Strona Główna Unixy.pl
Internetowe forum na temat systemów GNU/Linux Unix

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload
 Ogłoszenie 
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług (logowanie do konta itp.). Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Poprzedni temat «» Następny temat
Instalacja Debiana na HP nx6310 - EY501ES (część 1)
Autor Wiadomość
michal
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-24, 00:22   

ea66 napisał/a:
Cytat:
SMT (Hyperthreading) scheduler support Core duo to nie P4 HT? Ja to wywalam.

Też tak myślałem...
Kod:
nx6310:/home/michal# dmidecode
# dmidecode 2.9
....
Processor Information
....
                HTT (Hyper-threading technology)


Hyper-threading jak byk stoi, wiec to włączyłem.


Ale to chyba nie są informacje odnośnie procesora (IMO chodzi o to, co potrafi obsłużyć BIOS), wszystko co użyteczne o CPU można znaleźć w /proc/cpuinfo

cat /proc/cpuinfo | grep siblings
siblings : 2
siblings : 2

cat /proc/cpuinfo | grep ht
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe cid xtpr
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe cid xtpr

Jeśli procesor ma flagę ht, to znaczy, że obsługuje Hyper-threading. Jeśli siblings jest > 1, to oznacza, że HT jest włączony.
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-08-24, 01:03   

No to ja już nic nie kumam...
Kod:
nx6310:/home/michal# cat /proc/cpuinfo | grep siblings
siblings        : 2
siblings        : 2
nx6310:/home/michal# cat /proc/cpuinfo | grep ht
flags           : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe nx constant_tsc pni monitor est tm2 xtpr
flags           : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe nx constant_tsc pni monitor est tm2 xtpr

Czyli HT jest i jest włączone...

A w tym wątku twierdzą, że Core nie ma HT... to jak to w końcu jest?
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-08-24, 05:58   

ea66 napisał/a:
A w tym wątku twierdzą, że Core nie ma HT... to jak to w końcu jest?



IMO My mamy prawie normalne SMP. HT to SMP w wersji dla ubogich. ;-)
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
michal
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-24, 09:35   

@Ea66 - masz rację, pomyłka we wzorze - jeśli siblings/cores > 1.

@Maciek Dlaczego prawie normalne SMP?

Co do HT to chyba masz niepełne informacje - to nie ma być SMP dla ubogich - w nowych procesorach Intela będzie ono na nowo włączone dla każdego rdzenia.
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-08-24, 09:39   

Dobra to ja mam zasadnicze pytanie: czy HT ma być włączone dla Core Duo czy nie?
No bo skoro siblings dzielone przez cores ma być > 1 to u nas 4:2=2... tak?
 
     
michal
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-24, 10:22   

processor : 0
vendor_id : GenuineIntel
cpu family : 15
model : 2
model name : Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 2.80GHz
stepping : 5
cpu MHz : 2798.752
cache size : 512 KB
physical id : 0
siblings : 2
core id : 0
cpu cores : 1
fdiv_bug : no
hlt_bug : no
f00f_bug : no
coma_bug : no
fpu : yes
fpu_exception : yes
cpuid level : 2
wp : yes
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe cid xtpr
bogomips : 5599.42
clflush size : 64

Hmmm... ale bierzesz wartość siblings i cores tylko z jednego logicznego CPU?

Bo dla zwykłego dwu rdzeniowca powinno chyba być siblings 2 cores 2, dla serwerowej wersji z HT możesz mieć kilka rdzeni i na każdy z nich po jednostce ht.

Dla Core Duo HT ma być wyłączone, jest włączone w kilku Xeonach.
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-08-24, 10:40   

Cytat:
Hmmm... ale bierzesz wartość siblings i cores tylko z jednego logicznego CPU?


Kod:
nx6310:/home/michal# cat /proc/cpuinfo | grep siblings
siblings        : 2
siblings        : 2


No z tego co zrozumiałem to chyba właśnie jest 2 siblings i 2 cores...
No ale skoro
Cytat:
Dla Core Duo HT ma być wyłączone

to chyba sprawa rozwiązana...???
Ostatnio zmieniony przez ea66 2007-08-24, 13:25, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-08-24, 10:41   

michal napisał/a:
@Maciek Dlaczego prawie normalne SMP?


Dla mnie:

SMP = każdy procesor jest niezależny z własnym cache

core duo=prawie jak SMP - rdzenie w jednej obudowie, często ze wspólnym cache L2

HT = SMP "dla ubogich"
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-08-24, 10:47   

P4 HT w pracy (licze jeden rdzeń):
siblings : 2
cpu cores : 1

Dzielenie >1 czyli HT?

Laptopa sprawdzę w domu
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
michal
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-24, 11:28   

@Ea66 - wrzuć zawartość cpuinfo, jak wrócę do domu, to się przyjrzę - wydaje mi się, że sumujesz siblings dla wszystkich rdzeni

@Maciek - współdzielony cache upraszcza budowę CPU i według ekspertów od procesorów (czyt. nie ja to powiedziałem, tylko powtarzam) jest dużo lepszym rozwiązaniem niż osobny cache dla każdego rdzenia (oczywiście chodzi mi o sytuacje w której mówimy o takiej samej ilości cache).
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-08-24, 13:24   

Kod:
nx6310:/home/michal# cat /proc/cpuinfo
processor       : 0
vendor_id       : GenuineIntel
cpu family      : 6
model           : 14
model name      : Genuine Intel(R) CPU           T2050  @ 1.60GHz
stepping        : 8
cpu MHz         : 800.000
cache size      : 2048 KB
physical id     : 0
siblings        : 2
core id         : 0
cpu cores       : 2
fdiv_bug        : no
hlt_bug         : no
f00f_bug        : no
coma_bug        : no
fpu             : yes
fpu_exception   : yes
cpuid level     : 10
wp              : yes
flags           : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe nx constant_tsc pni monitor est tm2 xtpr
bogomips        : 3196.99
clflush size    : 64

processor       : 1
vendor_id       : GenuineIntel
cpu family      : 6
model           : 14
model name      : Genuine Intel(R) CPU           T2050  @ 1.60GHz
stepping        : 8
cpu MHz         : 800.000
cache size      : 2048 KB
physical id     : 0
siblings        : 2
core id         : 1
cpu cores       : 2
fdiv_bug        : no
hlt_bug         : no
f00f_bug        : no
coma_bug        : no
fpu             : yes
fpu_exception   : yes
cpuid level     : 10
wp              : yes
flags           : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe nx constant_tsc pni monitor est tm2 xtpr
bogomips        : 3193.04
clflush size    : 64


Kod:
nx6310:/home/michal# cat /proc/cpuinfo | grep siblings
siblings        : 2
siblings        : 2


Ale chyba jednak macie rację, Core nie ma HT, a flaga została w celach kompatybilności wstecznej...
 
     
michal
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-24, 13:54   

siblings = 2
cpu cores = 2

siblings / cpu cores = 2 / 2 = 1

Jednostka HT przypada na rdzeń, więc nie możesz ich dodawać :)
Gdybyś miał włączone HT, to siblings powinno się równać 4

EDIT
Zdanie powyżej, to bzdura (sorry za wprowadzanie zamieszania), przykład z dwu rdzeniowego Xeona
http://lkml.org/lkml/2006/03/15/108

EDIT2
Zdanie powyżej, to też bzdura... chyba muszę wypić trochę kawy.
Ostatnio zmieniony przez michal 2007-08-24, 14:44, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-08-24, 14:29   

Ok, no to sprawa jasna.
Jeden problem z głowy... no HT :D
 
     
michal
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-24, 14:42   

@Maciek
http://www.blachford.info...bigcrunch1.html
Tu jest opisany problem z cache o którym wspomniałem, dlatego uważam, że współdzielony jest lepszy :)

Co do HT, to warto wspomnieć jeszcze o tym, że HT nie jest nazywany SMP tylko SMT. Różnica jest zasadnicza, bo w HT nie chodzi o to, żeby dostać tanie SMP, tylko o to, aby wycisnąć więcej mocy z jednego rdzenia.

Co daje SMT? Zwiększa ilość wątków które mogą być jednocześnie przetwarzane przez jedną jednostkę. Jak to wygląda w praktyce?

Poniższe liczby pochodzą z kernbench

HT włączone
Elapsed Time 3261.23 (436.342)
User Time 625.497 (61.6057)
System Time 81.855 (39.1648)
Percent CPU 102.5 (94.1223)
Context Switches 156198 (28617.2)
Sleeps 279896 (261387)

HT wyłączone
Elapsed Time 3419.32 (634.911)
User Time 403.717 (0.910105)
System Time 57.9525 (30.9308)
Percent CPU 52.75 (44.7763)
Context Switches 186390 (7138.24)
Sleeps 276032 (256457)

ten przypadek jest klasycznym CPU hogiem (świnka) - wynik jest o prawie 5% przy włączonym HT. Efektywność działania zależy od przypadku, nie chce mi się robić testów, więc powołam się na te wyniki http://www.ibm.com/develo.../library/l-htl/ (bardzo stare, bo z początku 2003...)
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-08-24, 14:44   

Zmieniając temat. Przyjrzałem się thermal zone

TZ0 - to CPU (które tylko odświeża sie przy przekroczeniu trip pointa)
TZ3 - to bateria
TZ4 - wentylator

TZ1, TZ2 to co?

Poczytałem sobie o ACPI 3.0b i przejrzałem DSDT i wychodzi na to, że TZ1 to drugi rdzeń CPU, a TZ2 to chipset na płycie. ea66: co o tym sądzisz?

Czyli wentylator jest uzależniony od temperatury 1 rdzenia?
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group