Strona Główna Unixy.pl
Internetowe forum na temat systemów GNU/Linux Unix

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload
 Ogłoszenie 
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług (logowanie do konta itp.). Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Poprzedni temat «» Następny temat
Instalacja Debiana na HP nx6310 - EY501ES (część 1)
Autor Wiadomość
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-08-14, 10:48   

ea66 napisał/a:
A ten cały błąd to taki po prostu błąd czy dzieje się potem coś nieciekawego? tzn. czy system wstaje i funkcjonuje pomimo błędu?


Kontynuuje pracę, ale normalnie się uruchamiając.

michal napisał/a:
Na wszelki wypadek sprawdź jeszcze badblocks, ale wydaje mi się, że może to być problem ze sterownikiem.


Hmm, tyle że czepiał sie swapa. Jakby był tam krzak, to już za czasów gdy miałem 512 MB ram i virtualboxa powinien trafić na błędne sektory. Wtedy swap był często w użyciu (wykorzystanie >2GB swapu to nie była rzadkość).

Cytat:
rutek:/home/maciek# mkswap -c /dev/sda6
Setting up swapspace version 1, size = 3067990 kB
no label, UUID=02b73d5b-6b38-433f-8195-4e408a15dad2


michal napisał/a:
Ciekawe jest jeszcze to, że problem występuje przy powrocie z zaświatów.


I tylko wtedy.

Wywaliłem nadmiarowy swap. Przy okazji /home mi się powiększył :-) Teraz będę przez miesiąc obserwował czy nie ma błędu. Jak się pojawi, to idę na LKML.

BTW Coraz bardziej jestem przekonany, że w naszych laptopach aktualizacja shutdown jest zbędna i to kwestia sterownika SATA.

Przy okazji trafiłem na fajną stronę: http://linuxreviews.org/man/

A dmesg z tych "dziwów" tutaj:
http://www.unixy.pl/macie.../dmesg_sata.txt
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-08-14, 13:09   

Maciek Rutecki napisał/a:
Wywaliłem nadmiarowy swap. Przy okazji /home mi się powiększył :-)

Mógłbyś rozwinąć tę wypowiedź ;)
tzn. jak w praktyce obciąć swap i "dokleić" wolne miejsce np. do partycji home?

Cytat:
BTW Coraz bardziej jestem przekonany, że w naszych laptopach aktualizacja shutdown jest zbędna i to kwestia sterownika SATA.

Tyle, że dyskusja na LKML jakoś ustała ostatnio... ciekawe co będzie dalej. A odzewu na mój raport o MCFG Bug nie słychać wcale.
 
     
michal
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-14, 13:18   

ea66 napisał/a:
A odzewu na mój raport o MCFG Bug nie słychać wcale.


Spokojnie, to jeszcze nie jest rekord czasu braku odpowiedzi na raport ;)
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-08-14, 14:57   

ea66 napisał/a:
Mógłbyś rozwinąć tę wypowiedź ;)
tzn. jak w praktyce obciąć swap i "dokleić" wolne miejsce np. do partycji home?


Miałem tak:

sda1 '/"
sda2 home (5GB)
sda3 swap (1GB)
...

skasowałem sda2 i sda3 zrobiłem z tego sda2 (6GB) potem mkfs.ext3 itd.

dodatkowy swap mam na sda6 (3GB - nie pytaj dlaczego tyle swapów i aż tak duzych).

ea66 napisał/a:
Tyle, że dyskusja na LKML jakoś ustała ostatnio... ciekawe co będzie dalej. A odzewu na mój raport o MCFG Bug nie słychać wcale.


Cierpliwości. Od mojej uwagi o trip pointach tylko do odczytu też było długo cicho, a teraz Len Brown ciągle jakieś patche podsyła (pomijam fakt, ze strasznie skomplikował wszystko).
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
michal
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-14, 15:41   

Maciek_Rutecki napisał/a:

Cierpliwości. Od mojej uwagi o trip pointach tylko do odczytu też było długo cicho, a teraz Len Brown ciągle jakieś patche podsyła (pomijam fakt, ze strasznie skomplikował wszystko).


Dalej nie wiem dlaczego Len się upiera przy tych trip pointach (i nie wiem jaki jest aktualny stan rzeczy), ale mogę powiedzieć jedno - ACPI to jeden z najgorszych podsystemów w Linuksie (chociaż Len uważa inaczej https://ols2006.108.redhat.com/2007/Reprints/brown_1-Reprint.pdf) - nie dlatego, że deweloperzy nad nim pracujący nie wiedzą co robią, tylko dlatego, że ACPI jest po prostu zje#^%% technologią.
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-08-14, 17:12   

michal napisał/a:
Dalej nie wiem dlaczego Len się upiera przy tych trip pointach


A ktoś wie? :D

Ponoć są niezgodne ze standardem (gdy w DSDT nie ma metody _SCP - jakieś 99% biosów), no i wynika z wypowiedzi Lena, że potrafią uszkodzić sprzęt (choć prawda jest odwrotna - możliwość nadpisania trip pointów pozwala uniknąć sytuacji gdzie ctitical jest na 100*C a wentylator się włącza przy 105*C).

No i nie rozumiem jak można przenieść problem temperatury układów z przestrzeni jądra do użytkownika (zakładając przypadek braku możliwości ich nadpisywania w /proc). Len jest niereformowalny, na razie jestem cierpliwy, ale już niedługo...
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
michal
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-14, 17:37   

Masz namierzone łatki, które wprowadzają zmiany w trip pointach?

Zastanawiam się jakim nakładem pracy byłoby utrzymywanie reverta poza drzewem - za dużo ludzi na to narzeka.
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-08-14, 17:57   

michal napisał/a:
Masz namierzone łatki, które wprowadzają zmiany w trip pointach?


Na razie w stable ich nie ma:
http://lkml.org/lkml/2007/5/16/319

Temat do tej pory się ciągne, teraz chce dodawać jakieś parametry do jądra aby niektóre trip pointy wyłaczyć...

michal napisał/a:
Zastanawiam się jakim nakładem pracy byłoby utrzymywanie reverta poza drzewem - za dużo ludzi na to narzeka.


Jak to wejdzie do stable to w pierwszej kolejności dostanie opier... z mojej strony i poczuje co to znaczy opinia użytkowników. I nie odpuszczę mu, bo gó..no mnie obchodzą jego urojenia na temat standardów!

Jego tekst:
Cytat:
What bad things happen if you leave the critical trip point at 256?


Co może się stać dla critical przy 256*C?... Ręce opadają... Pewnie lepiej, żeby CPU nagle się wyłączyło zamiast awaryjnego shutdown.
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
michal
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-14, 18:46   

Maciek_Rutecki napisał/a:
michal napisał/a:
Masz namierzone łatki, które wprowadzają zmiany w trip pointach?


Na razie w stable ich nie ma:
http://lkml.org/lkml/2007/5/16/319


Jesteś tego pewien?
http://git.kernel.org/?p=...t=commit&s=trip

Maciek_Rutecki napisał/a:

Temat do tej pory się ciągne, teraz chce dodawać jakieś parametry do jądra aby niektóre trip pointy wyłaczyć...


No są jakieś parametry, tylko nie wiem co ustawiają.

Maciek_Rutecki napisał/a:

michal napisał/a:
Zastanawiam się jakim nakładem pracy byłoby utrzymywanie reverta poza drzewem - za dużo ludzi na to narzeka.


Jak to wejdzie do stable to w pierwszej kolejności dostanie opier... z mojej strony i poczuje co to znaczy opinia użytkowników. I nie odpuszczę mu, bo gó..no mnie obchodzą jego urojenia na temat standardów!


Sprawdź 2.6.23-rc3

Maciek_Rutecki napisał/a:

Jego tekst:
Cytat:
What bad things happen if you leave the critical trip point at 256?


Co może się stać dla critical przy 256*C?... Ręce opadają... Pewnie lepiej, żeby CPU nagle się wyłączyło zamiast awaryjnego shutdown.


Mówiłeś, że te trip pointy są ustawione w DSDT - jak przy czymś takim działa wyłączanie awaryjne?

Jak Len spali kilka CPU, to będzie jazda...

Przetestuj nowe -rc, jeśli ten szajs został włączony, to jutro postaram się zrobić reverta (nie wiem czy udałoby mi się coś takiego dłużej utrzymać). Napisz list do Linusa i wytłumacz mu sytuacje (listy w stylu "The art of breaking userspace" działają świetnie http://www.mail-archive.c...sg181826.html).

EDIT
Tymczasem idę skontrolować jakość piwa w barze - zobaczę, czy nie pojawiły się jakieś regresje...
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-08-14, 19:05   

michal napisał/a:
Jesteś tego pewien?
http://git.kernel.org/?p=...t=commit&s=trip


Sam już nie wiem kiedy to było dokładniej. Zapytaj się Lena. Ja jedynie chyba jako pierwszy zwróciłem na to uwagę.

http://git.kernel.org/?p=...79aabac8aba2b1e

michal napisał/a:
No są jakieś parametry, tylko nie wiem co ustawiają.


Jeden pozwala na całkowite wyłączenie trip pointów. Zabij mnie, ale nie wiem czym ma to skutkować. Inny wyłacza najniższy aktywny. Kiedyś było prosto...

michal napisał/a:
Mówiłeś, że te trip pointy są ustawione w DSDT - jak przy czymś takim działa wyłączanie awaryjne?


Normalnie. Przy 105-110*C cpu daje instrukcję "halt"...

michal napisał/a:
Jak Len spali kilka CPU, to będzie jazda...


To w przypadku, gdy CPU nie zdązy się wyłączyć, a w laptopach to one błyskawicznie się nagrzewają, przy wyłączonym wentylatorze.

michal napisał/a:
Przetestuj nowe -rc,


Kod:
rutek:/home/maciek# echo "105:100:100:78:70:60:50" > /proc/acpi/thermal_zone/TZ0/trip_points
bash: echo: write error: Błąd wejścia/wyjścia
rutek:/home/maciek# echo 10  > /proc/acpi/thermal_zone/TZ0/polling_frequency
bash: echo: write error: Zły argument
rutek:/home/maciek# uname -r
2.6.23-rc2


+ te patche od Rafała Wysockiego

michal napisał/a:
Napisz list do Linusa i wytłumacz mu sytuacje


W dyskusji brało udział paru bardziej znanych deweloperów. Myślisz, że ktoś to potraktuje mnie poważnie, skoro Len nadal idzie w zaparte? Jak się upiera żeby to dać do stable, to niech się potem tłumaczy przed tymi, którym szlag trafi sprzęt.
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
michal
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-14, 20:01   

Maciek_Rutecki napisał/a:
michal napisał/a:
Jesteś tego pewien?
http://git.kernel.org/?p=...t=commit&s=trip


Sam już nie wiem kiedy to było dokładniej. Zapytaj się Lena. Ja jedynie chyba jako pierwszy zwróciłem na to uwagę.

http://git.kernel.org/?p=...79aabac8aba2b1e

michal napisał/a:
No są jakieś parametry, tylko nie wiem co ustawiają.


Jeden pozwala na całkowite wyłączenie trip pointów. Zabij mnie, ale nie wiem czym ma to skutkować. Inny wyłacza najniższy aktywny. Kiedyś było prosto...

michal napisał/a:
Mówiłeś, że te trip pointy są ustawione w DSDT - jak przy czymś takim działa wyłączanie awaryjne?


Normalnie. Przy 105-110*C cpu daje instrukcję "halt"...

michal napisał/a:
Jak Len spali kilka CPU, to będzie jazda...


To w przypadku, gdy CPU nie zdązy się wyłączyć, a w laptopach to one błyskawicznie się nagrzewają, przy wyłączonym wentylatorze.

michal napisał/a:
Przetestuj nowe -rc,


Kod:
rutek:/home/maciek# echo "105:100:100:78:70:60:50" > /proc/acpi/thermal_zone/TZ0/trip_points
bash: echo: write error: Błąd wejścia/wyjścia
rutek:/home/maciek# echo 10  > /proc/acpi/thermal_zone/TZ0/polling_frequency
bash: echo: write error: Zły argument
rutek:/home/maciek# uname -r
2.6.23-rc2


+ te patche od Rafała Wysockiego


Oł fak, Rafał nic przy trip pointach nie zmienia. Jutro wyśle Ci testowego reverta. Ok?

Maciek_Rutecki napisał/a:

michal napisał/a:
Napisz list do Linusa i wytłumacz mu sytuacje


W dyskusji brało udział paru bardziej znanych deweloperów. Myślisz, że ktoś to potraktuje mnie poważnie, skoro Len nadal idzie w zaparte? Jak się upiera żeby to dać do stable, to niech się potem tłumaczy przed tymi, którym szlag trafi sprzęt.


Wiesz, w zasadzie to ch%$ mnie to obchodzi, Len się na tym zna, Len uważa, że tak powinno być, Len ma zawsze rację (on ma zawsze rację, tylko akurat w tym wypadku się myli :) ).

Test piwa wypadł słabo, idę się napić czegoś innego - jutro wolne...
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-08-14, 21:01   

michal napisał/a:
Jutro wyśle Ci testowego reverta. Ok?


OK, ale przetestuje wieczorem.
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
michal
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-15, 13:53   

Właśnie próbuje to zbudować
http://www.stardust.webpa...i-rev.patch.bz2

Łatka jest cholernie duża, ACPI jest wzięte z 2.6.22.2

EDIT
pięć sekund później - nie działa ;)

EDIT2
Ok, spróbujmy z mniejszego kalibru (utrzymywanie ACPI z 2.6.22 chyba jest nierealne - za dużo z tym wszystkim roboty)

http://www.stardust.webpa...1-tp-rev1.patch
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-08-15, 15:00   

michal napisał/a:
Ok, spróbujmy z mniejszego kalibru (utrzymywanie ACPI z 2.6.22 chyba jest nierealne - za dużo z tym wszystkim roboty)


Pytanie. Jaki ma sens poprawianie g... zrobionego świadomie przez innego dewelopera?

Przeglądam jego ostatnie patche odnośnie thermal.c. Ostatnie pozwalające na sterowanie z kernel space trip pointami wyglądają obiecująco. Spróbuje je uporządkować i jakoś zdefiniować. Jedynie nie podobały mi się początkowe chęci przeniesienia ich do przestrzeni użytkownika.

Może damy sobie spokój, jakby co powieszą Lena. Popatrzmy realnie, jak długo będziesz miał czas i chęci babrać się w tym?

BTW na jakie jajko dać tego patcha?
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
michal
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-15, 15:15   

Maciek_Rutecki napisał/a:


Pytanie. Jaki ma sens poprawianie g... zrobionego świadomie przez innego dewelopera?


Dobre pytanie.

Maciek_Rutecki napisał/a:

Przeglądam jego ostatnie patche odnośnie thermal.c. Ostatnie pozwalające na sterowanie z kernel space trip pointami wyglądają obiecująco. Spróbuje je uporządkować i jakoś zdefiniować. Jedynie nie podobały mi się początkowe chęci przeniesienia ich do przestrzeni użytkownika.

Może damy sobie spokój, jakby co powieszą Lena. Popatrzmy realnie, jak długo będziesz miał czas i chęci babrać się w tym?


Trudno powiedzieć, wolałbym poświęcić wolny czas na coś innego.

Maciek_Rutecki napisał/a:
BTW na jakie jajko dać tego patcha?


Na 2.6.23-rc3-git1, tutaj jest poprawiona wersja - poprzednia wykrzaczyła się na make allmodconfig

http://www.stardust.webpa...1-tp-rev2.patch

(to raczej nie moja wina, po prostu nikt nie testował nowych zmian w ACPI przy make allmodconfig...)

EDIT

ok, moja wina ;)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group