Strona Główna Unixy.pl
Internetowe forum na temat systemów GNU/Linux Unix

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload
 Ogłoszenie 
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług (logowanie do konta itp.). Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Poprzedni temat «» Następny temat
Instalacja Debiana na HP nx6310 - EY501ES (część 1)
Autor Wiadomość
Lorenzo 

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 31 Paź 2005
Posty: 141
Wysłany: 2007-07-24, 15:41   

Ja mam oryginalną dokumentację do elwro801AT z dokiem do dos'a3.3. A orginalne mam pcdos5.01 na 5.25" i dos 6.22 na 3.5".
Poszukam tej sprytne instrukcji..jeśli tylko będe wstanie (musiałem odreagowac od pisania propgrama i mi się chlapło za fduzo piwska :-) )

//EDIt mam 2 sprawne napedy 5.25" 1.2MB :P
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-07-25, 20:38   

ea66 napisał/a:
Maciek Rutecki napisał/a:
Gotów byłbym przysiąc, że restart dysku we wcześniejszych jajkach pojawiał się tylko w normalnym wyłaczaniu systemu, a nie przy suspend to disk. Masz to samo?

Owszem, podwójny spin down występuje zarówno przy wyłączaniu jak i hibernacji. I masz również rację, że przy hibernacji ten problem pojawił się dopiero w RC3, wcześniej było ok.


Według tego:
http://thread.gmane.org/gmane.linux.ide/18840

nawet przy złym shutdown, to przy suspendzie nie ma prawa dochodzić do podwójnego spin down:

Cytat:
The compat thing is only for shutdown/powerdown. Kernel will always
flush and spindown disks on suspends. So, really, it doesn't matter
when you set the variable.


To w końcu jak jest?

Czekam jak zrobią shutdown, jak nadal będzie problem z suspendem, to idę na LKML, to zaczyna być denerwujące.
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-07-26, 14:36   

ea66 napisał/a:
P.S
Po ostatniej aktualizacji w testing xorg-a nie działa suspend to ram [ciemny ekran bo wzbudzeniu]... możesz to potwierdzić?


Potwierdzam, zaktualizowałem testowego debianka do najnowszej wersji z unstable. Przejdz na chwilę do konsoli, po prostu podświetlenie nie włącza się.

BTW ludzie klną na deweloperów od debianowego shutdown.
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-07-26, 19:32   

Maciek Rutecki napisał/a:
Potwierdzam, zaktualizowałem testowego debianka do najnowszej wersji z unstable. Przejdz na chwilę do konsoli, po prostu podświetlenie nie włącza się.

:/
Bawiąc się Twoim skryptem doszedłem, że aktualnie do suspend to ram potrzebna jest jedna linijka:
Kod:
echo -n mem > /sys/power/state

cała reszta jest zbędna bo i tak nic nie zmienia w praktyce [poðswietlenie też nie działa].

Cytat:
BTW ludzie klną na deweloperów od debianowego shutdown.

Taaa... podaliby jeszcze adresy, można by im bombkę wysłać...

Dzisiaj też zrobiłem update do Unstable + kernel 2.6.23-rc1-git3 i przy shutdown błąd już nie jest wyświetlany, ale dysk dalej jest 2-krotnie wyłączany...

P.S
Kiedyś dyskutowaliśmy o brakujących paczkach, które nie instalują się od razu [wtedy chodziło
o mesa-dri]... no więc nie wiem kto i po co umieścił domyślnie w Unstable [i pewnie wkrótce w testing] sterownik + demon terminalu Braila [Britty czy jakoś tak]... nie dość że badziew pożera 8MB ramu, to jeszcze wiesza się co 5 minut, zawieszając terminale przy okazji... fuj.
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-07-26, 19:55   

ea66 napisał/a:
Bawiąc się Twoim skryptem doszedłem, że aktualnie do suspend to ram potrzebna jest jedna linijka:
Kod:
echo -n mem > /sys/power/state

cała reszta jest zbędna bo i tak nic nie zmienia w praktyce [poðswietlenie też nie działa].


"sync" lepiej zostaw ;-)

Szczerze mówiąc rzadko używam suspend to ram, za to często -to disk.
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-07-29, 17:11   

ea66 napisał/a:
Maciek Rutecki napisał/a:
Potwierdzam, zaktualizowałem testowego debianka do najnowszej wersji z unstable. Przejdz na chwilę do konsoli, po prostu podświetlenie nie włącza się.

:/
Bawiąc się Twoim skryptem doszedłem, że aktualnie do suspend to ram potrzebna jest jedna linijka:
Kod:
echo -n mem > /sys/power/state

cała reszta jest zbędna bo i tak nic nie zmienia w praktyce [poðswietlenie też nie działa].


Przetestuj z wyłączonym framebuffer, ciekawie zachowuje się konsola po suspend to ram, podświetlenie również (dla odmiany świeci na maksimum). Myśle także o intelfb, ale coś podkusiło mnie jako moduł skompilować. Jak masz na stałe to spróbuj takiej opcji w grubie:

Kod:
video=intelfb:mode=1024x768-32@60
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-07-31, 10:26   

Maciek Rutecki napisał/a:
Jak masz na stałe to spróbuj takiej opcji w grubie:

Kod:
video=intelfb:mode=1024x768-32@60

Mam to na stałe i dodałem tą opcję do gruba, ale nie widzę różnicy [tryb graficzny konsoli się nie zmienia, tyle, że splash screen gnome nie znika jak to jest włączone]. Co ta opcja ma robić ciekawego?

Natomiast wracając do tematu xorga, to myślałem, że cały xorg jest walnięty i stąd suspend to ram nie działa oraz xorg się wiesza przy restarcie, okazało się jednak że to wina driverów intela. Wyjściem z sytuacji jest instalacja paczki sterownika z Ubuntu. Rozwiązuje to oba problemy i wszystko chodzi... na razie ;-)
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-07-31, 12:08   

Wyjściem z sytuacji jest instalacja paczki sterownika z Ubuntu. Rozwiązuje to oba problemy i wszystko chodzi... na razie ;-)

Ale to chyba jeszcze stery starego typu?

Dwa problemy? 1 to suspend, a drugi?
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-07-31, 12:39   

Maciek Rutecki napisał/a:
Ale to chyba jeszcze stery starego typu?

Tak, to jest jeszcze 1 generacja czyli 1.x.x, w Debianie mamy teraz 2 generacje czyli 2.x.x, która jeszcze jest "nieco" niedopracowana ;-)

Cytat:
Dwa problemy? 1 to suspend, a drugi?

Zrób na Debianowych sterownikach ze 3 restarty X-ów w nieregularnych odstępach [ctrl-alt-backcapsce, wyloguje sie lub któryś z suspendów]... całkowity zwis murowany ;-)
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-07-31, 12:57   

ea66 napisał/a:
[ctrl-alt-backcapsce, wyloguje sie lub któryś z suspendów]... całkowity zwis murowany ;-)


Hmm

testowałem 10 razy i nic. Za to na nvidii (dokładniej na "nv") mam taki krzak, ale to już inny komputer. BTW ctrl+alt+backspace używa sie awaryjnie, bo to dosyć brutalne - można stracić konfigurację w programach i środowisku (w Kadu, KDE (kicker) i Xfce (też panele i układ ikon na pulpicie) tak się często dzieje).

Suspend to disk nie powoduje problemów, a tylko tak wyłączam komputer.
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-08-02, 20:01   

Powalczyłem trochę z tym intelfb i stwierdzam, że to nie ma sensu.
Używając, tego polecenia:
Kod:
video=intelfb:mode=1024x768-32@60

dostajemy komunikat:
Kod:
intelfb: video mode must be set at boot time.

I system startuje w standardowym trybie 640x480x16. Jest to znany błąd i to od dawna, opisany dokładnie na forum chyba każdej dystrybucji ale rozwiązania jako takiego nie ma.
Wyjściem jest kompilacja sterowników intela na stałe, natomiast odznaczenie Vesa frame buffer [domyślny FB jądra], co wymusza korzystanie z tego pierwszego. System wstaje tylko w standardowej rozdzielczości konsoli; próba zmiany na jakąkolwiek inną kończy się kolorowymi paskami na ekranie i zatrzymaniem botowania systemu. Jedynym wyjściem jest wyłączenie laptopa z buttona. Co by było jeszcze śmieszniej, gdy tak zrobiłem laptop teoretycznie się wyłączył, ale kontrolki zasilania dalej się świeciły i wiatrak chodził. Nie dało się ani włączyć ani wyłączyć komputera; kompletny brak reakcji. Dopiero wypięcie zasilania i baterii, umożliwiło wyłączenie i ponowne włączenie komputera.
Strachu się najadłem a zysku zero... system wprawdzie wstał ale w czasie startu pojawiały się dziwne błędy i nie działało USB czy sieć ethernet. Dopiero reinstalacja przywróciła laptopa do porządku.
To tyle eksperymentowania... never again!

A tak na marginesie wybrańcom, którym udało się uruchomić to cudo myśli technicznej narzekali, że są problemy z wyświetlaniem kursora czy przewijaniem w konsoli, więc moim zdaniem gra nie jest warta świeczki.
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-08-02, 20:45   

W standardowych jajkach zawsze mam coś takiego:

Kod:
PCI: BIOS Bug: MCFG area at f8000000 is not E820-reserved
PCI: Not using MMCONFIG.


W 2.6.23-rc1-mm2 tego już nie mam. To w koncu był krzak w biosie czy jądro nauczyło sie z tym radzić:

Kod:
PCI: Using MMCONFIG
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-08-03, 13:06   

Maciek Rutecki napisał/a:
To w koncu był krzak w biosie czy jądro nauczyło sie z tym radzić


Raczej to drugie. W końcu w ciągu ostatnich 3 miesięcy nastąpił spory postęp w dziedzinie obsługi laptopów HP: zlikwidowano problem psmouse, niepełnej częstotliwości procesora czy wzbudzania wyświetlacza po s2ram... postęp, postęp ;-)
Szkoda tylko, że muszą to łatać deweloperzy jądra a nie "specjalisty" od biosów w HP...

A tak na marginesie to mam 2 dziwne błędy na tym jajku:
Przy normalnym starcie zaraz po "Loading, please wait..." mam takie coś:
Kod:
Assuming ISO-8859-2 eogonek.

I tak kilka razy, z tym że zmienia się ostatnia fraza. Myślałem, że to jakiś krzak w jajku, ale teraz mam to samo nawet jak zainstaluje dystrybucyjne jądro.

I druga sprawa: przy wchodzeniu do s2disk [Twój skrypt] mam takie coś:
Kod:
ACPI handler has no context.

O podwójnym spin down już nawet nie będę wspominał :roll:
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-08-03, 18:15   

ea66 napisał/a:
Przy normalnym starcie zaraz po "Loading, please wait..." mam takie coś:
Kod:
Assuming ISO-8859-2 eogonek.


To nie błąd, masz locale ustawione na iso-8859-2?

ea66 napisał/a:
I druga sprawa: przy wchodzeniu do s2disk [Twój skrypt] mam takie coś:
Kod:
ACPI handler has no context.


Też to mam, wszystko działa, nie zamierzam sie stresować. :D

Edit:
Uruchomiłem laptopa na bateriach na 2.6.22.1. 3h 40 min to przy ciągłej pracy (email, www, openoffice), lekki szok w porównaniu z 3h wcześniej. Zostawiłem luzem z zamkniętą pokrywą: 4h 30 min. Przy włączonym wifi to ok 3h-3h15 min. Duży szacunek dla developerów, jednak zarzut, że nie interesują sie desktopami jest mocno przerysowany.

Aaa, się pochwalę ;-). Dokupiłem sobie 1GB ramu, wreszcie Xp i debian z kde mogą ładnie ze sobą pracować :-)
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-08-03, 23:16   

Maciek Rutecki napisał/a:
To nie błąd, masz locale ustawione na iso-8859-2?

Nie miałem wcale zainstalowanego tego, tylko PL_UTF_8, ale problem leżał po stronie układu klawiatury, który po ostatniej aktualizacji [pakiet console-data] trzeba było ponownie ustawić i komunikat zniknął.

Cytat:
Zostawiłem luzem z zamkniętą pokrywą: 4h 30 min.

Nice :) Ja mam 4h 10min maks ale to pewnie wynik wyższej częstotliwości timera jądra [300hz, a Ty pewnie masz standardowe 250hz]

Cytat:
Aaa, się pochwalę ;-). Dokupiłem sobie 1GB ramu, wreszcie Xp i debian z kde mogą ładnie ze sobą pracować :-)

No właśnie ja też nad tym medytuje.
Masz teraz 1GB czy 1,5GB? Kupowałeś w "normalnym sklepie" czy w HP?
No i czy można dołożyć do istniejącego modułu dodatkowy czy trzeba kupić cały 1GB?
Tak w ogóle to domyślnie w nim jest 1x512 czy 2x256?
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group