Strona Główna Unixy.pl
Internetowe forum na temat systemów GNU/Linux Unix

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload
 Ogłoszenie 
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług (logowanie do konta itp.). Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Poprzedni temat «» Następny temat
Instalacja Debiana na HP nx6310 - EY501ES (część 1)
Autor Wiadomość
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-08-10, 06:34   

ea66 napisał/a:
Hmm... chyba nie bardzo rozumiem... masz ruter bez wifi i chcesz dokupić do niego moduł (?) wifi i zrobić punkt dostępowy?


Łączę się z neozdradą przez routerek sprzętowy z wyjściami ethernet. Myślę o dodaniu sobie wifi, żeby z kabelkami nie biegać.

ea66 napisał/a:
Co masz z experimental?


Sam już teraz nie wiem :D

ea66 napisał/a:
Obserwowałem nawet dyskusje na listach Ubuntu i nawet oni [pomimo że mają kuku na punkcie nowości :P ], doszli do wniosku że nie wpuszczą wersji 2 tych sterowników do Ubuntu 7.10, chociaż wychodzi dopiero pod koniec października.


Zanim wydadzą stabilnego Debiana, to zdążą już kilkukrotnie ustabilizowac i popsuć te sterowniki :D

A w Debianie ponoć dają stare oprogramowanie...
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-08-10, 10:29   

Właśnie skompilowałem 2.6.23-rc2-mm2. Chodzi, ale karty sieciowej dalej brak....
O co tu chodzi? :roll:
 
     
michal
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-10, 11:41   

ea66 napisał/a:
Właśnie skompilowałem 2.6.23-rc2-mm2. Chodzi, ale karty sieciowej dalej brak....
O co tu chodzi? :roll:



"I dropped the SSB patches due to various catastrophes and they are being
redone. But git-wireless.patch had some dependencies upon SSB which were
plugged with some nasty bandaids. So there are some kconfig warnings whcih
come out of there. Don't worry about it for now."

http://lkml.org/lkml/2007/8/9/82
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-08-11, 17:59   

Wziąłem się dzisiaj za porządki w systemie i wreszcie uporządkowałem konfig jajka, do którego przez 3 ostatnie miesiące w zasadzie tylko doklejałem nowe wersje ;)
W efekcie rozmiar gotowej paczki .deb spadł o 1,5MB a system jest zdecydowanie szybszy :)
Teraz jeszcze muszę ustalić jak zmusić yarid do tworzenia ram dysków jądra bo ponoć to jest szybsze...

Konfig dla 2.6.22.2 w załączniku do wglądu <zadowolony z siebie> :)

config-2.6.22.2.zip
Pobierz Plik ściągnięto 340 raz(y) 12,92 KB

 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-08-11, 22:15   

Coś sobie selinux rozwaliłem. Montowanie mediów w kde nie działa, chyba że włącze "setenforce 0". Zeby było weselej zero info w logach. Nie mam pojęcia jak to rozwiazać :/
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
michal
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-11, 22:25   

To ciekawe - jeśli SELinux czegoś zabrania, to powinno być AVC w logach 0 chyba, że coś w logach nie działa. Masz włączony auditd?
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-08-11, 23:06   

Maciek_Rutecki napisał/a:
Coś sobie selinux rozwaliłem. Montowanie mediów w kde nie działa, chyba że włącze "setenforce 0". Zeby było weselej zero info w logach. Nie mam pojęcia jak to rozwiazać :/


Hmm ale na pewno tylko w kde? Bo u mnie na 2.6.23-rc2 też było to samo, żadnej płytki nie dało się zamontować . Napęd zresztą nie był identyfikowany jako optyczny, tylko jako wymienny jak pendrive o nazwie Matshita CD/DVD....
 
     
michal
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-11, 23:28   

ea66 napisał/a:
Maciek_Rutecki napisał/a:
Coś sobie selinux rozwaliłem. Montowanie mediów w kde nie działa, chyba że włącze "setenforce 0". Zeby było weselej zero info w logach. Nie mam pojęcia jak to rozwiazać :/


Hmm ale na pewno tylko w kde? Bo u mnie na 2.6.23-rc2 też było to samo, żadnej płytki nie dało się zamontować . Napęd zresztą nie był identyfikowany jako optyczny, tylko jako wymienny jak pendrive o nazwie Matshita CD/DVD....


Hmmm... u mnie działa w Gnome.

W 2.6.23 jest kilka zmian w SELinuksie, z jedną miałem trochę zabawy http://lkml.org/lkml/2007/7/13/357

Postarajcie się namierzyć problem (git-bisect) i zgłoście jako regresje.
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-08-12, 08:46   

Stawiam coś pomiędzy hal a kde w Debianie, bo problem mam na laptopie z 2.6.23-rc2 i stacjonarnym z 2.6.22.1.

auditd działa, dla pewności wywaliłem selinux-policy-refpolicy-targeted z konfiguracją i od początku ustaliłem wszystkie reguły. Czepiał się nawet pluginów w firefoksie, ale montowania nic. Zero komunikatów z AVC w logach i dmesg. Stawiam na jakąś ostatnią aktualizację paczek.
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-08-12, 13:31   

Ja właśnie zrobiłem 2.6.23-rc2 na hp i wszystko chodzi. Wnioskuję, że wcześniejsze problemy były raczej spowodowane moimi eksperymentami z konfigiem niż z błędami w Debianie/jądrze.
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-08-13, 16:08   

michal napisał/a:
To ciekawe - jeśli SELinux czegoś zabrania, to powinno być AVC w logach 0 chyba, że coś w logach nie działa. Masz włączony auditd?


Trzeba było zajrzeć do /var/log/messages bo tam hal sie popłakał. Wszystko dziala dobrze. Rozwiązaniem było:

Cytat:
cat /var/log/messages | audit2allow -M jakis_plik
itd.
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
michal
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-13, 16:29   

Maciek_Rutecki napisał/a:
michal napisał/a:
To ciekawe - jeśli SELinux czegoś zabrania, to powinno być AVC w logach 0 chyba, że coś w logach nie działa. Masz włączony auditd?


Trzeba było zajrzeć do /var/log/messages bo tam hal sie popłakał. Wszystko dziala dobrze. Rozwiązaniem było:

Cytat:
cat /var/log/messages | audit2allow -M jakis_plik
itd.


Ciekawe dlaczego nie było AVC w audit.log
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-08-14, 09:51   

Swoją droga czasem raz na kilkanaście uruchomień zauważam coś takiego:

Kod:
swsusp: Marking nosave pages: 000000000009f000 - 0000000000100000
swsusp: Basic memory bitmaps created
Freezing user space processes ... (elapsed 0.00 seconds) done.
Freezing remaining freezable tasks ... (elapsed 0.00 seconds) done.
Loading image data pages (125433 pages) ...  13%<3>ata1.00: exception Emask 0x0 SAct 0x0 SErr 0x0 action 0x0
ata1.00: irq_stat 0x40000001
ata1.00: cmd 25/00:e8:58:0d:f2/00:03:05:00:00/e0 tag 0 cdb 0x0 data 512000 in
         res 51/40:24:1c:11:f2/00:00:05:00:00/e0 Emask 0x9 (media error)
ata1.00: configured for UDMA/100
ata1: EH complete
ata1.00: exception Emask 0x0 SAct 0x0 SErr 0x0 action 0x0
ata1.00: irq_stat 0x40000001
ata1.00: cmd 25/00:e8:58:0d:f2/00:03:05:00:00/e0 tag 0 cdb 0x0 data 512000 in
         res 51/40:24:1c:11:f2/00:00:05:00:00/e0 Emask 0x9 (media error)
ata1.00: configured for UDMA/100
ata1: EH complete
ata1.00: exception Emask 0x0 SAct 0x0 SErr 0x0 action 0x0
ata1.00: irq_stat 0x40000001
ata1.00: cmd 25/00:e8:58:0d:f2/00:03:05:00:00/e0 tag 0 cdb 0x0 data 512000 in
         res 51/40:24:1c:11:f2/00:00:05:00:00/e0 Emask 0x9 (media error)
ata1.00: configured for UDMA/100
ata1: EH complete
ata1.00: exception Emask 0x0 SAct 0x0 SErr 0x0 action 0x0
ata1.00: irq_stat 0x40000001
ata1.00: cmd 25/00:e8:58:0d:f2/00:03:05:00:00/e0 tag 0 cdb 0x0 data 512000 in
         res 51/40:24:1c:11:f2/00:00:05:00:00/e0 Emask 0x9 (media error)
ata1.00: configured for UDMA/100
ata1: EH complete
ata1.00: exception Emask 0x0 SAct 0x0 SErr 0x0 action 0x0
ata1.00: irq_stat 0x40000001
ata1.00: cmd 25/00:e8:58:0d:f2/00:03:05:00:00/e0 tag 0 cdb 0x0 data 512000 in
         res 51/40:24:1c:11:f2/00:00:05:00:00/e0 Emask 0x9 (media error)
ata1.00: configured for UDMA/100
ata1: EH complete
ata1.00: exception Emask 0x0 SAct 0x0 SErr 0x0 action 0x0
ata1.00: irq_stat 0x40000001
ata1.00: cmd 25/00:e8:58:0d:f2/00:03:05:00:00/e0 tag 0 cdb 0x0 data 512000 in
         res 51/40:24:1c:11:f2/00:00:05:00:00/e0 Emask 0x9 (media error)
ata1.00: configured for UDMA/100
sd 0:0:0:0: [sda] Result: hostbyte=DID_OK driverbyte=DRIVER_SENSE,SUGGEST_OK
sd 0:0:0:0: [sda] Sense Key : Medium Error [current] [descriptor]
Descriptor sense data with sense descriptors (in hex):
        72 03 11 04 00 00 00 0c 00 0a 80 00 00 00 00 00
        05 f2 11 1c
sd 0:0:0:0: [sda] Add. Sense: Unrecovered read error - auto reallocate failed
end_request: I/O error, dev sda, sector 99750172
Read-error on swap-device (8:0:99750176)
Read-error on swap-device (8:0:99750184)
Read-error on swap-device (8:0:99750192)
Read-error on swap-device (8:0:99750200)
Read-error on swap-device (8:0:99750208)
ata1: EH complete
Read 501732 kbytes in 30.69 seconds (16.34 MB/s)
PM: Restore failed, recovering.
sd 0:0:0:0: [sda] 156301488 512-byte hardware sectors (80026 MB)
Restarting tasks ... done.
swsusp: Basic memory bitmaps freed
sd 0:0:0:0: [sda] Write Protect is off
sd 0:0:0:0: [sda] Mode Sense: 00 3a 00 00
sd 0:0:0:0: [sda] Write cache: enabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA


Jak wspomniałem dzieje się to rzadko i tylko podczas wybudzania z suspend to disk. smartctl -a -d ata /dev/sda nie pokazuje niczego niepokojącego. Co ciekawe nigdy podczas normalnego uruchamiania nigdy to nie wystąpiło.

Żeby było weselej tuż przed odczytem swapa detekcja przebiega poprawnie:

Kod:
scsi0 : ahci
scsi1 : ahci
scsi2 : ahci
scsi3 : ahci
ata1: SATA max UDMA/133 cmd 0xf8846100 ctl 0x00000000 bmdma 0x00000000 irq 220
ata2: SATA max UDMA/133 cmd 0xf8846180 ctl 0x00000000 bmdma 0x00000000 irq 220
ata3: SATA max UDMA/133 cmd 0xf8846200 ctl 0x00000000 bmdma 0x00000000 irq 220
ata4: SATA max UDMA/133 cmd 0xf8846280 ctl 0x00000000 bmdma 0x00000000 irq 220
ata1: SATA link up 1.5 Gbps (SStatus 113 SControl 300)
ata1.00: ATA-7: FUJITSU MHV2080BH PL, 892C, max UDMA/100
ata1.00: 156301488 sectors, multi 16: LBA48
ata1.00: configured for UDMA/100
ata2: SATA link down (SStatus 0 SControl 0)
ata3: SATA link down (SStatus 0 SControl 0)
ata4: SATA link down (SStatus 0 SControl 0)
scsi 0:0:0:0: Direct-Access     ATA      FUJITSU MHV2080B 892C PQ: 0 ANSI: 5
sd 0:0:0:0: [sda] 156301488 512-byte hardware sectors (80026 MB)
sd 0:0:0:0: [sda] Write Protect is off
sd 0:0:0:0: [sda] Mode Sense: 00 3a 00 00
sd 0:0:0:0: [sda] Write cache: enabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA
sd 0:0:0:0: [sda] 156301488 512-byte hardware sectors (80026 MB)


Ale jak już planuje czytać ze swapa i są zamrażane procesy to czasem pojawia się taki krzak. Zdarzało się to także na wcześniejszych jajkach. wina dwóch swapów? Potestuje z jednym.

Zastanawiam sie jak to zgłosić, zdarza się to rzadko, jednocześnie jądro mam "zanieczyszczone" ipw3945 i virtualboxem. Z drugiej strony wywalic te moduły i czekać aż mi się krzak pojawi ponownie to nie mam siły.

Jak myślicie?
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
michal
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-14, 10:05   

Maciek_Rutecki napisał/a:

smartctl -a -d ata /dev/sda nie pokazuje niczego niepokojącego.


Na wszelki wypadek sprawdź jeszcze badblocks, ale wydaje mi się, że może to być problem ze sterownikiem.

Ciekawe jest jeszcze to, że problem występuje przy powrocie z zaświatów.
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-08-14, 10:09   

Hmm rzeczywiście ciężko zgłosić coś co pojawia się sporadycznie w nieregularnych odstępach czasu. Sprawdzałem dmesg kilkakrotnie po wyjściu z hibernacji i u mnie nic nie było takiego a konfiguracje mamy niemal identyczną, choć ja mam 1 swap.

A ten cały błąd to taki po prostu błąd czy dzieje się potem coś nieciekawego? tzn. czy system wstaje i funkcjonuje pomimo błędu?
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group