Strona Główna Unixy.pl
Internetowe forum na temat systemów GNU/Linux Unix

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload
 Ogłoszenie 
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług (logowanie do konta itp.). Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Poprzedni temat «» Następny temat
Instalacja Debiana na HP nx6310 - EY501ES (część 1)
Autor Wiadomość
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-03-29, 12:06   

No w sumie to hibernacja działa w linuxie stabilnie więc faktycznie masz racje że można z tego korzystać zamiast shut down.

Tyle ,że zauważyłem mały problem: otóż po wyjściu ze suspend to disk lub to ram nie działają niższe rozdzielczości [640x480 i 800x600] i muszę restartować X-y lub cały system żeby znów można było z nich korzystać... masz jakiś pomysł na to? :)
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-03-29, 12:56   

ea66 napisał/a:
Tyle ,że zauważyłem mały problem: otóż po wyjściu ze suspend to disk lub to ram nie działają niższe rozdzielczości [640x480 i 800x600] i muszę restartować X-y lub cały system żeby znów można było z nich korzystać... masz jakiś pomysł na to? :)


Jestem w pracy więc nie sprawdzę, ale nigdy nie korzystałem z tak niskich rozdzielczości, LCD tego nie lubi.
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-03-29, 17:33   

Cytat:
ale nigdy nie korzystałem z tak niskich rozdzielczości, LCD tego nie lubi.


Zdaję sobie z tego sprawę, ale wyznaje zasadę że to komputer ma służyć mnie a nie ja jemu, a obecnie potrzebuje takowych rozdzielczości niestety...
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-03-29, 19:02   

U mnie działa oki, żadnych problemów. Pokaż co masz w xorg.conf.
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-03-29, 20:51   

xorg.conf:
Kod:
# /etc/X11/xorg.conf (xorg X Window System server configuration file)
#
# This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
# values from the debconf database.
#
# Edit this file with caution, and see the /etc/X11/xorg.conf manual page.
# (Type "man /etc/X11/xorg.conf" at the shell prompt.)
#
# This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
# if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
# package.
#
# If you have edited this file but would like it to be automatically updated
# again, run the following command:
#   sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg

Section "Files"
    FontPath    "/usr/share/fonts/X11/misc"
    FontPath    "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc"
    FontPath    "/usr/share/fonts/X11/cyrillic"
    FontPath    "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/cyrillic"
    FontPath    "/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled"
    FontPath    "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/:unscaled"
    FontPath    "/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled"
    FontPath    "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/:unscaled"
    FontPath    "/usr/share/fonts/X11/Type1"
    FontPath    "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1"
    FontPath    "/usr/share/fonts/X11/100dpi"
    FontPath    "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi"
    FontPath    "/usr/share/fonts/X11/75dpi"
    FontPath    "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi"
    # path to defoma fonts
    FontPath    "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
EndSection

Section "Module"
    Load    "i2c"
    Load    "bitmap"
    Load    "ddc"
    Load    "dri"
    Load    "extmod"
    Load    "freetype"
    Load    "glx"
    Load    "int10"
    Load    "vbe"
EndSection

Section "InputDevice"
    Identifier    "Generic Keyboard"
    Driver        "kbd"
    Option        "CoreKeyboard"
    Option        "XkbRules"    "xorg"
    Option        "XkbModel"    "pc105"
    Option        "XkbLayout"    "pl"
EndSection

Section "InputDevice"
    Identifier    "Configured Mouse"
    Driver        "mouse"
    Option        "CorePointer"
    Option        "Device"        "/dev/input/mice"
    Option        "Protocol"        "ImPS/2"
    Option        "Emulate3Buttons"    "true"
EndSection

Section "InputDevice"
    Identifier    "Synaptics Touchpad"
    Driver        "synaptics"
    Option        "SendCoreEvents"    "true"
    Option        "Device"        "/dev/psaux"
    Option        "Protocol"        "auto-dev"
    Option        "HorizScrollDelta"    "0"
EndSection

Section "Device"
    Identifier    "Intel Corporation Mobile 945GM/GMS/940GML Express Integrated Graphics Controller"
    Driver        "i810"
    BusID        "PCI:0:2:0"
        Option          "VBERestore"            "true"
        Option          "MonitorLayout"         "CRT,LFP"
        Option          "Clone"                 "true"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier    "Generic Monitor"
    Option        "DPMS"
        HorizSync 28-51
        VertRefresh 43-60
        DisplaySize 305 230
EndSection

Section "Screen"
    Identifier    "Default Screen"
    Device        "Intel Corporation Mobile 945GM/GMS/940GML Express Integrated Graphics Controller"
    Monitor        "Generic Monitor"
    DefaultDepth    24
    SubSection "Display"
        Depth        1
        Modes        "1024x768"
    EndSubSection
    SubSection "Display"
        Depth        4
        Modes        "1024x768"
    EndSubSection
    SubSection "Display"
        Depth        8
        Modes        "1024x768"
    EndSubSection
    SubSection "Display"
        Depth        15
        Modes        "1024x768"
    EndSubSection
    SubSection "Display"
        Depth        16
        Modes        "1024x768"
    EndSubSection
    SubSection "Display"
        Depth        24
        Modes        "1024x768"
    EndSubSection
EndSection

Section "ServerLayout"
    Identifier    "Default Layout"
    Screen        "Default Screen"
    InputDevice    "Generic Keyboard"
    InputDevice    "Configured Mouse"
    InputDevice    "Synaptics Touchpad"
EndSection

Section "DRI"
    Mode    0666
EndSection


Standby to disk i to ram wykonuje za pomocą Twoich skryptów...
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-03-29, 21:16   

Może Ci się włącza nie to wyjście co trzeba. Naciśnij Fn+F4 kilkukrotnie.
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-03-29, 21:26   

Hmm to musi być coś innego... za prosto by było gdyby jednym skrótem się dało to załatwić :)
 
     
zielony_83 

JID: zielony@jabber.autocom.pl
Dołączył: 03 Cze 2006
Posty: 31
Wysłany: 2007-03-31, 21:20   

Witam ponownie i pozwolę sobie znów rozmyć wątek. :-)

Udało mi się jakoś dojść do tego suspenda i działa ładnie. Rozwiązaniem okazało się patch ( a właściwie zbiór ) pobrany stąd. Jądro 2.6.20.
_________________
Zostałeś zarejestrowany jako użytkownik #416423 przez.. :mrgreen:
##
FluxboxPL | Mój Lepszy Świat | Debian Users Gang
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-04-10, 14:43   

Mając już niewielkie doświadczenie z Debianem na na laptopie HP postanowiłem umieścić swoje mini-faq na temat instalacji owego systemu, które w większości przypadków bazuje na tym co napisał Maciek_Rutecki, a jedynie niektóre pomysły są moje lub zaczerpnięte z innych źródeł i dostosowane do własnych potrzeb. Nie twierdzę bynajmniej że są to rozwiązania lepsze ale po prostu inne.

1. Bios
Dotychczas używałem wersji F.06 ponieważ była to jedyna wersja, która nie sprawiała problemów. Niestety ostatnie aktualizacje spowodowały ,że komputer przestał się restartować lub trwało to bardzo długo [na kernelu 2.6.20 reboot nie działał wcale]. Na domiar złego po aktualizacji do sid, nie działało zarządzanie energią.
Rozwiązaniem okazało się aktualizacja biosu do wersji F.09, która likwiduje problem z restartem, jak i zarządzaniem energią oraz kilka błędów w trakcie startu systemu [np. MFCG Bios Error]. Ogólnie system zdaje się pracować nieco szybciej niż na poprzedniej wersji.
Należy tu zaznaczyć że aktualizacja do wersji najnowszej czyli F.0B jest niecelowa bo przestaje działać suspend to ram, a po suspend to disk nie działa wbudowana klawiatura.

2. Wifi
Obecnie w repozytoriach etch i nowszych znajdują się gotowe paczki do obsługi karty [firmware-ipw3945,ipw3945d,ipw3945-modules-2.6.18-4-686], które w połączeniu z gnome network manager lub kwifi pozwalają na graficzne wyszukiwanie i logowanie się do sieci zarówno ogólnodostępnych jak i szyfrowanych wpa/wep.

3. Zarządzanie częstotliwością procesora
Ja osobiście wolę rozwiązania fabryczne stąd stosuje skrypt cpufrequtils, który automatycznie ustawia danego zarządce na starcie. Konfiguracja wygląda następująco:

Do /etc/modules dopisujemy na końcu :
Kod:
speedstep-centrino


oraz jeden wybrany przez nas moduł zarządcy [można wszystkie tylko po co?]
Kod:
cpufreq_conservative
cpufreq_ondemand
cpufreq_powersave
cpufreq_stats
cpufreq_userspace


Teraz instalujemy cpufrequtils i edytujemy jego plik konfiguracyjny [/etc/default/cpufrequtils] np. tak:
Kod:
ENABLE="true"
GOVERNOR="conservative"
MAX_SPEED=0
MIN_SPEED=0

Oczywiście w miejsce conservative wpisujemy wybrany przez nas moduł.
Ostatnią rzeczą jaką zrobić musimy to dopisać do /etc/rc.local dwie linijki przed poleceniem exit:
Kod:
echo 1600000 > /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_max_freq
echo 1600000 > /sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/scaling_max_freq

To umożliwi korzystanie z całego zakresu częstotliwości.

3. Bluetooth
Bluetooth jako taki w etch i nowszych jest wykrywany poprawnie... kwestia to programy graficzne do jego obsługi.
I tak użytkownicy KDE mają z górki bo instalują pakiet kdebluetooth i tyle.

Użytkownicy Gnome niestety muszą się trochę napracować żeby korzystać z tego dobrodziejstwa ponieważ gnome 2.14 jeszcze nie ma obsługi bluetooth stąd trzeba się posiłkować zewnętrznymi paczkami...
Dodajemy repozytorium:
Do etch i testing:
Kod:
deb http://download.tuxfamily.org/osrdebian testing gnome-bluetooth


Do sid:
Kod:
deb http://download.tuxfamily.org/osrdebian unstable gnome-bluetooth


Instalujemy paczki:
Kod:
aptitude install bluez-utils bluez-gnome gnome-bluetooth nautilus-sendto


Z uwagi na błąd z paczkach urządzenia bluetooth nie są wykrywane przez graficzne programy; można to jednak w prosty sposób poprawić dodając do /etc/rc.local:
Kod:
hciconfig hci0 inqmode 0

I to tyle jeśli idzie o instalację. Aby wysłać pliki do np. telefonu możemy skorzystać z menu wyślij do w nautilusie. Do odbioru zaś musimy mieć odpalony w tle gnome-obex-server który najlepiej dodać do programów startowych.

Wadą tej metody jest to że oba urządzenia muszą być ustawione w tryb dicoverable co jest ryzykowne zwłaszcza w miejscach publicznych. Rozwiązaniem jest sparowanie urządzeń, co niestety musimy robić z poziomu roota w konsoli.
Ustawiamy oba urządzenia w tryb dostępny i wydajemy takie polecenia:
Kod:
hcitool scan

W wyniku tego otrzymamy adres i nazwe urzadzenia
Kod:
hcitool cc XX:XX:XX:XX:XX:XX

W miesce XX wpisujemy adres naszego urządzenia. Generalnie w większości przypadków w tym momencie powinien wyskoczyć monit o parowanie, gdzie podajemy dowolny 4 cyfrowy pin i taki sam wpisujemy w telefon.
Jeśli takowy monit nie wyskoczy drążymy temat dalej i wpisujemy:
Kod:
hcitool auth XX:XX:XX:XX:XX:XX

I wpisujemy piny.
Potem już tylko trzeba rozłączyć urządzenia:
Kod:
hcitool dc XX:XX:XX:XX:XX:XX


Teraz oba urządzenia mogą być niewidoczne a pliki i tak będą przesyłane.Ufff...

4. Instalacja Compiz/Beryl
Sprawa jest w miarę prosta bo karta intel 945GM ma domyślnie skonfigurowaną akcelerację
sprzętową więc pozostaje tylko niewielka modyfikacja xorg.conf:
a) do sekcji Modules dodajemy:
Kod:
Load    "dbe"


b) do sekcji Device dodajemy:
Kod:
Option          "XAANoOffscreenPixmaps" "true"


c) na końcu pliku dodajemy sekcję:
Kod:
Section "Extensions"
  Option "Composite" "Enable"
EndSection


I to tyle. Compiz jest w repozytoriach Etch i wyższych. Do beryla polecam to repozytorium[Etch i nowsze] :
Kod:
deb http://download.tuxfamily.org/myberyl/shame/debian-sid/beryl-svn/relatively-stable/ ./

Natomiast dla masochistów polecam codziennie aktualizowane, budowane z najnowszych cvs repozytorium [tylko sid]:
Kod:
deb http://download.tuxfamily.org/myberyl/shame/debian-sid/beryl-svn/unstable-daily/ ./

Paczki dostępne dla i386 jak i amd64.

I to tyle. Mam nadzieję że komuś te moje wypociny się przydadzą ;)
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-04-10, 16:47   

ea66 napisał/a:
Ogólnie system zdaje się pracować nieco szybciej niż na poprzedniej wersji.


Co z cpufreq w F09?

ea66 napisał/a:
a po suspend to disk nie działa wbudowana klawiatura.


Co daje:

Kod:
echo -n reconnect > /sys/bus/serio/devices/serio0/drvctl


po wybudzeniu?

ea66 napisał/a:
Niestety ostatnie aktualizacje spowodowały ,że komputer przestał się restartować lub trwało to bardzo długo [na kernelu 2.6.20 reboot nie działał wcale]. Na domiar złego po aktualizacji do sid, nie działało zarządzanie energią.


Co do rebootu, to chyba coś było na LKML, chyba opcja reboot=b czy coś takiego było. Już nie pamiętam.

Zarządzanie energią, czyli co? Nie było info o bateriach? Jeśli tak, to była to wina acpid, już poprawiono.

ea66 napisał/a:
Ostatnią rzeczą jaką zrobić musimy to dopisać do /etc/rc.local dwie linijki przed poleceniem exit:
Kod:
echo 1600000 > /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_max_freq
echo 1600000 > /sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/scaling_max_freq

To umożliwi korzystanie z całego zakresu częstotliwości.


Chyba wiem dlaczego trzeba podawać. W zamierzeniach programistów HP, na bateriach powinno być max 1,333 GHz, a na zasilaniu AC 1,6GHz, ale że tablicę DSDT robili metodą kopiuj-wklej, to wstawili dla AC 1,333 GHz...

Beryl chodzi na Intelu pięknie :-)
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-04-10, 23:12   

Cytat:
Co z cpufreq w F09?

Chodzi bezproblemowo.

Co do suspend na F.0B problem jest bardziej złożony bo oprócz klawiatury [po wybudzeniu poprostu nie działa] co łatwo ominąć, system po jakiś 30 sekundach od wyjścia z uśpienia poprostu przestaje odpowiadać... ot tak ni z gruszki ni z pietruszki. Poza tym dochodzi jeszcze błąd z ustawianiem zegara tj. w czasie startu komputer zatrzymuje się na Setting system clock i po 5sek wynik jest timeout.

Żaden z w/w błędów na F.09 nie występuje.

Cytat:
Zarządzanie energią, czyli co? Nie było info o bateriach? Jeśli tak, to była to wina acpid, już poprawiono.

Komputer był traktowany jak desktop... ani zarządzania energią, ani informacji o bateriach.

Cytat:
yba wiem dlaczego trzeba podawać. W zamierzeniach programistów HP, na bateriach powinno być max 1,333 GHz, a na zasilaniu AC 1,6GHz, ale że tablicę DSDT robili metodą kopiuj-wklej, to wstawili dla AC 1,333 GHz...

Czyli jeśli dobrze rozumiem ten bug jest z winy biosu i całkowicie niezależny od os-u... czyli występuje też na Windows XP?? Gdzie nie ma żadnego wpływu na skalowanie procesora?

Cytat:
Beryl chodzi na Intelu pięknie

O tak... aż miło patrzeć :D
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-04-11, 09:00   

ea66 napisał/a:
Komputer był traktowany jak desktop... ani zarządzania energią, ani informacji o bateriach.


http://bugs.debian.org/cg....cgi?bug=413729
http://bugs.debian.org/cg....cgi?bug=418101

Efekt błędu: wszelkie aplety nie wyświetlały informacji o obecności baterii i AC, no i zero zarządzania energii. Dodatkowo (choć to już nie ten błąd), ACPI działało bardzo powoli.

ea66 napisał/a:
Czyli jeśli dobrze rozumiem ten bug jest z winy biosu i całkowicie niezależny od os-u... czyli występuje też na Windows XP?? Gdzie nie ma żadnego wpływu na skalowanie procesora?


W sterownikach do Windowsa XP jest zawarta instrukcja do restartu kontrolera klawiatury i ustawienia maksymalnej częstotliwości. Zamiast poprawić BIOS robią łatki na sterowniki...
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-04-23, 23:57   

Zauważyłem ostatnio taki w sumie mało ważny ale irytujący błąd... otóż w czasie startu wyrzuca mi komunikat [generalnie to ostatni komunikat przed startem X-ów i dzisiaj go wypatrzyłem jak zalogowałem się na 1 konsolę ;) ]
Kod:
Checking battery state....
Can't get device info: no such device...


Czyli że co nie ma baterii? Wszystko działa jako takie tyle że mnie ten komunikat denerwuje :)
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-04-24, 08:09   

Hmm. U mnie jest oki. W /proc/acpi/battery co masz?
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-04-24, 12:25   

W /proc/acpi/battery sa dwa foldery:
Kod:
C1B4  C1B5

w każdym z nich po 3 pliki:
Kod:
alarm  info  state

W C1B4 jak dałem cat state wyrzuca:
Kod:
present:                 no

W C1B5 natomiast:
Kod:
present:                 yes
capacity state:          ok
charging state:          charged
present rate:            0 mA
remaining capacity:      3883 mAh
present voltage:         12544 mV
ea66@tux:/proc/acpi/battery/C1B5$ ls
alarm  info  state
ea66@tux:/proc/acpi/battery/C1B5$ cat info
present:                 yes
design capacity:         3883 mAh
last full capacity:      3883 mAh
battery technology:      rechargeable
design voltage:          10800 mV
design capacity warning: 195 mAh
design capacity low:     39 mAh
capacity granularity 1:  100 mAh
capacity granularity 2:  100 mAh
model number:            Primary
serial number:           11952 2006/08/03
battery type:            LIon
OEM info:                Hewlett-Packard

Czyli wychodzi że że ta druga jest ok...

A takie pytanko robiłeś update biosu do F.09 czy dalej masz F.06? Bo może to ten bios miesza?
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group