Strona Główna Unixy.pl
Internetowe forum na temat systemów GNU/Linux Unix

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload
 Ogłoszenie 
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług (logowanie do konta itp.). Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Poprzedni temat «» Następny temat
Instalacja Debiana na HP nx6310 - EY501ES (część 1)
Autor Wiadomość
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-02-28, 02:37   

Cytat:
Bolało? ;-)

Nie, ale obcinanie paznokci mam z głowy na miesiąc ;)

Po 2 godzinach walki z laptop mode dałem sobie spokój i użyłem Twojego skryptu + pliku konfiguracyjnego
2 posty wyżej i jest ok.
Druga sprawa to standby, który z pomocą Twojego skryptu wreszcie zaczął działać [aż sam w to nie wierze] tylko jest jedno ale:
za każdym razem gdy chcę uśpić kompa muszę logować się w konsoli na roota i dopiero odpalać skrypt. Dałoby radę jakoś inicjować ten proces z poziomu zwykłego śmiertelnika? :)
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-02-28, 09:55   

Poprzez sudo:

sudo /sciezka_do_skryptu/nazwa_skryptu.sh

Zrób sobie skrót na panelu, menu itp.

a w visudo:

Kod:
maciek mr-debian = NOPASSWD: /home/maciek/bin/suspend_to_disk.sh


maciek - nazwa użytkwonika
mr-debian - nazwa komputera (hosta)


Jeśli jakaś grupa użytkowników ma mieć prawo do tego to:

Kod:
%uzytkownicy mr-debian = NOPASSWD: /home/maciek/bin/suspend_to_disk.sh


Gdzie:
Kod:
mr-debian:/home/maciek# cat /etc/group | grep uzytkownicy
uzytkownicy:x:1004:maciek,user1,user2
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-02-28, 17:31   

Hmm chyba udało mi sie coś zepsuć... dopisałem do visudo skrypt i chodziło tylko zacząłem sie bawić i już nie działa.
Pierwsze pytanie jest takie czy zmiany w visudo należy zapisywać w pliku /etc/sudoers.tmp czy w /etc/sudoers?
Aktualnie mój plik visudo wygląda tak:
Kod:
# /etc/sudoers
#
# This file MUST be edited with the 'visudo' command as root.
#
# See the man page for details on how to write a sudoers file.
#

Defaults        env_reset

# Host alias specification

# User alias specification

# Cmnd alias specification

# User privilege specification
root    ALL=(ALL) ALL
ea66 debian = NOPASSWD: /home/ea66/bin/standby.sh

No i wpisuje w konsoli:
Kod:
sudo sh /home/ea66/bin/standby.sh
Sorry, user ea66 is not allowed to execute '/bin/sh /home/ea66/bin/standby.sh' as root on debian.

Co robię nie tak?
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-02-28, 18:00   

ea66 napisał/a:
No i wpisuje w konsoli:
Kod:
sudo sh /home/ea66/bin/standby.sh
Sorry, user ea66 is not allowed to execute '/bin/sh /home/ea66/bin/standby.sh' as root on debian.

Co robię nie tak?


Usiłujesz wykonać z prawami roota polecenie "sh" a nie /home/ea66/bin/standby.sh :)

Tak masz robić:
Kod:
sudo /home/ea66/bin/standby.sh



Uruchamiasz program visudo i tam edytujesz. Nigdy ręcznie /etc/suoders!

visudo uruchamia domyślny edytor (na czystym systemie nano), który edytuje /etc/suoders, (a dokładniej jego kopię suoders.tmp).
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-02-28, 18:13   

Hmm jak wpisuje tak:
Kod:
debian:/home/ea66# sudo /home/ea66/bin/standby.sh
sudo: /home/ea66/bin/standby.sh: command not found

Chyba coś jednak popsułem :)

Mój błąd polegał na tym że za pierwszym razem zapisując wynik edycji w visudo zapisałem w /etc/sudoers bezpośrednio a nie w /etc/sudoers.tmp.

Da radę to teraz odkręcić?
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-02-28, 19:20   

Wyedytuj w visudo i pokaż co masz w nim na forum.

IMO masz literówkę w ścieżce do skryptu lub w nazwie samego skryptu.
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-02-28, 20:08   

Visudo:

Kod:
# /etc/sudoers
#
# This file MUST be edited with the 'visudo' command as root.
#
# See the man page for details on how to write a sudoers file.
#

Defaults        env_reset

# Host alias specification

# User alias specification

# Cmnd alias specification

# User privilege specification
root    ALL=(ALL) ALL
ea66 debian = NOPASSWD:/home/ea66/bin/standby.sh


A ścieżka na pewno jest bo z roota działa.
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-02-28, 21:01   

Nie widzę błedu, może jakiś krzak w skrypcie?
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-03-01, 09:23   

Hmm no skrypt chodzi spod roota bez problemu i to z tej samej ścieżki a z sudo nie chce...

EDIT:
Doszedłem wreszcie co mu nie pasowało...
W skrócie polecenie takie
Kod:
sudo /home/ea66/skrypty/standby.sh

nie działa... ale takie:
Kod:
sudo skrypty/standby.sh

jak najbardziej.... i bądź tu człowieku mądry ;)

Przecież to jest w praktyce to samo...
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-03-01, 12:00   

Ej:

Z twojego visudo:

ea66 debian = NOPASSWD:/home/ea66/bin/standby.sh

a ty podajesz:

sudo skrypty/standby.sh

to masz to w bin czy skrypty?
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-03-01, 12:51   

No teraz w skrypty bo zmieniłem... na wszelki wypadek ;)
Visudo:
Kod:
# /etc/sudoers
#
# This file MUST be edited with the 'visudo' command as root.
#
# See the man page for details on how to write a sudoers file.
#

Defaults        env_reset

# Host alias specification

# User alias specification

# Cmnd alias specification

# User privilege specification
root    ALL=(ALL) ALL
ea66 debian = NOPASSWD: /home/ea66/skrypty/standby.sh

No i skrypt jest własnie w /home/ea66/skrypty/standby.sh

tylko nie rozumiem dlaczego polecenie ze skróconą ścieżką działa a z pełną nie...
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-03-01, 22:52   

Dysponujesz może jeszcze jakimś fajnym skryptem hibernującym system?
Domyślny skrypt działa ale po wzbudzeniu "znika" wlan...
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-03-01, 23:02   

ea66 napisał/a:
Domyślny skrypt działa ale po wzbudzeniu "znika" wlan...


Z tym lubiły być krzaki bo ipw3945 nie do końca ma opanowany suspend.

ea66 napisał/a:
Dysponujesz może jeszcze jakimś fajnym skryptem hibernującym system?


Nie wiem czy fajny:

suspend_to disk.sh

Kod:
#!/bin/sh
#zapamietanie zarzadcy cpufreq
governor0=`cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor`
governor1=`cat /sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/scaling_governor`
f_min_0=`cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_min_freq`
f_min_1=`cat /sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/scaling_min_freq`
f_max_0=`cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_max_freq`
f_max_1=`cat /sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/scaling_max_freq`
chvt 1
#wywal klopotliwe moduly i programy
#/sbin/ipw3945d --kill
#/sbin/rmmod ipw3945
/sbin/rmmod psmouse
/sbin/rmmod battery
#/sbin/rmmod sbs
#/sbin/rmmod i2c_ec
#/sbin/rmmod ac
sync
#echo shutdown > /sys/power/disk
echo platform > /sys/power/disk
echo -n disk > /sys/power/state
#zaladuj moduly
/sbin/modprobe battery
/sbin/modprobe psmouse
# przywrocenie zarzadcy cpufreq
echo $governor0 > /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor
echo $governor1 > /sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/scaling_governor
echo $f_min_0 >  /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_min_freq
echo $f_min_1 >  /sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/scaling_min_freq
echo $f_max_0 >  /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_max_freq
echo $f_max_1 >  /sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/scaling_max_freq
#bo wentylator sie nie resetuje i zupa byla za slona
#echo 10 > /proc/acpi/thermal_zone/TZ0/polling_frequency
echo 0  > /proc/acpi/fan/C30C/state
sleep 1
echo 3  > /proc/acpi/fan/C30C/state
/home/maciek/bin/zasilanied.sh --kill
/home/maciek/bin/zasilanied.sh &
#/etc/init.d/sleepd restart
chvt 7
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
milchan 

JID: milchan@chrome.pl
Dołączył: 27 Lut 2007
Posty: 3
Wysłany: 2007-03-03, 05:12   

Witam ponownie,

postanowilem zawalczyc z suspend i tak jak napisal juz ea66 system nie wstaje, a zrobilem juz wszystko co jest napisane w tym temacie. przeczytalem po 5 razy kazdego posta.

ale jeszcze lepsze, ostatni skrypt na suspent_to disk.sh wogole zrobil cuda na kiju.
rozumiem ze wszystko zapisywane jest na dysk wiec poczekalem sobie troche zeby sie zaladowalo, wylaczyl sie monitor, wiatrak ucichl, kontrolki sie nie palily, super.

naciskam power, wybieram os i przy ladowaniu pojawia sie komunikat "Kernel panic: not enough cpu's" czy jakos tak bo nie pamietam, spanikowalem bardziej niz kernel napewno :p

oczywiscie dodaje ze mam dokladnie takiego samego laptopa pod jakiego bylo pisane howto ze strony http://www.unixy.pl/forum/art/nx6310/nx6310.html wiec nie powinno byc kernel panic.

chcialem jeszcze dodac ze jezeli chodzi o cpufreqd.conf to lepiej uzywac modulu powersave albo conservative niz ondemand jak to bylo w kodzie z poprzedniej strony, wyskakiwaly mi jakies bugi z cpu#0 przy starcie systemu i sie zawieszal, zmienilem na powersave i juz ich nie ma.
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-03-03, 11:17   

milchan napisał/a:
naciskam power, wybieram os i przy ladowaniu pojawia sie komunikat "Kernel panic: not enough cpu's" czy jakos tak bo nie pamietam, spanikowalem bardziej niz kernel napewno :p


milchan napisał/a:
chcialem jeszcze dodac ze jezeli chodzi o cpufreqd.conf to lepiej uzywac modulu powersave albo conservative niz ondemand jak to bylo w kodzie z poprzedniej strony, wyskakiwaly mi jakies bugi z cpu#0


Jak nie pokażesz błędów, to na co liczysz? Albo chociaż dmesg...
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group