Strona Główna Unixy.pl
Internetowe forum na temat systemów GNU/Linux Unix

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload
 Ogłoszenie 
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług (logowanie do konta itp.). Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Poprzedni temat «» Następny temat
Instalacja Debiana na HP nx6310 - EY501ES (część 1)
Autor Wiadomość
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2006-10-13, 19:01   Instalacja Debiana na HP nx6310 - EY501ES (część 1)

Howto, napisane na szybko, o instalacji Debiana na tym laptopie:

http://www.unixy.pl/forum/art/nx6310/nx6310.html

TODO: suspend i pozostałe nie przetestowane urządzenia.

Edit:

Ponieważ wątek się rozrósł, to robię sukcesywnie spis treści:

Spis treści

ACPI i DYSK:
http://www.unixy.pl/forum...r=asc&start=240

ACPI i temperatura/thermal zone:
http://www.unixy.pl/forum...r=asc&start=450

Bluetooth:
http://www.unixy.pl/forum...er=asc&start=75

Częstotliwość procesora:
http://www.unixy.pl/forum...der=asc&start=0
http://www.unixy.pl/forum...er=asc&start=30

Modem:
http://www.unixy.pl/forum...der=asc&start=0

Podwójny spin down dysku:
http://www.unixy.pl/forum...r=asc&start=165
http://www.unixy.pl/forum...r=asc&start=285
http://www.unixy.pl/forum...r=asc&start=315

Procesor HT czy nie:
http://www.unixy.pl/forum...r=asc&start=435

SELinux:
http://www.unixy.pl/forum...r=asc&start=180

SELinux i HAL:
http://www.unixy.pl/forum...r=asc&start=375

Sensors - czujniki temperatury:
http://www.unixy.pl/forum...r=asc&start=150

SLAB i SLUB:
http://www.unixy.pl/forum...r=asc&start=435

Suspend to disk:
http://www.unixy.pl/forum...er=asc&start=45

Suspend to ram:
http://www.unixy.pl/forum...der=asc&start=0
http://www.unixy.pl/forum...r=asc&start=300

Thermal Zone:
http://www.unixy.pl/forum...r=asc&start=390

Touchpad:
http://www.unixy.pl/forum...r=asc&start=135

Truecrypt:
http://www.unixy.pl/forum...r=asc&start=135

Truecrypt i nowe jajka >=2.6.23:
http://www.unixy.pl/forum...r=asc&start=345

WiFi:
http://www.unixy.pl/forum...r=asc&start=360

Wyjście VGA:
http://www.unixy.pl/forum...der=asc&start=0

Wyjście VGA:
http://www.unixy.pl/forum...der=asc&start=0

Zapis pakietowy i dyski SATA/PATA:
http://www.unixy.pl/forum...r=asc&start=435


[33]
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
Ostatnio zmieniony przez Maciek_Rutecki 2007-08-27, 20:06, w całości zmieniany 4 razy  
 
     
michal
[Usunięty]

Wysłany: 2006-10-14, 13:52   

Przeglądałeś
http://atrey.karlin.mff.c...susp/8hours.odp
?

Możliwe, że będziesz mógł wyciągnąć trochę więcej czasu pracy na bateriach.
(tan model ma 2 baterie?)
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2006-10-14, 16:01   

Jedna, druga zewnętrzna jest opcjonalna.

BTW Podobny model i podobne problemy:

http://diozaka.org/modules/nx6310.html

michal napisał/a:
Przeglądałeś
http://atrey.karlin.mff.c...susp/8hours.odp
?


Coś pokombinuję :-)
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
michal
[Usunięty]

Wysłany: 2006-10-14, 17:31   

Zastanawia mnie ten Bluetooth (http://diozaka.org/modules/nx6310.html) - dlaczego są z tym problemy? Jest to jakiś nieobsługiwany chip?
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2006-10-14, 18:24   

Nie mam pojęcia, nie mam gdzie przetestować.
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2006-10-15, 09:41   

Chyba działą bluetooth i firewire:

Kod:
rutek:/home/maciek# lsmod | grep 1394
ohci1394               35056  0
ieee1394               97784  2 sbp2,ohci1394

rutek:/home/maciek# lsmod | grep  bluetooth
bluetooth              52260  1 hci_usb


Jak wspomniałem, nie mam jak przetestować.
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2006-10-29, 19:47   

Bluetooth chyba działa, robiłem zgodnie z tym opisem (żadnych problemów):

http://www.gentoolinux.or...tooth-guide.xml

Jak znajdę jakieś urządzenie to potestuję.

Hibernacja i suspend to ram nie za bardzo, są problemy z kontrolerem dysku i wybudzaniem monitora (ostatnie rozwiązane dla Xwindow).

Działa wyjście VGA, należy w xorg.conf dodać w sekcji device dwa wpisy:

Kod:
Option          "MonitorLayout"         "CRT,LFP"
Option          "Clone"                 "true"


Np. tak:

Kod:
Section "Device"
        Identifier      "Generic Video Card"
        Driver          "i810"
        VideoRam        65536
        Option          "VBERestore"            "true
        Option          "MonitorLayout"         "CRT,LFP"
        Option          "Clone"                 "true"
EndSection


Dodatkowy, nowy wpis "Option "VBERestore" "true" rozwiązuje problem włączania ekranu po suspend to ram.

Jak rozwiążę inne problemy, to pojawi się druga część artykułu.

Winmodem najprawdopodobniej działa z slmodem.
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2006-11-29, 08:31   

Kiedyś napisałem:

Kod:
Każdy rdzeń jest skalowany oddzielnie. Domyślnie jest od 800 do 13000 MHz, poniżej polecenia, które należy wydać, aby uzyskać zakres od 800 do 1600 MHz (zarządca "conservative")

modprobe speedstep-centrino
modprobe cpufreq_conservative
echo 1600000 > /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_max_freq
echo 1600000 > /sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/scaling_max_freq
echo conservative > /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor
echo conservative > /sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/scaling_governor


Jak pokazują informacje na kernel.org niedługo konieczność ustawiania gornej granicy częstotliwości będzie zbędna (błąd w kodzie - nadmiarowy warunek) :-)
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-02-24, 12:43   

Witam!
Mam pytanko odnośnie Suspend to ram na tym laptopie, dodalem do xorg.con ten wpis
Kod:
Option          "VBERestore"            "true"

i system zaczął się podnościć po standby tyle że nie działa wbudowana klawiatura laptopa wiec
nie bardzo jest jak sie zalogować... bede wdzieczny za jakas sugestie co dalej...
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-02-24, 14:15   

Pokaż cały xorg.conf i jak robisz suspend to ram.
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-02-24, 14:30   

Plik xorg.conf
Kod:
# /etc/X11/xorg.conf (xorg X Window System server configuration file)
#
# This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
# values from the debconf database.
#
# Edit this file with caution, and see the /etc/X11/xorg.conf manual page.
# (Type "man /etc/X11/xorg.conf" at the shell prompt.)
#
# This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
# if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
# package.
#
# If you have edited this file but would like it to be automatically updated
# again, run the following command:
#   sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg

Section "Files"
    FontPath    "/usr/share/X11/fonts/misc"
    FontPath    "/usr/share/X11/fonts/cyrillic"
    FontPath    "/usr/share/X11/fonts/100dpi/:unscaled"
    FontPath    "/usr/share/X11/fonts/75dpi/:unscaled"
    FontPath    "/usr/share/X11/fonts/Type1"
    FontPath    "/usr/share/X11/fonts/100dpi"
    FontPath    "/usr/share/X11/fonts/75dpi"
    FontPath    "/usr/share/fonts/X11/misc"
    # path to defoma fonts
    FontPath    "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
EndSection

Section "Module"
    Load    "i2c"
    Load    "bitmap"
    Load    "ddc"
    Load    "dri"
    Load    "extmod"
    Load    "freetype"
    Load    "glx"
    Load    "int10"
    Load    "type1"
    Load    "vbe"
EndSection

Section "InputDevice"
    Identifier    "Generic Keyboard"
    Driver        "kbd"
    Option        "CoreKeyboard"
    Option        "XkbRules"    "xorg"
    Option        "XkbModel"    "pc105"
    Option        "XkbLayout"    "pl"
    Option        "XkbOptions"    "lv3:ralt_switch"
EndSection

Section "InputDevice"
    Identifier    "Configured Mouse"
    Driver        "mouse"
    Option        "CorePointer"
    Option        "Device"        "/dev/input/mice"
    Option        "Protocol"        "ExplorerPS/2"
    Option        "ZAxisMapping"        "4 5"
    Option        "Emulate3Buttons"    "true"
EndSection

Section "InputDevice"
    Identifier    "Synaptics Touchpad"
    Driver        "synaptics"
    Option        "SendCoreEvents"    "true"
    Option        "Device"        "/dev/psaux"
    Option        "Protocol"        "auto-dev"
    Option        "HorizScrollDelta"    "0"
EndSection

Section "InputDevice"
  Driver        "wacom"
  Identifier    "stylus"
  Option        "Device"        "/dev/wacom"          # Change to
                                                      # /dev/input/event
                                                      # for USB
  Option        "Type"          "stylus"
  Option        "ForceDevice"   "ISDV4"               # Tablet PC ONLY
EndSection

Section "InputDevice"
  Driver        "wacom"
  Identifier    "eraser"
  Option        "Device"        "/dev/wacom"          # Change to
                                                      # /dev/input/event
                                                      # for USB
  Option        "Type"          "eraser"
  Option        "ForceDevice"   "ISDV4"               # Tablet PC ONLY
EndSection

Section "InputDevice"
  Driver        "wacom"
  Identifier    "cursor"
  Option        "Device"        "/dev/wacom"          # Change to
                                                      # /dev/input/event
                                                      # for USB
  Option        "Type"          "cursor"
  Option        "ForceDevice"   "ISDV4"               # Tablet PC ONLY
EndSection

Section "Device"
    Identifier    "Intel Corporation Mobile Integrated Graphics Controller"
    Driver        "i810"
    BusID        "PCI:0:2:0"
        Option          "VBERestore"            "true
        Option          "MonitorLayout"         "CRT,LFP"
        Option          "Clone"                 "true"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier    "Generic Monitor"
    Option        "DPMS"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier    "Default Screen"
    Device        "Intel Corporation Mobile Integrated Graphics Controller"
    Monitor        "Generic Monitor"
    DefaultDepth    24
    SubSection "Display"
        Depth        1
        Modes        "1024x768"
    EndSubSection
    SubSection "Display"
        Depth        4
        Modes        "1024x768"
    EndSubSection
    SubSection "Display"
        Depth        8
        Modes        "1024x768"
    EndSubSection
    SubSection "Display"
        Depth        15
        Modes        "1024x768"
    EndSubSection
    SubSection "Display"
        Depth        16
        Modes        "1024x768"
    EndSubSection
    SubSection "Display"
        Depth        24
        Modes        "1024x768"
    EndSubSection
EndSection

Section "ServerLayout"
    Identifier    "Default Layout"
    Screen        "Default Screen"
    InputDevice    "Generic Keyboard"
    InputDevice    "Configured Mouse"
    InputDevice     "stylus" "SendCoreEvents"
    InputDevice     "cursor" "SendCoreEvents"
    InputDevice     "eraser" "SendCoreEvents"
    InputDevice    "Synaptics Touchpad"
EndSection

Section "DRI"
    Mode    0666
EndSection


Przy hibernacji występuje podobny problem jak przy standby.
Jajko 2.6.20-8-generic [Ubuntu 7.04]. Nic jeszcze nie robiłem więcej z tym problemem bo jestem raczej początkujący w te klocki :)
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-02-24, 15:01   

To jeszcze powiedz jak robisz suspend (skrypt, program itp.)? Jak wywołujesz jakiś skrypt do tego lub program, to dodaj coś takiego na końcu:

Kod:
echo -n reconnect > /sys/bus/serio/devices/serio0/drvctl


Na pewno to nx6310 a nie 7400? W 7400 to specyfika sprzętu i nawet pod Windowsem sterownik klawiatury jest ponownie inicjalizowany po suspendzie.
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-02-24, 17:18   

Przy okazji, dzisiaj zrobiłem winmodem, potrzebny program slmodem:

W Debianie:

Kod:
apt-get install sl-modem-daemon kppp
chmod +x /usr/bin/kppp


Coś namieszali w paczce, że trzeba nadać prawa wykonywalności programowi kppp.

W /etc/default/sl-modem-daemon:

Kod:
SLMODEMD_DEVICE=hw:0,6
SLMODEMD_COUNTRY=POLAND
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
ea66 


JID: bk4@jabster.pl
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 415
Wysłany: 2007-02-24, 17:23   

Suspend robie "graficznie" tzn wyloguj>wstrzymaj [lub hibernuj].
I na pewno jest to NX6310, chyba że ktoś mi złośliwie napisał na obudowie 6310 a dal coś innego ;)
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2007-02-24, 17:52   

Użyj tego skryptu:

Kod:
#!/bin/sh

#zapamietanie zarzadcy cpufreq
governor0=`cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor`
governor1=`cat /sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/scaling_governor`
f_min_0=`cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_min_freq`
f_min_1=`cat /sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/scaling_min_freq`
f_max_0=`cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_max_freq`
f_max_1=`cat /sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/scaling_max_freq`

# discover video card's ID
ID=`lspci | grep VGA | awk '{ print $1 }' | sed -e 's@0000:@@' -e 's@:@/@'`

# securely create a temporary file
TMP_FILE=`mktemp /var/tmp/video_state.XXXXXX`
trap 'rm -f $TMP_FILE' 0 1 15

# switch to virtual terminal 1 to avoid graphics
# corruption in X
chvt 1

# write all unwritten data (just in case)
sync

# dump current data from the video card to the
# temporary file
cat /proc/bus/pci/$ID > $TMP_FILE

# suspend
echo -n mem > /sys/power/state

# restore video card data from the temporary file
# on resume
cat $TMP_FILE > /proc/bus/pci/$ID

# switch back to virtual terminal 7 (running X)
chvt 7

# remove temporary file
rm -f $TMP_FILE

# przywrocenie zarzadcy cpufreq
echo $governor0 > /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor
echo $governor1 > /sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/scaling_governor
echo $f_min_0 >  /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_min_freq
echo $f_min_1 >  /sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/scaling_min_freq
echo $f_max_0 >  /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_max_freq
echo $f_max_1 >  /sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/scaling_max_freq

#bo wentylator sie nie resetuje i zupa byla za slona
#echo 10 > /proc/acpi/thermal_zone/TZ0/polling_frequency
echo 0  > /proc/acpi/fan/C30C/state
sleep 1
echo 3  > /proc/acpi/fan/C30C/state

echo -n reconnect > /sys/bus/serio/devices/serio0/drvctl
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group