ona szaremu użytkownikowi?


W imię Zasad ;-)

Gotów byłbym przysiąc, że restart dysku we wcześniejszych jajkach pojawiał się tylko w normalnym wyłaczaniu systemu, a nie przy suspend to disk. Masz to samo?

W ogóle jakakolwiek dystrybucja ma to rozwiązane? Wierzyć mi się nie chce, że nagle wszyscy przespali zmiany w libata.
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-07-23, 19:21   

Maciek Rutecki napisał/a:
Gotów byłbym przysiąc, że restart dysku we wcześniejszych jajkach pojawiał się tylko w normalnym wyłaczaniu systemu, a nie przy suspend to disk. Masz to samo?

Owszem, podwójny spin down występuje zarówno przy wyłączaniu jak i hibernacji. I masz również rację, że przy hibernacji ten problem pojawił się dopiero w RC3, wcześniej było ok.
To jest jakieś dziwne bo nawet Ubuntu Gutsy Gibon, czyli najnowsza wersja in-progress, która od samego początku opierała się na jądrze 2.6.22 [i tak ma być w finalnej wersji], również boryka się z tym problemem. A tak na marginesie, gdy zgłosiłem to jako błąd, odpisano mi, że "specjaliści Ubuntu jak i Debiana współuczestniczyli w tworzeniu kernela 2.6.22, a zwłaszcza nowego standardu libata i opisany błąd w tych systemach nie występuje"....
Innymi słowy Panowie idziemy się leczyć bo mamy urojenia ;)

P.S
Po ostatniej aktualizacji w testing xorg-a nie działa suspend to ram [ciemny ekran bo wzbudzeniu]... możesz to potwierdzić?
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-07-23, 19:50   

ea66 napisał/a:
Po ostatniej aktualizacji w testing xorg-a nie działa suspend to ram [ciemny ekran bo wzbudzeniu]... możesz to potwierdzić?


Nie aktualizuję x.org, bo po przejsciu z i810 na intel w pracy na stacjonarnym i w domu na laptopie pozbyłem się paru włosów na głowie. Niech inni się stresują, wróciłem do starszej. :D

Jeśli używasz mojego skryptu, to spróbuj zakometować linijki, gdzie jest zapisywanie stanu karty (proc/bus/pci...) do pliku tymczasowego i późniejsze przywracanie. Zauwazyłem, że na i810 nie są potrzebne :D
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-07-23, 20:02   

Maciek Rutecki napisał/a:
Nie aktualizuję x.org, bo po przejsciu z i810 na intel w pracy na stacjonarnym i w domu na laptopie pozbyłem się paru włosów na głowie. Niech inni się stresują, wróciłem do starszej.

Ano i tu jest właśnie mój problem: zawsze byłem łasy na nowości ;)
Tym bardziej błąd zrobiłem, że wiedziałem o tym błędzie, zainstalowałem tą wersje gdy była w Unstable i było to samo... ehh

A tak na marginesie to wydaje mi się, że Testing trochę zszedł na psy: kilka razy brakowało jakiś zależności, brakuje pakietów [VLC, F-Spot itd. są w Stable i Unstable a w Testing niet], niektóre pakiety są w starych wersjach [Iceweasel 2.0.0.3 w testing, w pozostałych 2.0.0.4] i teraz jeszcze te problemy z xorg.
Normalnie wieś tańczy i śpiewa :mrgreen:
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-07-23, 20:13   

ea66 napisał/a:
A tak na marginesie to wydaje mi się, że Testing trochę zszedł na psy:


Urok wakacji, rok temu było coś podobnego. IMO za bardzo się pośpieszyli z tym Intelem. W przypadku starszych wersji kart graficznych jest słabo z nowym sterownikiem (jak udało mi się uzyskać DRI, to na górze ekranu ciągle mi coś migało :D ). Wstrzymaj się z aktualizacjami, jeśli możesz.

Swoją droga mam teraz niesamowity burdel z pakietami: zarówno są ze stable, testing, unstable oraz experimental, ale jakoś działa.
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-07-23, 21:04   

Maciek Rutecki napisał/a:
Swoją droga mam teraz niesamowity burdel z pakietami: zarówno są ze stable, testing, unstable oraz experimental, ale jakoś działa.

U mnie dokładnie to samo :D Trochę tego, trochę tamtego i kernel 2.6.23-rc1 na deser ;)

Cytat:
Wstrzymaj się z aktualizacjami, jeśli możesz.

Mądra rada i chyba się zastosuje... wyjątkowo :mrgreen:

I teraz pytanie mam takie: jeśli wpiszę ostatnią płytkę CD weekly-bulid testing jako źródło do apt-a, to czy będę mógł zrobić downgrade xorg? Chodzi mi o samą możliwość czy można robić downgrade z nośników innych niż repozytoria internetowe?

P.S
Jak znajdziesz chwilę, to wrzuć proszę, swój xorg.conf...
 
     
michal
[Usunięty]

Wysłany: 2007-07-23, 21:16   

Maciek_Rutecki napisał/a:

W ogóle jakakolwiek dystrybucja ma to rozwiązane? Wierzyć mi się nie chce, że nagle wszyscy przespali zmiany w libata.


No, akurat ta której używam.

Z tego co wytłumaczył mi Tejun, to problem miał być tylko w Debianie - no i miał być łatwy do obejścia...

W każdym bądź razie nie upierałem się przy tym, żeby traktować to jako niekompatybilność ABI, bo zmiany wydają się zasadne. Możecie mnie za to obwiniać :P
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-07-23, 21:27   

michal napisał/a:
W każdym bądź razie nie upierałem się przy tym, żeby traktować to jako niekompatybilność ABI, bo zmiany wydają się zasadne.

Zechciej rozwinąć temat... tj. co ma nam dać ta zmiana?

michal napisał/a:
Możecie mnie za to obwiniać

Obwiniu, obwiniu, obwiniu... :)

A tak w zasadzie to czemu Ciebie?
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-07-23, 21:29   

ea66 napisał/a:
Chodzi mi o samą możliwość czy można robić downgrade z nośników innych niż repozytoria internetowe?


IMO można, ale nie sprawdzałem nigdy.

michal napisał/a:
Z tego co wytłumaczył mi Tejun, to problem miał być tylko w Debianie - no i miał być łatwy do obejścia...


Z tego co widzę w liście bugów w Debianie, to takie proste nie jest.... Wywalenie opcji "-h", o której wspomniałeś, powoduje jedynie, że nie pokazuje się ostrzeżenie, podwójny spin down występuje nadal.

Xorg:
Kod:

# /etc/X11/xorg.conf (xorg X Window System server configuration file)
#
# This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
# values from the debconf database.
#
# Edit this file with caution, and see the /etc/X11/xorg.conf manual page.
# (Type "man /etc/X11/xorg.conf" at the shell prompt.)
#
# This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
# if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
# package.
#
# If you have edited this file but would like it to be automatically updated
# again, run the following command:
#   sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg

Section "Files"
    FontPath    "/usr/share/fonts/X11/misc"
    FontPath    "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc"
    FontPath    "/usr/share/fonts/X11/cyrillic"
    FontPath    "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/cyrillic"
    FontPath    "/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled"
    FontPath    "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/:unscaled"
    FontPath    "/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled"
    FontPath    "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/:unscaled"
    FontPath    "/usr/share/fonts/X11/Type1"
    FontPath    "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1"
    FontPath    "/usr/share/fonts/X11/100dpi"
    FontPath    "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi"
    FontPath    "/usr/share/fonts/X11/75dpi"
    FontPath    "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi"
    # path to defoma fonts
    FontPath    "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
EndSection

Section "Module"
    Load    "i2c"
    Load    "bitmap"
    Load    "ddc"
    Load    "dri"
    Load    "extmod"
    Load    "freetype"
    Load    "glx"
    Load    "int10"
    Load    "type1"
    Load    "vbe"
    load    "dbe"
EndSection

Section "InputDevice"
    Identifier    "Generic Keyboard"
    Driver        "kbd"
    Option        "CoreKeyboard"
    Option        "XkbRules"    "xorg"
    Option        "XkbModel"    "pc105"
    Option        "XkbLayout"    "pl"
EndSection

Section "InputDevice"
    Identifier    "Configured Mouse"
    Driver        "mouse"
    Option        "CorePointer"
    Option        "Device"        "/dev/input/mice"
    Option        "Protocol"        "ExplorerPS/2"
    Option        "Emulate3Buttons"    "true"
EndSection

Section "InputDevice"
    Identifier    "Synaptics Touchpad"
    Driver        "synaptics"
    Option        "SendCoreEvents"    "true"
    Option        "Device"        "/dev/psaux"
    Option        "Protocol"        "auto-dev"
    Option        "HorizScrollDelta"    "0"
    #Option        "SHMConfig"        "on"
    Option        "LeftEdge"        "1900"
        Option        "RightEdge"        "5400"
        Option        "TopEdge"        "1900"
        Option        "BottomEdge"        "4000"
        Option            "FingerLow"        "25"
        Option        "FingerHigh"        "30"
        Option            "MaxTapTime"           "180"
        Option            "MaxTapMove"           "220"
        Option            "HorizScrollDelta"     "100"
        Option            "VertScrollDelta"      "100"
    Option        "HorizEdgeScroll"    "true"
    Option        "VertEdgeScroll"    "true"
    Option        "LockedDrags"          "on"
EndSection

Section "Device"
    Identifier    "Generic Video Card"
    Driver        "i810"
    VideoRam     65536
    Option        "CacheLines"        "1024"
    Option         "LinearAlloc"         "6144"
    Option      "VBERestore"        "true"
    Option          "MonitorLayout"        "CRT,LFP"
          Option          "Clone"            "true"
    #GLX
    #Option           "RenderAccel"              "true"
    #Option           "AllowGLXWithComposite"    "true"
    #Option          "XAANoOffscreenPixmaps"    "true"
   
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier    "Generic Monitor"
    Option        "DPMS"
    HorizSync    28-51
    VertRefresh    43-60
    DisplaySize    305 230
EndSection

Section "Screen"
    Identifier    "Default Screen"
    Device        "Generic Video Card"
    Monitor        "Generic Monitor"
    DefaultDepth    24
    #GLX
    #Option         "AddARGBGLXVisuals"    "On"
    SubSection "Display"
        Depth        1
        Modes        "1024x768" "800x600" "640x480"
    EndSubSection
    SubSection "Display"
        Depth        4
        Modes        "1024x768" "800x600" "640x480"
    EndSubSection
    SubSection "Display"
        Depth        8
        Modes        "1024x768" "800x600" "640x480"
    EndSubSection
    SubSection "Display"
        Depth        15
        Modes        "1024x768" "800x600" "640x480"
    EndSubSection
    SubSection "Display"
        Depth        16
        Modes        "1024x768" "800x600" "640x480"
    EndSubSection
    SubSection "Display"
        Depth        24
        Modes        "1024x768" "800x600" "640x480"
    EndSubSection
EndSection

Section "ServerLayout"
    Identifier    "Default Layout"
    Screen        "Default Screen"
    InputDevice    "Generic Keyboard"
    InputDevice    "Configured Mouse"
    InputDevice    "Synaptics Touchpad"
EndSection

Section "DRI"
    Mode    0666
EndSection

Section "Extensions"
    Option "Composite" "Enable"
EndSection
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
michal
[Usunięty]

Wysłany: 2007-07-23, 21:36   

ea66 napisał/a:
michal napisał/a:
W każdym bądź razie nie upierałem się przy tym, żeby traktować to jako niekompatybilność ABI, bo zmiany wydają się zasadne.

Zechciej rozwinąć temat... tj. co ma nam dać ta zmiana?


Problem został opisany bardzo dokładnie tutaj:
http://linux-ata.org/shut...own(8)_|outline

ea66 napisał/a:

michal napisał/a:
Możecie mnie za to obwiniać

Obwiniu, obwiniu, obwiniu... :)

A tak w zasadzie to czemu Ciebie?


Bo dwa razy miałem to jako ABI breakage na liście regresji w 2.6.22 :)
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-07-23, 22:13   

michal napisał/a:
Problem został opisany bardzo dokładnie tutaj:
http://linux-ata.org/shut...own(8)_|outline


Aż musze poszukać w starych notatkach jakie było polecenie chowania głowic w DOSie, stare czasy się przypominają ;-)
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
michal
[Usunięty]

Wysłany: 2007-07-23, 22:29   

Maciek_Rutecki napisał/a:
michal napisał/a:
Problem został opisany bardzo dokładnie tutaj:
http://linux-ata.org/shut...own(8)_|outline


Aż musze poszukać w starych notatkach jakie było polecenie chowania głowic w DOSie, stare czasy się przypominają ;-)


Google podpowiada, że to było polecenie park - nie przypominam sobie takiego polecenia - nigdy tego nie używałem.

Niestety nie mam już dokumentacji, bo oddałem znajomemu do jego muzeum osobliwości razem z oryginalnymi wersjami DOS 6.22, Windows 3.1, Windows 3.11, Windows 95 OSR/2
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-07-24, 13:53   

michal napisał/a:
nie przypominam sobie takiego polecenia - nigdy tego nie używałem.


Starsze dyski nie potrafiły samoczynnie schować głowic, czym to skutkowało podczas transportu, to wiadomo :D

michal napisał/a:
razem z oryginalnymi wersjami DOS 6.22, Windows 3.1, Windows 3.11, Windows 95 OSR/2


Tu Ciebie przebiję, mam oryginalnego DOSa 3.3, problem jest jeden: dyskietka 5,25''
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group