Strona Główna Unixy.pl
Internetowe forum na temat systemów GNU/Linux Unix

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload
 Ogłoszenie 
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług (logowanie do konta itp.). Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Poprzedni temat «» Następny temat
Instalacja Debiana na HP nx6310 - EY501ES (część 1)
Autor Wiadomość
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-08-04, 10:42   

ea66 napisał/a:
Masz teraz 1GB czy 1,5GB? Kupowałeś w "normalnym sklepie" czy w HP?


Do tego standardowego HP pod klawiaturą dokupiłem 1GB Kingstona (włożonego z tyłu laptopa).

ea66 napisał/a:
Kupowałeś w "normalnym sklepie" czy w HP?


W normalnym sklepie. Można było na miejscu sprawdzić czy nie będą się ze sobą "gryźć" stara i nowa pamięć. Pamięć HP ciężko kupić, ostatnio widziałem coś w Vobisie, ale gra nie warta świeczki.

Domyślnie jest 512 MB. Wynik dmidecode rozwieje Twoje wątpliwości:

Kod:
Physical Memory Array
        Location: System Board Or Motherboard
        Use: System Memory
        Error Correction Type: None
        Maximum Capacity: 4 GB
        Error Information Handle: No Error
        Number Of Devices: 2

Handle 0x000B, DMI type 17, 27 bytes
Memory Device
        Array Handle: 0x000A
        Error Information Handle: No Error
        Total Width: 64 bits
        Data Width: 64 bits
        Size: 512 MB
        Form Factor: SODIMM
        Set: None
        Locator: DIMM #1
        Bank Locator: Not Specified
        Type: DDR2
        Type Detail: Synchronous
        Speed: 667 MHz (1.5 ns)
        Manufacturer: 7F7F7F7F7F510000
        Serial Number: 02054011
        Asset Tag: Not Specified
        Part Number: 64T64020HDL3SB

Handle 0x000C, DMI type 17, 27 bytes
Memory Device
        Array Handle: 0x000A
        Error Information Handle: No Error
        Total Width: 64 bits
        Data Width: 64 bits
        Size: 1024 MB
        Form Factor: SODIMM
        Set: None
        Locator: DIMM #2
        Bank Locator: Not Specified
        Type: DDR2
        Type Detail: Synchronous
        Speed: 667 MHz (1.5 ns)
        Manufacturer: 7F98000000000000
        Serial Number: 69178A30
        Asset Tag: Not Specified
        Part Number:

Handle 0x000D, DMI type 19, 15 bytes
Memory Array Mapped Address
        Starting Address: 0x00000000000
        Ending Address: 0x0005FFFFFFF
        Range Size: 1536 MB
        Physical Array Handle: 0x000A
        Partition Width: 0

Handle 0x000E, DMI type 20, 19 bytes
Memory Device Mapped Address
        Starting Address: 0x00000000000
        Ending Address: 0x0001FFFFFFF
        Range Size: 512 MB
        Physical Device Handle: 0x000B
        Memory Array Mapped Address Handle: 0x000D
        Partition Row Position: 1

Handle 0x000F, DMI type 20, 19 bytes
Memory Device Mapped Address
        Starting Address: 0x00020000000
        Ending Address: 0x0005FFFFFFF
        Range Size: 1 GB
        Physical Device Handle: 0x000C
        Memory Array Mapped Address Handle: 0x000D
        Partition Row Position: 2


Sam Linux raczej nie odczuje dodania 1GB, ale jak używasz coś zasobożernego (Scribus, XP itp.), to tak.
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
michal
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-04, 11:26   

Maciek_Rutecki napisał/a:

Sam Linux raczej nie odczuje dodania 1GB, ale jak używasz coś zasobożernego (Scribus, XP itp.), to tak.


Samo jądro może nie (no chyba, że do 32 MB dodajesz 1 GB ;) )

"Currently the 32 bit x86 architecture is the most popular type of computer. In this architecture, traditionally the Linux kernel has split the 4GB of virtual memory address space into 3GB for user programs and 1GB for the kernel."

http://linux-mm.org/HighMemory

Ale bardzo dobrze potrafi zagospodarować każdą ilość pamięci.
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-08-04, 18:07   

Dzięki, skoro to takie proste to chyba jutro zabiorę laptopa na spacer do sklepu :)
Nie rozumiem natomiast dwóch rzeczy:
1. Intel Core Duo T2050 pracuje z częstotliwością FSB 533mhz, więc po jakiego grzybka, pakowali w te laptopy pamięć 667mhz,która jest sporo droższa, skoro i tak są one sztucznie zwalniane żeby dostosować się do magistrali?
2. Zarówno chipset jak i procesor obsługują dwukanałowy kontroler pamięci, więc dlaczego zablokowano tę opcję?

A wracając do tematów Debianowatych...

Przeglądałem dzisiaj angielskie i niemieckie forum Debiana. Z obu jasno wynika, że aktualizacja shutdown została już zakończona i nowy sysvinit trafił już do unstable a mimo to problem dalej jest.
Moim zdaniem to znowu jest jakiś krzak w biosie, bo przecież na jądrach <2.6.22 problem podwójnego wyłączania dysku też był, tyle że wystarczyło edytować /etc/init.d/halt, usunąć $hddown i po sprawie. Tu problem zdaje się być głębszy, więc może po prostu czas zgłosić bug... co myślicie?
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-08-05, 08:58   

ea66 napisał/a:
Z obu jasno wynika, że aktualizacja shutdown została już zakończona i nowy sysvinit trafił już do unstable a mimo to problem dalej jest.


Aktualizacja sysvinit dotyczyła czego innego...

Cytat:
sysvinit (2.86.ds1-38.1) unstable; urgency=low

* Non-maintainer upload.
* Rework starting of portmap and nfs-common to better fit the new and
stricter mount.nfs; in particular, statd must be started for almost all
mounts, so start nfs-common even for non-NFSv4 and non-Kerberos mounts.
(Closes: #433386)

-- Steinar H. Gunderson <sesse@debian.org> Tue, 24 Jul 2007 19:31:27 +0200


Co do shutdown patch jest, ale nikt go jeszcze nie włączył:

http://bugs.debian.org/cg....cgi?bug=426224
http://bugs.debian.org/cg....cgi?bug=430497

Cytat:
Tags: confirmed, help, patch, upstream


Jedna rzecz na "+": wreszcie changelog do sysvinit nie prowadzi do nieistniejącej strony...

Propozycja: zgłaszamy bug do deweloperów sysvinit, każdy oddzielnie. Może ktoś dojdzie do wniosku, że to jednak ważne, bo z important przenieśli do normal bugs...

ea66 napisał/a:
bo przecież na jądrach <2.6.22 problem podwójnego wyłączania dysku też był, tyle że wystarczyło edytować /etc/init.d/halt, usunąć $hddown i po sprawie.


Nieprawda, problem nadal występował, tyle że nie przeszkadzał :D

Nadal zastanawia mnie podwójny spin down przy suspend to disk. Przegląd źródeł od acpi w jądrze pokazuje, że nie ma tam wywołania shutdown. A to oznacza krzak w libata w jądrze. Jedyne wywołania "/sbin/shutdown" dotyczą:

drivers/sbus/char/bbc_envctrl.c (2x)
drivers/sbus/char/envctrl.c (2x)

I coś dla architektury alpha.

Dlatego czekam na nowe shutdown, żeby się upewnić.

Zabawa się zacznie jak zrobią dystrybucyjne 2.6.22 w Debianie, s shutdown będzie stare :D
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-08-05, 14:38   

Maciek Rutecki napisał/a:
Propozycja: zgłaszamy bug do deweloperów sysvinit, każdy oddzielnie. Może ktoś dojdzie do wniosku, że to jednak ważne, bo z important przenieśli do normal bugs...

Cytat:
Dlatego czekam na nowe shutdown, żeby się upewnić.


Popieram. Poczekamy na nowe shut down i jeśli błąd będzie dalej występował bo ich zalejemy raportami na amen :)

Cytat:
Nieprawda, problem nadal występował, tyle że nie przeszkadzał

My bad, forgive me ;)

Cytat:
Zabawa się zacznie jak zrobią dystrybucyjne 2.6.22 w Debianie, s shutdown będzie stare :D

No w unstable już tak jest, a w testing myślę, że wstrzymają się z implementacją 2.6.22 do czasu rozwiązania problemu. A tak na marginesie czy aktualizacja shut down wejdzie też do stable?

Cytat:
Nadal zastanawia mnie podwójny spin down przy suspend to disk. Przegląd źródeł od acpi w jądrze pokazuje, że nie ma tam wywołania shutdown. A to oznacza krzak w libata w jądrze.


Dałbym się zabić, że chyba na 2.6.22-git* problemu ze suspend to disk nie było... zresztą parę postów wcześniej sam pisałeś ,że jest ok.
Co by jeszcze było śmieszniej wczoraj zainstalowałem unstable na desktopie i tam podwójny spin down nie występuje wcale [jajo dystrybucyjne 2.6.22-3-k7, dysk sata, chpset Nforce2 z kontrolerem Silicon Image]. Ja już nic nie kumam :/

BTW.
Dokupiłem sobie ramu :) . XP na Vboxie chodzi całkiem sympatycznie :)
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-08-05, 14:43   

ea66 napisał/a:
A tak na marginesie czy aktualizacja shut down wejdzie też do stable?


Jak w stable będzie 2.6.22 to będą musieli.
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-08-05, 19:01   

Ustaliłem wreszcie coś sensownego, a mianowicie problem ze spin down na 2 komputerze nie występuje ponieważ siedzi tam Sidux czyli Debian Unstable + repozytoria poprawek siduxa, a tych ostatnich znajduje się już aktualizacja shut down dla Unstable.
Identyczną instalację mam na laptopie a tu problem dalej jest... wniosek: to jest bug HP [pewnie znowu bios] a nie błąd systemu.

Kod:
deb http://sidux.com/debian/ sid main contrib non-free firmware fix.main fix.contrib fix.non-free
deb-src http://sidux.com/debian/ sid main contrib non-free firmware fix.main fix.contrib fix.non-free
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-08-05, 19:36   

ea66 napisał/a:
Identyczną instalację mam na laptopie a tu problem dalej jest... wniosek: to jest bug HP [pewnie znowu bios] a nie błąd systemu.


Czekaj, czekaj. Jaki masz kontroler SATA na drugim komputerze, a jaki na laptopie, ten sam?

Coraz bardziej jestem pewien krzaku w libata/piix, w związku z podwójnym spin down podczas suspend to disk. Szczególnie, że podwójny spin down pojawiał się w 2.6.22-mm najpierw przy zamykaniu systemu, a potem dopiero przy suspendzie. Wątpliwości się pozbędę dopiero po poprawieniu shutdown.
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-08-05, 20:55   

Chyba trochę zamotałem :P

Postaram się jaśniej:
Mam 2 komputery z zainstalowanym Debianem Unstable wraz z poprawkami z repozytorium siduxa, które jak twierdzą developerzy zawiera poprawiony shut down oraz jądro 2.6.23-rc1-mm.
I teraz:
- na naszym laptopie problemy występują zarówno przy zamykaniu jak i suspend to disk, choć błąd o starym shut down u mnie już się nie wyświetla.
- drugi komputer to desktop oparty na Athlonie 3200+ oraz płycie głównej na bazie Nforce2 z kontrolerem SATA Silicon Image [czyli całkowicie różny sprzęt od tego co mamy w laptopach]. I tu problemów ze spin down nie ma wcale, ale wcześniej były

Teoretyczny wniosek jest taki, że znowu mamy bug HP.
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-08-05, 21:32   

ea66 napisał/a:
Teoretyczny wniosek jest taki, że znowu mamy bug HP.


Albo w sata

Mam dużą prośbę: zgłoś to na LKML (najlepiej się tam zapisz). I podaj im to co tutaj napisałeś. Tylko oni mogą to poprawić, szczególnie że kiedyś było fajnie i w ogóle. Ja nie mogę, bo mam stary shutdown i odeślą mnie do deweloperów Debiana. A Twoje doświadczenie wskazuje, ze do intelowskiego ICH7 _trzeba_ dodać poprawkę. Ja stawiam, albo na specyficzny krzak w HP (w stylu psmouse), ale raczej na błąd w piix.

Do kogo możesz to zgłosić:
linux-kernelATvger.kernel.org <-tu mógłbyś sie od razu zarejestrować [1], będziesz dobrym materiałem na testera ;-)

Kopię do:
linux-ideATvger.kernel.org
linux-acpiATvger.kernel.org
Tejun Heo <htejunATgmail.com> <-on może sporo pomóc i miał styczność z ide w hp [2].

Tylko Ty możesz poprawić ten błąd, mnie odprawią z kwitkiem ze względu na stary shutdown :-)

Daj im lspci, config, dmesg i wersję jajka no i że poprawiony shutdown najnowszy BIOS.

[1] http://www.kernel.org/pub/linux/docs/lkml/#s3-1
Cytat:
OK, if you still want to read linux-kernel in its full glory, send the line "subscribe linux-kernel your_email@your_ISP" in the body of the message to majordomo@vger.kernel.org (don't include the " characters, and of course replace the fake email address with your true address).

[2] http://marc.info/?l=linux...07480518318&w=2
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-08-05, 22:39   

Załatwione. Maile poszły do wszystkich 4 odbiorców a na 1 listę jestem zarejestrowany :)

Zobaczymy co z tego wniknie :)
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-08-06, 06:06   

Właśnie zauważyłem. Kiedyś wszystko działało bez problemu, to musieli to "poprawić"...
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-08-06, 13:05   

Maciek_Rutecki napisał/a:
Właśnie zauważyłem. Kiedyś wszystko działało bez problemu, to musieli to "poprawić"...

Ano właśnie i to mnie ciekawi... może będziesz mógł rozwiać moje wątpliwości:
Ostatnio bawiłem się innymi dystrybucjami na laptopie:
- Gentoo 2007.0 -jako 2.6.19-r5
- Mandriva Spring Free 2.6.17-4
- Fedora 7 - 2.6.21-coś [nie pamiętam końcówki]
Na żadnej z w/w dystrybucji problem spin down nie występował. Zmierzam do tego, że nie bardzo rozumiem skąd pomysł, że problem leży po stronie jądra a nie dystrybucji? Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, stąd moje pytanie mogę poprzeć tylko obserwacjami empirycznymi ;)
Wczoraj skompilowałem na laptopie z Debianem Unstable jajka 2.6.17.0, 2.6.17.14 i 2.6.18.0 bazując na Twoim konfigu z howto i problem ze spin downem dalej się pojawiał tak jak na wszystkich nowszych wersjach.
Być może jądra tych dystrybucji zawierają już odpowiednie patche i stąd problemu na nich nie ma, ale skoro tak i ten błąd byłby znany to czemu nie został poprawiony w głównej linii kerneli?
Albo coś przeoczyłem albo to się nie trzyma "kupy"... Będę wdzięczny za komentarz do moich rozważań :)
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-08-06, 13:33   

ea66 napisał/a:
Ostatnio bawiłem się innymi dystrybucjami na laptopie:
- Gentoo 2007.0 -jako 2.6.19-r5
- Mandriva Spring Free 2.6.17-4
- Fedora 7 - 2.6.21-coś [nie pamiętam końcówki]
Na żadnej z w/w dystrybucji problem spin down nie występował.


Jajka z dystrybucji | <2.6.22 ?

Są takie możliwości: jakiś dziwny krzak w userland w debianie. Ale wyjątkowo dziwny, że aż mało prawdopodobny - że tylko intelowskie kontrolery tyka.

Inna: jakaś niepotrzebna opcja w jajku. Z ciekawości stare ATA zrobiłem jako moduł, XT disk wywaliłem, jedynie SATA na stałe, nadal po staremu. Dlatego czekam na jakąś odpowiedź deweloperów jądra, bo może coś skojarzą. Możliwe, że jakieś opcje w jądrze nie mogą być jednocześnie.
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
michal
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-06, 13:40   

Maciek_Rutecki napisał/a:

XT disk wywaliłem


???

Masz 286? ;)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group