Strona Główna Unixy.pl
Internetowe forum na temat systemów GNU/Linux Unix

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload
 Ogłoszenie 
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług (logowanie do konta itp.). Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Poprzedni temat «» Następny temat
Instalacja Debiana na HP nx6310 - EY501ES (część 1)
Autor Wiadomość
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-08-08, 19:57   

Michał dziala:
Kod:

ACPI

Subject         : MCFG bug on hp nx6310
References      : http://lkml.org/lkml/2007/8/8/252
Last known good : ?
Submitter       : Michael Sedkowski <sedmichATgmail.com>
Caused-By       : ?
Handled-By      : ?
Status          : unknown
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-08-08, 20:23   

No tak demon i driver ładują się automatycznie na starcie... i od razu mam : Detected geography.... lub Kill switch On ;-) przy starcie demona. Wszystko jest automatyczne i śmiga bo kopnąłem się do "znajomego" salonu orange z laptopem i mają tam hotspot i wreszcie miałem okazję zobaczyć jak w praktyce to działa. I działa, transfer szedł równo 200KB/S czyli maks tego co oni tam mają :)

Super z tym mfcg... jak Michał się za to wziął to pewnie zaraz to zrobią :)
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-08-08, 20:33   

ea66 napisał/a:
No tak demon i driver ładują się automatycznie na starcie... i od razu mam : Detected geography.... lub Kill switch On ;-) przy starcie demona.


Dodałem sobie ładowanie demona do /etc/init.d z numerkiem 20 i /etc/modules moduł i mam tak jak Ty. Jednak jak nacisnę przycisk od wifi to znowu to samo:
Kod:

ipw3945: Detected geography ABG (13 802.11bg channels, 23 802.11a channels)
net eth2: device_rename: sysfs_create_symlink failed (-17)
usb 1-1: new full speed USB device using uhci_hcd and address 2
usb 1-1: configuration #1 chosen from 1 choice
Bluetooth: HCI USB driver ver 2.9
usbcore: registered new interface driver hci_usb


Ważne, że działa bezproblemowo. Jak w stabilnym coś się pojawi, to się będę martwił.

ea66 napisał/a:
Wszystko jest automatyczne i śmiga bo kopnąłem się do "znajomego" salonu orange z laptopem i mają tam hotspot i wreszcie miałem okazję zobaczyć jak w praktyce to działa.


Szybciej samochodem i z włączonym laptopem i czasem jakieś filmy/mp3 komuś z otoczenia sieciowego skopiujesz :D
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
michal
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-08, 20:44   

ea66 napisał/a:

Super z tym mfcg... jak Michał się za to wziął to pewnie zaraz to zrobią :)


Eeee... jestem zbanowany jako spamer na większości list ;)

Tak przy okazji spamu, w folderze spam zauważyłem listy zwrotne z serwerów pocztowych mówiące o tym, że wiadomości przeze mnie wysłane nie trafiły do odbiorcy. Problem w tym, że ja nikomu nie wysyłam ofert kupna magicznych pigułek na przedłużenie różnych części ciała. Albo ktoś sobie robi jaja, albo jakiś ku^@$ zaczął używać mojego adresu jako from: przy wysyłaniu spamu... Czy jednego konta e-mail nie da się używać dłużej niż dwa lata?
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-08-08, 20:50   

michal napisał/a:
Albo ktoś sobie robi jaja, albo jakiś ku^@$ zaczął używać mojego adresu jako from: przy wysyłaniu spamu...


To, ale catch-all powinien byc wyłaczony. To idzie z jednej domeny?
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
michal
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-08, 20:52   

Maciek_Rutecki napisał/a:
michal napisał/a:
Albo ktoś sobie robi jaja, albo jakiś ku^@$ zaczął używać mojego adresu jako from: przy wysyłaniu spamu...


To, ale catch-all powinien byc wyłaczony. To idzie z jednej domeny?


Zobaczę jak przyjdzie następna wiadomość.
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-08-08, 21:27   

Maciek_Rutecki,
U mnie po przyciśnięciu wifi mam tyle:
Kod:
ipw3945: Detected geography ABG (13 802.11bg channels, 23 802.11a channels)
usb 1-1: new full speed USB device using uhci_hcd and address 6
usb 1-1: configuration #1 chosen from 1 choice

Przy wyłączaniu mam error ale to tak ma być bo demon nie nadąża za sterownikiem w rozwoju i od 1.2.1 tak jest:
Kod:
usb 1-1: USB disconnect, address 6
ipw3945: Error sending SCAN_ABORT_CMD: time out after 500ms.
ipw3945: Radio Frequency Kill Switch is On:
Kill switch must be turned off for wireless networking to work.


A ten bug to ja zgłosiłem, bo do Michała poszedł raport z mojego prywatnego adresu a w zgłoszeniu jest publiczny :)
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-08-08, 21:58   

ea66 napisał/a:
ipw3945: Error sending SCAN_ABORT_CMD: time out after 500ms.


Dla odmiany ja tego nie mam :D

Kod:
ipw3945: Radio Frequency Kill Switch is On:
Kill switch must be turned off for wireless networking to work.
usb 2-1: USB disconnect, address 4
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-08-08, 22:53   

Maciek napisał/a:
Dla odmiany ja tego nie mam :D

Aj tam, grunt, że chodzi jak trzeba.
Jak uporamy się ze spin down i mfcg bug to się będziemy bawić w takie bzdurki :-)
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-08-09, 19:55   

michal napisał/a:
Maciek_Rutecki napisał/a:
ea66 napisał/a:
na rc2 znowu pojawia się ten MFC bios bug, zgłaszać to czy czekać na kolejny -mm?


Zgłaszać. Ty piszesz, a ja potwierdzam (ale nowy wątek, nie podpinać pod stary)?


Regresja?

To CC do mnie.


W najnowszym -mm jest OK.

Coś odwaliłem, bo nie mam modułu od karty sieciowej w -mm. Co gorzej, nie mogę jej znaleźć w menuconfig. Starzeje się ;-)
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-08-09, 20:16   

Maciek Rutecki napisał/a:
Coś odwaliłem, bo nie mam modułu od karty sieciowej w -mm. Co gorzej, nie mogę jej znaleźć w menuconfig. Starzeje się ;-)

No to widać starzejemy się kolektywnie bo ja też nie mam karty sieciowej... i też nie widzę tego modułu.
W lspci niby widnieje ale internetu nie ma, network manager też jej nie widzi.
Chyba po prostu dzisiejszy program jest sponsorowany przez literkę "r"... jak regres ;-)
Coś Andrew nie lubi tych kart bo wcześniej już było coś takiego.
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-08-09, 20:33   

Cytat:
disable-b44-and-bcm43xx.patch
disable b44 and bcm43xx


Źródło: ftp://ftp.kernel.org/pub/...-mm1/patch-list

Cytat:
Chyba po prostu dzisiejszy program jest sponsorowany przez literkę "r"... jak regres ;-)


Ale się kompiluje, z czym ostatnio miałem niezłe problemy :D
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-08-09, 20:40   

Maciek Rutecki napisał/a:
Ale się kompiluje, z czym ostatnio miałem niezłe problemy :D

To prawda. Ostatnio bywało z tym bardzo różnie...

Z drugiej strony to może my się zbytnio "rozbestwiliśmy": nie dość, że nam MFCG bug usunęli, to jeszcze byśmy chcieli internetu :D Grunt, że fajnie chodzi :P

A poważnie, to zgłaszać to gdzieś? :>
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-08-09, 22:18   

ea66 napisał/a:
A poważnie, to zgłaszać to gdzieś? :>


Z tego co widzę, to chwilowe. Zobaczymy w kolejnym -mm. Coraz bardziej myślę o założeniu sobie acces pointa to dotychczasowego routerka :D

Teraz mam wyjątkowy system. Debian stable/testing/unstable/experimental +

initscripts_2.86.ds1-38.1+c0.sidux.1_i386.deb
sysvinit_2.86.ds1-38.1+c0.sidux.1_i386.deb
sysvinit-utils_2.86.ds1-38.1+c0.sidux.1_i386.deb

+

xserver-xorg-video-i810_1.7.4-0ubuntu4_i386.deb

Z grafiką Intela wymiękłem, byłem na freedesktop.org i coraz bardziej jestem zdania, że się pośpieszyli z nowym Intelem. No i zwracam honor deweloperom od debianowego Intela, bo to nie ich wina, że są takie krzaki.
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-08-09, 23:22   

Maciek Rutecki napisał/a:
Coraz bardziej myślę o założeniu sobie acces pointa to dotychczasowego routerka :D

Hmm... chyba nie bardzo rozumiem... masz ruter bez wifi i chcesz dokupić do niego moduł (?) wifi i zrobić punkt dostępowy?

Cytat:
Teraz mam wyjątkowy system. Debian stable/testing/unstable/experimental +

Hehe, tak jest najfajniej. Cóż to za frajda, jak każdego dnia odpalasz ten sam stabilny, wyważony system... nuuuda. A tak za każdym razem jest dreszczyk emocji: wystartuje czy nie, oto jest pytanie :)
Co masz z experimental?

Cytat:
Z grafiką Intela wymiękłem, byłem na freedesktop.org i coraz bardziej jestem zdania, że się pośpieszyli z nowym Intelem. No i zwracam honor deweloperom od debianowego Intela, bo to nie ich wina, że są takie krzaki.

Z jednej strony masz rację, ale też debianowcy zbyt szybko wpuścili te paczki do testing. Rozumiem, że takie krzaki mogą być w unstable, ale w testing to przegięcie.
Obserwowałem nawet dyskusje na listach Ubuntu i nawet oni [pomimo że mają kuku na punkcie nowości :P ], doszli do wniosku że nie wpuszczą wersji 2 tych sterowników do Ubuntu 7.10, chociaż wychodzi dopiero pod koniec października.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group