Strona Główna Unixy.pl
Internetowe forum na temat systemów GNU/Linux Unix

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload
 Ogłoszenie 
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług (logowanie do konta itp.). Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Poprzedni temat «» Następny temat
Instalacja Debiana na HP nx6310 - EY501ES (część 1)
Autor Wiadomość
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2008-08-30, 11:54   

Maciek_Rutecki napisał/a:
Napisałeś, że nie masz problemów z bootowaniem systemu z jajkiem >=2.6.26 i zwiech podczas detekcji napędów. Używasz HPET?

Kod:
maciek@zlom:~$ cat /boot/config-2.6.27-rc3 | grep HPET
CONFIG_HPET_TIMER=y
CONFIG_HPET_EMULATE_RTC=y
CONFIG_HPET=y
CONFIG_HPET_MMAP=y


Si senior... :)
Kod:
michal@nx6310:~$ cat /boot/config-2.6.26.3 | grep HPET
CONFIG_HPET_TIMER=y
CONFIG_HPET_EMULATE_RTC=y
CONFIG_HPET=y
CONFIG_HPET_MMAP=y


A w czym to może przeszkadzać / pomagać?
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2008-08-30, 14:32   

To nie HPET, stawiam na coś innego związanego z timmingami. BTW pokaż:

Kod:
cat .config | grep CONFIG_HZ
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2008-08-30, 16:06   

Bym zapomniał, zajrzyj tutaj: http://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=8855 :-)
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2008-08-30, 23:59   

Maciek_Rutecki napisał/a:
To nie HPET, stawiam na coś innego związanego z timmingami. BTW pokaż:


Kod:
michal@nx6310:/usr/src/linux-2.6.26.3$ cat .config | grep CONFIG_HZ
# CONFIG_HZ_100 is not set
CONFIG_HZ_250=y
# CONFIG_HZ_300 is not set
# CONFIG_HZ_1000 is not set
CONFIG_HZ=250


Wcześniej miałem 300 ale nie widziałem różnicy, a czas pracy na bateriach spadł o 10 minut... poza tym nie gram w gry :-)

Widzę, że dyskusja nabiera tępa... ciekawe co z tego wyniknie :)
Ostatnio zmieniony przez ea66 2008-08-31, 00:00, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2008-08-31, 08:59   

ea66 napisał/a:
Wcześniej miałem 300 ale nie widziałem różnicy, a czas pracy na bateriach spadł o 10 minut... poza tym nie gram w gry :-)


Miałem 1000Hz i chyba to powodowało problemy z timmingami. Teraz mam 300Hz. Jak wcześniej 2.6.26.2 wykładało mi sie bardzo często, tak teraz mam spokój. BTW z google wynika, że XP ma 100Hz. Na google znalazłem też taką informację:

Cytat:
[...]According to Alan Cox, HZ==1000 is also
harmful on some laptops
(presumably due to long SMI windows),[...]


Źródło: http://lwn.net/Articles/56378/

Nie wiem o jakie problemy chodzi, ale szukam nadal :-)

ea66 napisał/a:
Widzę, że dyskusja nabiera tępa... ciekawe co z tego wyniknie :)


IMO niedługo w stable pojawi się coś konkretnego.

BTW. HPET na pewno Ci działa poprawnie? Zerknij w dmesg.
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2008-08-31, 13:36   

Maciek Rutecki napisał/a:
BTW. HPET na pewno Ci działa poprawnie? Zerknij w dmesg.

Tak... a przynajmniej żadnych błędów nie widzę.
Na chwilę obecną nie mam żadnych problemów z laptopem, nie licząc dziwnych komunikatów przy wychodzeniu z hibernacji.
Dmesg w załączniku...

BTW:
Kod:
 cat /boot/config-2.6.26.3  | grep CONFIG_ATA_ACPI
# CONFIG_ATA_ACPI is not set

A Ty jak masz?:>

No i co ma dawać podwyższenie CONFIG_HZ? Krótsze czasy reakcji sprzęty, I know, tyle, że po co nam to skoro i tak nie gramy w gry, nie edytujemy wideo etc.?
Z tego co kiedyś czytałem, to wychodzenie ponad 250hz ma sens, tylko w wypadku gdy mamy urządzenia lub oprogramowanie wymagające bardzo niskich opóźnień jak karty TV...

dmesg.zip
Pobierz Plik ściągnięto 714 raz(y) 7,78 KB

 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2008-08-31, 14:20   

ea66 napisał/a:
Tak... a przynajmniej żadnych błędów nie widzę.


Kod:
hpet_resources: 0xfed00000 is busy


Hmmm :D

ea66 napisał/a:
Na chwilę obecną nie mam żadnych problemów z laptopem, nie licząc dziwnych komunikatów przy wychodzeniu z hibernacji.


Jakich? W 2.6.27-rc* jest warning, ale to znany problem.

Kod:
maciek@gumis:~$ cat /boot/config-2.6.26.2 | grep CONFIG_ATA_ACPI
CONFIG_ATA_ACPI=y


Miałem "n", ale jakoś różnicy nie widzę (w odróżnieniu od CONFIG_BLK_DEV_IDEACPI, ale już kiedyś to przerabialiśmy).

ea66 napisał/a:
tyle, że po co nam to skoro i tak nie gramy w gry,


Ja gram: saper z aptitude i pasjansy ;-)

ea66 napisał/a:
No i co ma dawać podwyższenie CONFIG_HZ?


Teoretycznie nieznacznie wpływa na pobór energii, a pozwala przyśpieszyć komputer.
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2008-09-08, 22:39   

Cytat:
ea66 napisał/a:
Ja natomiast mam inny problem: od jakiegoś czasu [chyba od 2.6.26] raz na kilkanaście startów laptop zawiesza się na "Setting system clock...". Muszę wyłączyć komputer z guzika, żeby móc uruchomić system.


Hmm, czemu coś mi mówi, że to ten sam problem (timmingi/irq)? Spróbuj dodać --directisa w:

Kod:
maciek@zlom:~$ cat /etc/init.d/hwclock.sh | grep -i directisa
HWCLOCKPARS="--directisa"
maciek@zlom:~$ cat /etc/init.d/hwclockfirst.sh | grep -i directisa
HWCLOCKPARS="--directisa"


Maciek,
pamiętasz to?

Właśnie zrobiłem 2.6.25.5 i zauważyłem, że w trakcie startu systemu dwa razy leci "Setting system clock...", jeden pod drugim, ale bez żadnych przestojów. Wywaliłem te Twoje modyfikacje i restart... jeden, drugi... zero zwisów. Żeby było ciekawiej laptop zrobił się yyy... more responsive [kto mi powie jak to leci po polsku? :P ]
Zwłaszcza widać to na przykładzie zmian trybu grafiki czy inicjacji slotu pcmcia, która jest dużo szybsza...
Jedyne co mnie dziwi to ten dwukrotny "Setting system clock"...

Z innej beczki:
Ostatni update Lennego rozwiązał problem akceleracji w trybie EXA i teraz chodzi on bez problemu, przy lepszej wydajności niż XAA

Z jeszcze innej beczki:
Pojawił się Virtualbox 2.0 wraz z nim repozytoria dla systemów debianiastych w tym dla Lennego:
Kod:
deb http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian lenny non-free

I kluczyk:
Kod:
wget -q http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian/sun_vbox.asc -O- | sudo apt-key add -

Jeszcze nie testowałem... pobieram przez GSM z zawrotną prędkością 6KB/S [nałożyli mi limit za przekroczenie limitu :mrgreen: ]

I w końcu ostatnia kwestia:
Z repozytoriów Lennego zniknął sl-modem-daemon... czy to chwilowe czy istnieje jakaś inna metoda obsługi modemu w laptopie, stąd pakiet nie jest już potrzebny?
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2008-09-09, 07:45   

ea66 napisał/a:
Właśnie zrobiłem 2.6.25.5


Miałeś na myśli 2.6.26.5?

ea66 napisał/a:
zauważyłem, że w trakcie startu systemu dwa razy leci "Setting system clock...", jeden pod drugim, ale bez żadnych przestojów. Wywaliłem te Twoje modyfikacje i restart... jeden, drugi... zero zwisów. Żeby było ciekawiej laptop zrobił się yyy... more responsive


2 informacje o hwclock zauważyłem i dzisiaj spróbuje to potestować.

ea66 napisał/a:
Pojawił się Virtualbox 2.0 wraz z nim repozytoria dla systemów debianiastych w tym dla Lennego:


Poczekam jak się pojawi 2.1. Wersje 0.x z definicji mają błędy. :D Na razie jadę na 1.6.x z poprawionymi źródlami, żeby cie chciało kompilować pod 2.6.27.

ea66 napisał/a:
Z repozytoriów Lennego zniknął sl-modem-daemon... czy to chwilowe czy istnieje jakaś inna metoda obsługi modemu w laptopie, stąd pakiet nie jest już potrzebny?


Hmm, ciekawe czemu go wycofali, podpytam się dzisiaj o to.
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2008-09-09, 17:51   

Maciek Rutecki napisał/a:
Poczekam jak się pojawi 2.1. Wersje 0.x z definicji mają błędy. :D Na razie jadę na 1.6.x z poprawionymi źródlami, żeby cie chciało kompilować pod 2.6.27.

Zasadniczo wielkiej rewolucji nie ma. Ot poprawiony i w pełni spolonizowany interfejs, nowa wersja Guest Addons i nieco szybsza praca systemu-gościa. No i wreszcie wyeliminowano przestoje przy kernelu z no_hz

Cytat:
Miałeś na myśli 2.6.26.5?

Yyyy tak... mogło by wyjść 2.8 bo te numerki zaczynają być za duże :)
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2008-09-09, 19:16   

Faktycznie "--directisa" już nie jest potrzebne. Z vbox 2.0 poczekam do 2.6.27. Natomiast nie wiem czemu z Lenny'ego wypadła paczka od modemów. BTW używasz tego jeszcze? :)
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2008-09-09, 19:31   

Maciek_Rutecki napisał/a:
Faktycznie "--directisa" już nie jest potrzebne. Z vbox 2.0 poczekam do 2.6.27. Natomiast nie wiem czemu z Lenny'ego wypadła paczka od modemów. BTW używasz tego jeszcze? :)


Zasadniczo to instalowałem system dosyć dawno i jakoś tak odruchowo to zainstalowałem... w sumie nie wiem po co bo modemu w tym laptopie użyłem raz :mrgreen:
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2008-09-16, 00:55   

Maciek_Rutecki napisał/a:
Ten błąd w ahci to regresja (nadal mam z tym problemy) i to dosyć konkretna, właśnie robię bisekcje:

http://marc.info/?t=12184...9500001&r=1&w=2

ea66 napisał/a:
Ja natomiast mam inny problem: od jakiegoś czasu [chyba od 2.6.26] raz na kilkanaście startów laptop zawiesza się na "Setting system clock...". Muszę wyłączyć komputer z guzika, żeby móc uruchomić system.


Hmm, czemu coś mi mówi, że to ten sam problem (timmingi/irq)? Spróbuj dodać --directisa w:

Kod:
maciek@zlom:~$ cat /etc/init.d/hwclock.sh | grep -i directisa
HWCLOCKPARS="--directisa"
maciek@zlom:~$ cat /etc/init.d/hwclockfirst.sh | grep -i directisa
HWCLOCKPARS="--directisa"


Okazuje się, że się pomyliłem :/
Te wpisy dalej są niezbędne, inaczej laptop losowo zawiesza się na "Setting system clock..." i również losowo, zawiesza się po kilku minutach pracy od wyjścia z hibernacji [identycznie jak Ubuntu 7.04 i nowsze].
Kiszencja :|
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2008-09-16, 12:47   

ea66 napisał/a:
Okazuje się, że się pomyliłem :/
Te wpisy dalej są niezbędne, inaczej laptop losowo zawiesza się na "Setting system clock..." i również losowo, zawiesza się po kilku minutach pracy od wyjścia z hibernacji [identycznie jak Ubuntu 7.04 i nowsze].
Kiszencja :|


ja wywaliłem "--directisa" i jest oki, zaczynam głupieć. IMO to sprawa jakiś ustawień w .config jajka (vide: moje zwiechy przy 1000Hz). W załączniku moj .config

config-2.6.27-rc6.txt.zip
Pobierz Plik ściągnięto 597 raz(y) 13,76 KB

_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2008-09-22, 14:29   

Zrobiłem dzisiaj 2.6.27-rc7. Laptop chodzi nieco szybciej.
W trakcie startu systemu dalej 2 krotnie przetwarzany jest "Setting system clock"... i trwa to nieco dłużej niż na 2.6.26
Dalej w dmesg wisi:
Kod:
hpet_resources: 0xfed00000 is busy


Poza tym żadnych problemów.

dmesg.zip
Pobierz Plik ściągnięto 728 raz(y) 6,75 KB

config-2.6.27-rc7.zip
Pobierz Plik ściągnięto 719 raz(y) 11,82 KB

Ostatnio zmieniony przez ea66 2008-09-22, 14:31, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group