Strona Główna Unixy.pl
Internetowe forum na temat systemów GNU/Linux Unix

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload
 Ogłoszenie 
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług (logowanie do konta itp.). Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Poprzedni temat «» Następny temat
Instalacja Debiana na HP nx6310 - EY501ES (część 1)
Autor Wiadomość
michal
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-21, 21:39   

ea66 napisał/a:

W helpie do tych opcji, napisane było, że przy SLAB jest zalecany do SMP więc nawet nie sprawdzałem tego drugiego.


Mógłbyś mi wskazać miejsce gdzie jest tak napisane?

Christoph ma w SGI do dyspozycji wiele maszyn o których zwykłym śmiertelnikom nawet się nie śni (Altixy z setkami procesorów i gadzilionami bajtów pamięci operacyjnej) i SLUB był projektowany tak, aby rozwiązać problemy występujące na takich maszynach.
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-08-21, 21:49   

Nie tylko mnie na max daje podświetlenie:

http://bugs.debian.org/cg....cgi?bug=438619
https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=11527

Generalnie krzak jest wokół DPMS. Bo jak dam xset dpms force off, to po właczeniu mam baaaardzo jasno w pokoju :D
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-08-21, 22:30   

Cytat:
Mógłbyś mi wskazać miejsce gdzie jest tak napisane?

O ile pamiętam to w menuconfig, w pomocy do tej opcji... ale równie dobrze mogło być gdzieś indziej bo ostatnio sporo tego czytałem ;)

Cytat:
Generalnie krzak jest wokół DPMS. Bo jak dam xset dpms force off, to po właczeniu mam baaaardzo jasno w pokoju :D

Hmm fakt coś jest nie tak, teraz i ja się dopatrzyłem... pracuje na podświetleniu o jeden niżej od maksymalnego stąd w dzień nie widziałem różnicy... ten Intel zaczyna mnie drażnić :P
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-08-22, 05:58   

ea66 napisał/a:
Hmm fakt coś jest nie tak, teraz i ja się dopatrzyłem... pracuje na podświetleniu o jeden niżej od maksymalnego stąd w dzień nie widziałem różnicy... ten Intel zaczyna mnie drażnić


A ja na minimalnym podświetleniu, więc to od razu rzuciło się w oczy. A już się bałem, że grafikę mam też inną niż ty (jak z dyskiem). Wróciłem do paczki z Ubuntu :D

BTW. Przy wyłączonym framebuffer, intel z Debiana, po suspend to ram żegnasz się z wirtualnymi konsolami :D
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-08-22, 08:24   

michal napisał/a:
Mógłbyś mi wskazać miejsce gdzie jest tak napisane?

Christoph ma w SGI do dyspozycji wiele maszyn o których zwykłym śmiertelnikom nawet się nie śni (Altixy z setkami procesorów i gadzilionami bajtów pamięci operacyjnej) i SLUB był projektowany tak, aby rozwiązać problemy występujące na takich maszynach.


Skołowaliście mnie. Na SMP, to SLAB czy pozostać przy SLUB?
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-08-22, 10:00   

Ja mam slab bo ma być to domyślny [zalecany?] wybór, ale może trzeba by potestować :>
 
     
michal
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-22, 11:44   

Maciek_Rutecki napisał/a:

Skołowaliście mnie. Na SMP, to SLAB czy pozostać przy SLUB?


Wydaje mi się, że trochę źle do tego podchodzisz - alokator pamięci ma mniej więcej taki sam związek z SMP jak system plików.

SLAB służył Linuksowi jako alokator plastrowy przez długi okres czasu (wprawdzie non stop ktoś przy nim grzebał, ale to nie oznacza, że jest złym alokatorem). SLUB jest nowym alokatorem (od 2.6.22) i ma zastąpić SLAB, ponieważ działa lepiej na bardzo dużych maszynach.

Proponuję zacząć testować SLUB (aktualnie nie znam żadnych problemów z nim związanych, więc chętnie zobaczę czy ktoś tego w ogóle używa ;) ) bo SLAB zostanie w niedalekiej przyszłości wyrzucony z jądra (może już w 2.6.2{4,5}).
 
     
michal
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-22, 11:48   

ea66 napisał/a:
Ja mam slab bo ma być to domyślny [zalecany?] wybór, ale może trzeba by potestować :>


SLAB dla 2.6.22 jest domyślnym alokatorem, dla 2.6.23 domyślnym będzie SLUB.
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-08-22, 18:39   

Skompilowałem dzisiaj nowy -mm. Skompilowało się, moduł b44 jest... ale:
- komputer się nie restartuje [zwis przy każdej próbie restartu]
- wydajność spadła znacznie [to po prostu widać]
- maszyna wirtualna ma czkawkę [jakieś dziwne przestoje]

Innymi słowy: bezsens.

Zrobiłem w końcu 2.6.22.4 ze slubem... na razie chodzi. Nie widzę różnicy... może ciut wolniejszy start systemu, choć to może być i skutek aktualizacji samego Debiana.

Maciek_Rutecki,
mówiłeś, że zmieniałeś w biosie Hdd Adress Mode z Bit-shift na LBA... jak odczucia? :)
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-08-22, 18:54   

ea66 napisał/a:
- maszyna wirtualna ma czkawkę [jakieś dziwne przestoje]


Vbox? Naciśnij prawy control :D

ea66 napisał/a:
mówiłeś, że zmieniałeś w biosie Hdd Adress Mode z Bit-shift na LBA... jak odczucia? :)


Nie widzę różnicy, ponoć tak jest lepiej :D No i to była desperacja gdy szukałem przyczyny, moich błędów przy pobudce z suspendu.

Zrobiem eksperyment:
2.6.22.4:
ATA/ATAPI/MFM/RLL support wszystko wewnątrz jako moduł.

W ten sposób wymusiłem, zeby "Intel ESB, ICH, PIIX3, PIIX4 PATA/SATA support" obsłużył DVD bezpośrednio. Jakie różnice?

dmesg:
scsi4 : ata_piix
scsi5 : ata_piix
ata5: PATA max UDMA/133 cmd 0x000101f0 ctl 0x000103f6 bmdma 0x000160a0 irq 14
ata6: PATA max UDMA/133 cmd 0x00010170 ctl 0x00010376 bmdma 0x000160a8 irq 15
ata5.00: ATAPI: MATSHITADVD-RAM UJ-840S, 1.11, max MWDMA2
ata5.00: configured for MWDMA2
ata6: port disabled. ignoring.
scsi 4:0:0:0: CD-ROM MATSHITA DVD-RAM UJ-840S 1.11 PQ: 0 ANSI: 5

/dev:
/dev/hda->/dev/scd0 (wykrycie tego to trochę zabawy).

Mimo, że IDE mam skompilowane jako moduł, jądro wybrało PATA i SCSI. Generalnie działa i myślę przy tym pozostać. Uprzedzając pytania; nie wiem co to daje.

Przy okazji tego błędu -17 się przy wifi pozbyłem.

Starałęm się odchudzić jajko jak potrafię, ale paczka deb nadal ma 6MB :-|

PS. Dysk jeszcze żyje...
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-08-22, 20:07   

Cytat:
Vbox? Naciśnij prawy control :D

Nie nie, to nie to. To są jakieś błędy w przetwarzaniu bo jak uruchamiam nawet system to dysk na kilka sekund zamiera i idzie dalej. Na 2.6.22.4 tego nie ma....

Cytat:
W ten sposób wymusiłem, zeby "Intel ESB, ICH, PIIX3, PIIX4 PATA/SATA support" obsłużył DVD bezpośrednio.

Mówił Ci ktoś ostatnio, że jesteś genialny? :D
Wreszcie nieszczęsny zapis pakietowy działa i płytki są montowane jak trzeba jak to włączyłem. Dzięki :)

Cytat:
Mimo, że IDE mam skompilowane jako moduł, jądro wybrało PATA i SCSI. Generalnie działa i myślę przy tym pozostać. Uprzedzając pytania; nie wiem co to daje.

A czy IDE i PATA to nie to samo?
Żeby ten sterownik obsługiwał nasze SATA trzeba by wyłączyć w biosie SATA Native Mode, wtedy dysk jest widziany jako IDE i idzie przez ten sterownik, ale pozbywamy się wtedy całego uroku sata jak choćby NCQ.

Cytat:
Starałęm się odchudzić jajko jak potrafię, ale paczka deb nadal ma 6MB :-|

<dumny jak paw> :D

zrzut.png
Plik ściągnięto 99 raz(y) 20 KB

 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-08-22, 20:25   

ea66 napisał/a:
Mówił Ci ktoś ostatnio, że jesteś genialny? :D


Nikt nie musi, ja to wiem. ;-)

ea66 napisał/a:
Wreszcie nieszczęsny zapis pakietowy działa i płytki są montowane jak trzeba jak to włączyłem. Dzięki :)


Zastanawiałem się właśnie, co to daje :D

ea66 napisał/a:
A czy IDE i PATA to nie to samo?


IMO PATA ma zastąpić stare IDE, aby uporządkować nazewnictwo/kod.

http://en.wikipedia.org/w...logy_Attachment

Muszę zrobić porządek w Network w configu jajka.

A i tak jadę na 2.6.23-rc3 :D
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-08-22, 23:42   

Cytat:
ATA/ATAPI/MFM/RLL support wszystko wewnątrz jako moduł.

To jednak nie jest dobry pomysł...
W momencie gdy te opcje są skompilowane jako moduł, jądro ładuje obsługę napędów optycznych bazując na zwykłych [generic] sterownikach pozbawionych obsługi DMA co widać w dmesg:
Kod:
ata5.00: ATAPI: MATSHITADVD-RAM UJ-840S, 1.11, max MWDMA2
ata5.00: configured for MWDMA2

Oznacza to, że napęd został skonfigurowany w trybie Multi-Word DMA2 czyli emulowanym [programowym] trybie. Dysku twardego to nie dotyczy bo za obsługę SATA odpowidają sterowniki Intel ESB, ICH, PIIX3, PIIX4 PATA/SATA support oraz AHCI Support.

I teraz tryb MWDMA jest wolniejszy niż DMA [lub UDMA2 jak kto woli], ponieważ komunikacja napęd>chipset jest zdecydowanie wolniejsza. O ile w przypadku odczytu z płyty nie ma to większego wpływu na wydajność, o tyle przy zapisie ma to dramatyczne znaczenie: zapis wypełnionej po brzegi płyty DVD z prędkością 8x powinien trwać maksymalnie 10-11 minut. W tym trybie cały proces trwał 23 minuty a bufor nagrywarki szalał jak nakręcony.
Gdy przywróciłem konfigurację jajka do poprzedniego stanu, nagrywarka znów zaczęła pracować z pełną prędkością tj ze sprzętowym UDMA....
Kod:
hda: MATSHITADVD-RAM UJ-840S, ATAPI CD/DVD-ROM drive
hda: selected mode 0x22
ide0 at 0x1f0-0x1f7,0x3f6 on irq 14
hda: ATAPI 24X DVD-ROM DVD-R-RAM CD-R/RW drive, 2048kB Cache, DMA
Uniform CD-ROM driver Revision: 3.20

... a zapis płyty DVD trwał niecałe 10 minut.

I wreszcie rozwiązaniem tej sytacji jest wkompilowanie na stałe obsługi CDROM, PCI Bus Master i sterownika Intel PXii, natomiast pozbycie się obsługi dysków twardych i wszystkich sterowników typu Generic IDE... co wymusi aby dysk był obsługiwany przez AHCI i spółkę a DVD przez Intel PXii co daje nam zapis pakietowy i wydajność... ufff ;-)

config-2.6.22.4-686.zip
Pobierz Plik ściągnięto 361 raz(y) 11,51 KB

 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-08-23, 15:46   

ea66 napisał/a:
Cytat:
Starałęm się odchudzić jajko jak potrafię, ale paczka deb nadal ma 6MB :-|

<dumny jak paw> :D


Tego używasz:

CONFIG_CC_OPTIMIZE_FOR_SIZE=y

:D

Edit:
CONFIG_SCHED_SMT=y
SMT (Hyperthreading) scheduler support Core duo to nie P4 HT? Ja to wywalam.

Ja wybrałem tylko to:
CONFIG_SCHED_MC=y
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-08-23, 20:32   

Cytat:
SMT (Hyperthreading) scheduler support Core duo to nie P4 HT? Ja to wywalam.

Też tak myślałem...
Kod:
nx6310:/home/michal# dmidecode
# dmidecode 2.9
....
Processor Information
....
                HTT (Hyper-threading technology)


Hyper-threading jak byk stoi, wiec to włączyłem.

Cytat:
Tego używasz:

CONFIG_CC_OPTIMIZE_FOR_SIZE=y

No w najnowszych jajkach debiana to jest włączone, więc musi być bezpieczne, to czemu nie ;-)
A poza tym mam porządek w networking włącznie z brakiem obsługi ipv6 a on sporo zabiera :D
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group