Strona Główna Unixy.pl
Internetowe forum na temat systemów GNU/Linux Unix

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload
 Ogłoszenie 
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług (logowanie do konta itp.). Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Maciek_Rutecki
2006-10-25, 14:31
Archiwizacja windowsa za pomoca Linuksa
Autor Wiadomość
marcinus 

JID: zygfrydos(na)gmail(kropka)com
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 12 Cze 2005
Posty: 118
Wysłany: 2006-10-20, 22:15   Archiwizacja windowsa za pomoca Linuksa

Pewien czas temu znużyła mnie instalacja windowsa po częstych w moim przypadku padach tego systemu (jakies nowe sterowniki, a to brak czasu aby pozwolic systemowi sprawdzic partycje po twardym reboocie i tak system padał). Stwierdziłem, że są narzędzia GNU dzięki którym mozna by było w prosty sposob zrobic backup systemu, a potem na szybkiego odzyskiwac go. Co tez poczyniłem w taki sposób:

1. lilo -u z roota - Odinstalowanie lilo, aby system z redmont nie wyrzucal bledu przy instalacji
2. Instalacja windowsa (w moim przypadku na fat32 na hda1) w wersji uproszczonej (windows, openoffice lub office, putty, winscp, cos do montowania partycji ext2/ext3 i pare innych programow podstawowych w/g mnie)
3. Naprawa lilo z jakiegos liveCd tak aby był wybor windows/linux1/linuxY
4. Uruchomienie linuksa
5. W zaleznosci czy przewidujemy zmiane wielkosci partycji hda1:
a) przewidujemy zmiane - wykonujemy :
cd /miejscie/gdzie/ma/byc/obraz && tar cvfp winda.tar /punk/montowania/hda1
b) nie będziemy zmieniac hda1:
dd if=/dev/hda1 of=/gdzies/gdzie/chcemy/odstawic/obraz.img

Nadszedl czas gdy windows sie wysypal, lub mamy powody aby go odświeżyć:
1. Wchodzimy na naszego linuksa
2. Zaleznie czy tar, czy dd tak :
a) cd /punk/montowania/windowsa && rm -rf * && tar xf /sciezka/do/obrazu.img
b) dd if=/sciezka/do/obrazu.img of=/dev/hda1

Reboot i przejscie na system z redmont :)
W moim przypadku wszystko było bez problemów, gdyby ktoś jakies miał prosze o dopisanie do tego wątku. Ogólnie z założenia jest to proste, choć dużo osob zanim to zrobiłem nie było w stanie powiedziec mi czy to zadziała, w moim przypadku zadziałało. Zapraszam do testów.
(btw. system z redmont powinien byc na hda1, jesli nie, to na hda1 musi byc partycja windowsowa ktora tez powinnismy archiwizowac)

Pozdrawiam
_________________
Mail / Jabber: zygfrydos@gmail.com
Home page: http://zygfryd.platinum.linux.pl
 
     
grzes 


JID: grz3si3k@jabber.org
Pomógł: 11 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 1317
Wysłany: 2006-10-20, 23:14   

całkiem fajne HOWTO ;)
_________________
::::::BSD051265:::::::
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2006-10-21, 08:20   

Wieczorem przerzucę w "Artykuły"
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2006-10-21, 08:36   

Tak mi się skojarzyło: dd nad tarem ma tą zaletę, że można spokojnie pisać na partycjach NTFS. Jednak pliki obrazu są duże (wielkości partycji).

Najlepiej byłoby zrobić dd i "w locie" skompresować do np. *.gz, po czym przy naprawie zrobić odwrotnie, bawił się ktoś czymś takijm?
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
wizard 


JID: mati@jabber.7ds.pl
Dołączył: 04 Sie 2006
Posty: 146
Wysłany: 2006-10-21, 10:57   

marcinus napisał/a:
system z redmont powinien byc na hda1, jesli nie, to na hda1 musi byc partycja windowsowa ktora tez powinnismy archiwizowac

Sytuacja tyczy się winnt od 3 aż po xp i 2003. Chodzi o to, że głupi instalator windows zapisuje pliki nt loadera na pierwszej z brzegu partycji na której je może zapisać. A więc jest to pierwszy z brzegu fat16/32 ntfs. Aby zmusić go do skopiowania ntloadera na partycję na której instalujemy wystarczy tymczasowo zmienić typ wcześniejszych partycji, np. na FreeBSD albo Linux. Ponieważ z danymi nic się nie dzieje nie musimy się o nic martwić, a winda widzi, że może wrzucić ntloadera tylko na partycję, na której się instaluje.
Przykład:
ad0s1 - ntfs
ad0s2 - slice freebsd
ad0s3 - linux
ad0s4 - tu chcemy mieć windows
zatem wystarczy np. pod freebsd albo linuksem zmienić id ad0s1 (hda1) i po kłopocie. po instalacji windy zmieniamy z powrotem na ntfs. Voila, teraz mamy tylko jedną partycję do backupu.
_________________
Gdzie są kluczyki od czołgu?
www.7ds.pl
 
     
marcinus 

JID: zygfrydos(na)gmail(kropka)com
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 12 Cze 2005
Posty: 118
Wysłany: 2006-10-21, 15:07   

"Najlepiej byłoby zrobić dd i "w locie" skompresować do np. *.gz, po czym przy naprawie zrobić odwrotnie, bawił się ktoś czymś takijm?" Jesli bez blednie by to zrobic to bez problemu bedzie działac, z tym ze gdyby zmieniac wielkosc partycji (na mniejszą) to juz nie. Niewiem jak sprawa wyglada gdy chcemy na większa dac z dd, ktos mi podpowiadal ze chodz dysk pierwotnie ma 3G, potem przestawiamy na 5 i wrzucamy obraz, to system i tak bedzie widział 3G. Lecz nie potrafie powiedziec, nie probowalem.
Jedna zaleta jaka ma dd w stosunku do tara ze mozemy obraz zamontowac :
mount -t loop /obraz/gdzies.img /katalog

Pozdrawiam
_________________
Mail / Jabber: zygfrydos@gmail.com
Home page: http://zygfryd.platinum.linux.pl
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2006-10-21, 17:09   

Testowane z dyskietką:

dd if=/dev/fd0 | gzip > dyskietka.gz

i w drugą stronę:

gzip -cd dyskietka.gz | dd of=/dev/fd0

Niestety, jak Marcinus wspomniałeś, nie jest możliwa zmiana rozmiaru partycji.
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group