Strona Główna Unixy.pl
Internetowe forum na temat systemów GNU/Linux Unix

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload
 Ogłoszenie 
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług (logowanie do konta itp.). Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Poprzedni temat «» Następny temat
Instalacja Debiana na HP nx6310 - EY501ES (część 1)
Autor Wiadomość
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-02-25, 22:37   

ea66 napisał/a:
Kiedy odpalę Twój skrypt komputer się ładnie usupia ale nie wstaje, tzn kontrolki sie świecą, dysk chwile pracuje i tyle.


Chyba jakiś krzak w biosie. Nie mam pomyslu.
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-02-25, 23:04   

Ja mam podejrzenia co do tego Ubuntu 7.04 bo to w końcu edycja rozwojowa więc może sprawiać problemy... a przecież problem udało się rozwiązać i przez pewien czas było ok, cała sytuacja wróciła po aktualizacji paczek.
Generalnie osiągnąłem co chciałem bo dzięki Ubuntu złapałem pewne podstawy i chyba teraz przerzucę się na Debiana bo jest mniej problematyczny jeśli chodzi o sprzętowe rozwiązania.

A teraz przynajmniej wiem mniej więcej czego się spodziewać i gdzie szukać pomocy :)

Pozdrawiam i dziękuje za wsparcie :)
Ostatnio zmieniony przez ea66 2007-02-26, 00:15, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
michal
[Usunięty]

Wysłany: 2007-02-25, 23:20   

Maciek_Rutecki napisał/a:
Nie mam pomyslu.


A ja mam proste rozwiązanie - u Ciebie działa ok?

Jeśli tak, to jest to wina chłopaków z Canonical – tyle.
(otworzyć nawias
Już od pewnego czasu podejrzewam, że oni ćpają jakiś trefny towar (pewnie dostają go od tych afrykańskich szamanów). A więc drodzy hackerzy z Canonical, schowajcie te swoje fifki (nie ja to pierwszy mówię - tylko powtarzam) i zacznijcie testować to co napiszecie. Dzięki za uwagę.
zamknąć nawias)
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-02-26, 09:16   

Działa OK, bios Version: 68YDU Ver. F.06. Miałem F.08 ale tam cpufreq średnio działało (czytaj: w ogóle go nie było)..
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-02-26, 21:59   

I teraz podstawowe pytanie brzmi: na ile downgrade z wersji F.0B do F.06 jest niebezpieczny? Jakie są szanse ,że będzie mnie czekała wycieczka do serwisu?
Standby nadal leży pomimo instalacji stabilnej edycji Ubuntu 6.10 [instalacja sieciowa Debiana Etch wykłada mi się po rozpoczęciu pobierania pakietów z sieci a chwilowo nie mam możliwości pobrania 3 płyt DVD :roll: ] ,więc chyba nie mam wyjścia tylko spróbować ten bios ruszyć...
 
     
michal
[Usunięty]

Wysłany: 2007-02-26, 22:09   

ea66 napisał/a:
instalacja sieciowa Debiana Etch wykłada mi się po rozpoczęciu pobierania pakietów z sieci a


Proponuje zgłosić błąd deweloperom Debian Installatora i poczekać na następną migawkę D-I.

Jakiej wersji D-I używasz? Może poprawili to w najnowszej?
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-02-26, 22:16   

Cytat:
Jakiej wersji D-I używasz? Może poprawili to w najnowszej?


No właśnie mam najnowszą, dzisiaj pobraną z oficjalnego serwera debian testing netinst...

Niby żadnego błędu nie widać, ale po wyborze pakietów wskaźnik staje na 5% i nic sie nie dzieje...
Jest to mój pierwszy i zdecydowanie ostatni laptop HP :/
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-02-26, 23:11   

ea66 napisał/a:
I teraz podstawowe pytanie brzmi: na ile downgrade z wersji F.0B do F.06 jest niebezpieczny? Jakie są szanse ,że będzie mnie czekała wycieczka do serwisu?


Bezbolesna, ale pamiętaj, zatwierdz instalację i niczego nie dotykaj, on w międzyczasie raz sie zrestartuje. Jak po "aktualizacji" ponownie zabootuje CD to znaczy ze skonczył.

ea66 napisał/a:
instalacja sieciowa Debiana Etch wykłada mi się po rozpoczęciu pobierania pakietów z sieci a chwilowo nie mam możliwości pobrania 3 płyt DV


Bład jest znany, zajrzyj na inną konsolę, a tam zobaczysz komunikat, że wybierz "yes" lub "no". Problem w tym ,ze nie można niczego wpisać :D

Jak zapyta sie czy na się połączyć z siecią wybierz nie i niech idzie z netinstall. Potem wyedytuj /etc/apt/sources.list i dopisz serwery, zignoruj info o nieprawidłowym wpisie i juz.:

http://www.debian.org/dev...s/2007/20070210
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
milchan 

JID: milchan@chrome.pl
Dołączył: 27 Lut 2007
Posty: 3
Wysłany: 2007-02-27, 14:50   

ja mam straszny problem z instalacja tego BIOSu, tzn. ze zrobieniem iso. nie dosc ze trzeba to odpalac pod windowsem to jeszcze wywala mi blad zeby uzyc starszej wersji HPQFlash a nie 4.0, rozmawialem z supportem hp na ich czacie (wymagany windows :/ ), oni wogole nie skumali o co chodzi i dlaczego, podsylali mi tylko linki co roz albo z tymi sterami co juz mialem, albo do supporta w polsce, a w polsce to juz nie wspomne. brak slow wogole.

wiec mam wielka prosbe z tym obrazem ISO, czy moglby mi ktos przeslac taki plik na maila?
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-02-27, 15:26   

A co Ty sciągasz? Bo pomyliłeś linki. Masz FreeDOS bootable media czy jakoś tak ściągnąc. A nie rompaq czy jakoś tak. Nie pamiętam dokłądnie, ale na stronie hp jest wyjaźnie napisane.
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-02-27, 15:31   

Nie wiem jak szukałeś, ale ludziom z helpdesku hp nie dziwie się już..

http://h20000.www2.hp.com...7-108504&mode=3

Upewnij sie czy to Twój model

Rozpakować, nawet pod wine wyszukać plik iso i juz. Przecież wczoraj na GG pisałem wyraźnie...
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-02-27, 20:32   

Witam wszystkich po krótkiej przerwie :)

Wczoraj zrobiłem downgrade biosu do wersji F.06 i zainstalowałem Debiana Etch na którym jest nieco więcej pracy niż na Ubuntu ale damy radę :)
Natomiast prosiłbym o rozwinięcie tematu skalowania czestotliwości procesora bo jak narazie pomimo instalacji laptop-mode [pakiety gnome-applets laptop-mode-tools acpi-support ] aplet do kontroli częstotliwości dalej twierdzi że procesor nie obsługuje tej technologii.
Generalnie teraz trzebaby ten skrypt poprosić żeby uruchamiał się w czasie startu co w ubuntu robiło się tak:
Kod:
update-rc.d laptop-mode multiuser

a tu mam błąd składni czyli jakoś inaczej to sie robi...
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-02-27, 20:54   

Ja nie uzywam wynalazków, tylko wlasne skrypty:

Kod:
modprobe speedstep-centrino
modprobe cpufreq_conservative
echo 1600000 > /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_max_freq
echo 1600000 > /sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/scaling_max_freq
echo conservative > /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor
echo conservative > /sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/scaling_governor


ea66 napisał/a:
update-rc.d laptop-mode multiuser


Jeśłi już to:

Kod:
update-rc.d skrypt defaults


skrypt - coś z /etc/init.d/

ea66 napisał/a:
Wczoraj zrobiłem downgrade biosu do wersji F.06


Bolało? ;-)
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
milchan 

JID: milchan@chrome.pl
Dołączył: 27 Lut 2007
Posty: 3
Wysłany: 2007-02-27, 22:49   

wszystko poszlo bezbolesnie tak jak bylo mowione, dziekuje za pomoc.

mam pytanie czy moj cpufreqd.conf moze wygladac tak czy lepiej cos zmienic?

Kod:

# this is a comment
# see CPUFREQD.CONF(5) manpage for a complete reference

[General]
pidfile=/var/run/cpufreqd.pid
poll_interval=2
verbosity=4
#enable_remote=1
#remote_group=root
[/General]

#[acpi_event]
#acpid_socket=/var/run/acpid.socket
#[/acpi_event]

#[nforce2_atxp1]
#vcore_path=/some/path
#vcore_default=1500
#[/nforce2_atxp1]

#[sensors_plugin]
#sensors_conf=/some/file
#[/sensors_plugin]

[Profile]
name=On Demand High
minfreq=40%
maxfreq=100%
policy=ondemand
[/Profile]

[Profile]
name=On Demand Low
minfreq=20%
maxfreq=80%
policy=ondemand
[/Profile]

[Profile]
name=Performance High
minfreq=80%
maxfreq=100%
policy=performance
#exec_post=echo 8 > /proc/acpi/sony/brightness
[/Profile]

[Profile]
name=Performance Low
minfreq=40%
maxfreq=80%
policy=performance
[/Profile]

[Profile]
name=Powersave High
minfreq=0%
maxfreq=70%
policy=powersave
[/Profile]

[Profile]
name=Powersave Low
minfreq=0%
maxfreq=50%
policy=powersave
[/Profile]

#[Profile]
#name=Conservative High
#minfreq=33%
#maxfreq=100%
#policy=conservative
#[/Profile]
#
#[Profile]
#name=Conservative Low
#minfreq=0%
#maxfreq=66%
#policy=conservative
#[/Profile]

##
# Basic states
##
# when AC use performance mode
[Rule]
name=AC Rule
ac=on                    # (on/off)
profile=Performance High
[/Rule]
 
# conservative mode when not AC
[Rule]
name=AC Off - Low Battery
ac=off                   # (on/off)
battery_interval=0-30
#exec_post=echo 5 > /proc/acpi/sony/brightness
profile=Powersave Low
[/Rule]

# conservative mode when not AC
[Rule]
name=AC Off - Medium Battery
ac=off                   # (on/off)
battery_interval=30-70
#exec_post=echo 5 > /proc/acpi/sony/brightness
profile=On Demand Low
[/Rule]

# stay in performance mode for the first minutes
[Rule]
name=AC Off - High Power
ac=off                   # (on/off)
battery_interval=70-100
#exec_post=echo 5 > /proc/acpi/sony/brightness
profile=On Demand High
[/Rule]

##
# Special Rules
##
# CPU Too hot!
[Rule]
name=CPU Too Hot
acpi_temperature=65-100
cpu_interval=50-100
profile=Performance Low
[/Rule]

# use performance mode if I'm watching a movie
# I don't care for batteries!
# But don't heat too much.
[Rule]
name=Movie Watcher
programs=xine,mplayer,gmplayer
battery_interval=0-100
acpi_temperature=0-65
cpu_interval=0-100
profile=Performance High
[/Rule]



pozdrawiam.
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-02-27, 22:56   

milchan napisał/a:
mam pytanie czy moj cpufreqd.conf moze wygladac tak czy lepiej cos zmienic?


Jeśli dziala i nie widzisz chęci poprawienia czegoś po swojemu, to nie. Jak wspomniałem wolę skrypty własnej roboty, by przynajmniej je rozumiem, czego nie mogę powiedzieć np. o powersaved. :-)
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group