Strona Główna Unixy.pl
Internetowe forum na temat systemów GNU/Linux Unix

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload
 Ogłoszenie 
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług (logowanie do konta itp.). Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Poprzedni temat «» Następny temat
Instalacja Debiana na HP nx6310 - EY501ES (część 1)
Autor Wiadomość
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-08-08, 05:54   

Dodaj łatki z tego linku co podał (21 sztuk)

Potem tą wklejoną. Masz krzak bo tabulatory na spacje ci sie pozamieniały. Tutaj masz dobrą wersję:

http://www.unixy.pl/macie...tki/latka.patch

patch -p1 < naza_latki.patch
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
michal
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-08, 09:51   

Maciek_Rutecki napisał/a:
Dodaj łatki z tego linku co podał (21 sztuk)


Chodzi o http://www.sisk.pl/kernel...urrent/patches/ ?

Polecam użycie quilt'a

$ cd katalog_ze_źródłami_jądra
$ wget http://www.sisk.pl/kernel...shot-070807.tgz
$ tar zxvf snapshot-070805.tgz
$ mv hibernation_and_suspend/ patches
$ quilt push -a

Nie trzeba ręcznie nakładać tych łatek. A tym bardziej pobierać wszystkich oddzielnie ;)
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-08-08, 10:37   

michal napisał/a:
Maciek_Rutecki napisał/a:
Dodaj łatki z tego linku co podał (21 sztuk)


Chodzi o http://www.sisk.pl/kernel...urrent/patches/ ?

Polecam użycie quilt'a

$ cd katalog_ze_źródłami_jądra
$ wget http://www.sisk.pl/kernel...shot-070807.tgz
$ tar zxvf snapshot-070805.tgz
$ mv hibernation_and_suspend/ patches
$ quilt push -a

Nie trzeba ręcznie nakładać tych łatek. A tym bardziej pobierać wszystkich oddzielnie ;)

Dzięki... wczoraj myślałem, że zgłupieje jak mi przyszło 22 patchy wgrywać one by one :P

Maciek,
na rc2 znowu pojawia się ten MFC bios bug, zgłaszać to czy czekać na kolejny -mm?
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-08-08, 14:38   

ea66 napisał/a:
na rc2 znowu pojawia się ten MFC bios bug, zgłaszać to czy czekać na kolejny -mm?


Zgłaszać. Ty piszesz, a ja potwierdzam (ale nowy wątek, nie podpinać pod stary)?

Na LKML oraz mozna CC do: akpmATlinux-foundation.org

Jakby komuś nie chciało się kompilowac truecrypt na 2.6.23:

/Linux/kernel/Dm-target.c:

to:

Kod:
bio_ctx_cache = kmem_cache_create ("truecrypt-bioctx", sizeof (struct bio_ctx), 0, 0, NULL,NULL);


Zamienić na:
Kod:
bio_ctx_cache = kmem_cache_create ("truecrypt-bioctx", sizeof (struct bio_ctx), 0, 0, NULL);


Kasujemy ostatni argument.
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
michal
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-08, 14:51   

Maciek_Rutecki napisał/a:
ea66 napisał/a:
na rc2 znowu pojawia się ten MFC bios bug, zgłaszać to czy czekać na kolejny -mm?


Zgłaszać. Ty piszesz, a ja potwierdzam (ale nowy wątek, nie podpinać pod stary)?


Regresja?

To CC do mnie.
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-08-08, 15:07   

Coś wifi mi sie nie podoba:

Kod:
net eth2: device_rename: sysfs_create_symlink failed (-17)


Niby jest oki, ale mam wątpliwości (nie mam gdzie przetestować). Masz możliwość sprawdzić?

BTW. Stos wifi i ipw3945 spoza jądra Linuksa, więc nigdzie na razie nie zgłaszam.
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-08-08, 15:23   

Maciek Rutecki napisał/a:
Zgłaszać. Ty piszesz, a ja potwierdzam

No ale w sumie to nie regresja, bo to zostało poprawione tylko w -mm, w standardowych zawsze tak było...

Cytat:
Niby jest oki, ale mam wątpliwości (nie mam gdzie przetestować). Masz możliwość sprawdzić?

Niestety nie. Nie mam gdzie...

Michał,
a jakiś adres e-mail?:P
 
     
michal
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-08, 15:41   

ea66 napisał/a:

Michał,
a jakiś adres e-mail?:P


http://kernelnewbies.org/mkkp

Info oraz adres pod którym możesz zgłaszać regresje, jednak proponuje założyć konto i samemu aktualizować ich stan, bo ostatnio mam trochę dodatkowej roboty i się nie wyrabiam z tym wszystkim.
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-08-08, 16:23   

ea66 napisał/a:
No ale w sumie to nie regresja, bo to zostało poprawione tylko w -mm, w standardowych zawsze tak było...


W sumie tak, ale w -mm MMCONFIG nie czepiał się tego.

ea66 napisał/a:
Cytat:
Niby jest oki, ale mam wątpliwości (nie mam gdzie przetestować). Masz możliwość sprawdzić?

Niestety nie. Nie mam gdzie...


A wywala Ci ten błąd? O ile robiłeś już wifi.
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-08-08, 16:32   

Cytat:
A wywala Ci ten błąd? O ile robiłeś już wifi.

Nie wyrzuca. Masz najnowsze drivery [1.2.2] + demon ipw3945d z unstable?
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-08-08, 16:50   

ea66 napisał/a:
Nie wyrzuca. Masz najnowsze drivery [1.2.2] + demon ipw3945d z unstable?


Ja jadę na źródłach z sf.net. Jak skończę apt-get update to zobaczę.
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-08-08, 16:58   

Cytat:
Ja jadę na źródłach z sf.net. Jak skończę apt-get update to zobaczę.


Znaczy sterowniki mam ze źródeł z sf.net. Natomiast demon i firmware z unstable.
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-08-08, 17:13   

Ja wszystko z sf, zaktualizowałem firmware bo było nowsze, demon był ten sam, stos wifi ten sam, sterowniki od karty zaktualizowałem:

Cytat:
rutek:/zainstalowane/wifi/20070808# ls
ieee80211-1.2.18 ipw3945-1.2.2 ipw3945d-1.7.22 ipw3945-ucode-1.14.2


Krzak (w dmesg) nadal jest, sądząc z zachowania karty powinna działać. Hmm. Zostawmy to. Najprawdopodobniej mam coś w configu. Jak skończy się zabawa ze spin down, to zrobię wreszcie porządek w .config.
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-08-08, 17:35   

Maciek Rutecki napisał/a:
Jak skończy się zabawa ze spin down

[pesymizm mode=on]A skończy się? Szczerze to jak czytam kolejne wypowiedzi to coraz mniej wierzę w usunięcie tego błędu, przynajmniej w oficjalnej linii kerneli. Pewnie, że może ktoś opracuje jakiś patch, tylko że jakoś mało mnie rajcuje kompilacja 20 różnych patchy przy każdej aktualizacji jajka.[pesymiz mode=off]

Sprawdziłem 3 razy i nie mam takiego błędu jak Ty w dmesg, więc może to faktycznie konfig. Ostatnio czytałem gdzieś, że sterowniki do ipw3945 mają wkrótce znaleźć się w jaku, więc problemy się skończą (?)
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-08-08, 19:43   

Wifi działa, znalazłem niezabezpieczoną siec :D

ea66 napisał/a:
Szczerze to jak czytam kolejne wypowiedzi to coraz mniej wierzę w usunięcie tego błędu,


Ja uważam, że naprawią. Rafał Wysocki ma HP i raczej sobie szkody nie zrobi. Żebyś wiedział ile było zabawy z suspendem i kontrolerem dysku, a rozwiązanie się znalazło.

ea66 napisał/a:
Sprawdziłem 3 razy i nie mam takiego błędu jak Ty w dmesg, więc może to faktycznie konfig. Ostatnio czytałem gdzieś, że sterowniki do ipw3945 mają wkrótce znaleźć się w jaku, więc problemy się skończą (?)


Teoretycznie stos wifi do naszej karty masz już w jajku. Jak dotąd nie udało mi się na nim skompilować sterowników ipw3945...

Jak ładujesz sterowniki? Przy starcie systemu? Ja robię to ręcznie, bo dawnymi czasami sterowniki od naszej karty nie były za bardzo stabilne:

Kod:
#!/bin/sh
#/sbin/ifconfig eth0 down
/sbin/ipw3945d --kill
echo 'Usunieto demona ipw3945d...'
sleep 2
/sbin/rmmod ipw3945
echo 'Usunieto modul ipw3945...'
sleep 2
/sbin/modprobe ipw3945
echo 'Zaladowano modul ipw3945...'
sleep 2
/sbin/ipw3945d
echo 'Zaladowano demona ipw3945d...'
sleep 2
/sbin/iwconfig
sleep 3


Jeśli ładujesz demona i moduł już na starcie, to może jest to.
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group