HDD restart samego dysku w linuxe. |
Autor |
Wiadomość |
xanax

|
Wysłany: 2007-01-03, 16:02
|
|
|
Maciek_Rutecki napisał/a: | michal napisał/a: | Jednak nie jest to w standardzie IDE, tylko było oferowane jako bonus i musi mieć wsparcie ze strony sterownika kontrolera. |
Ja tyko dodam ze swojej strony, że paru moich znajomych wyjmuje dysk IDE w czasie pracy systemu, choć ich sprzęt nie jest do tego przygotowany, ciekawe ile będą jeszcze mieli szczęścia... |
Czy to jest aż tak duży problem jeśli dysk twardy jest w kieszeni ? Na allegro jest interfejs usb z zasilaczem który pozwala podłączyć dowolny dysk twardy w dowolnym momencie i to działa, czy to też jest niebezpieczne. Pytam bo o ile wyciąganie ręcznie wtyczki może zrobić spięcie to czy przy odłączeniu kieszeni też jest to możliwe ?
Kończe prace sprawdze dziśaj tego hdparma na jakimś mało potrzebnym dysku. |
|
|
|
 |
Maciek_Rutecki
Administrator
JID: [email protected]
|
Wysłany: 2007-01-03, 16:24
|
|
|
xanax napisał/a: | Czy to jest aż tak duży problem jeśli dysk twardy jest w kieszeni ? Na allegro jest interfejs usb z zasilaczem który pozwala podłączyć dowolny dysk twardy w dowolnym momencie i to działa, czy to też jest niebezpieczne. Pytam bo o ile wyciąganie ręcznie wtyczki może zrobić spięcie to czy przy odłączeniu kieszeni też jest to możliwe ?
Kończe prace sprawdze dziśaj tego hdparma na jakimś mało potrzebnym dysku. |
Co innego USB a co innego zwykłe IDE. W zasadzie w IDE jak się odepnie zasilanie, to powinno być oki, ale ładunki elektrostatyczne czasem potrafią sporo szkód wywołać. USB już od samego początku było rozwijane z myślą o hotplugu. |
_________________ Maciek
http://www.maciek.unixy.pl |
|
|
|
 |
michal [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-01-03, 16:48
|
|
|
Maciek_Rutecki napisał/a: |
Co innego USB a co innego zwykłe IDE. USB już od samego początku było rozwijane z myślą o hotplugu. |
Dokładnie.
Maciek_Rutecki napisał/a: |
W zasadzie w IDE jak się odepnie zasilanie, to powinno być oki, ale ładunki elektrostatyczne czasem potrafią sporo szkód wywołać.
|
Właśnie nad tym się zastanawiałem - jakie jest prawdopodobieństwo uszkodzenia elektroniki dysku poprzez takie gwałtowne odłączenie? Podczas wyłączania komputera kontroler IDE wyłącza dysk, następnie jest wyłączane zasilanie. Co się może stać z elektroniką, gdy wyciągamy dysk? Sytuacja jest chyba analogiczna do nagłego zaniku zasilania. Jak to działa na sprzęt? |
|
|
|
 |
Maciek_Rutecki
Administrator
|
Wysłany: 2007-01-03, 16:59
|
|
|
michal napisał/a: | Właśnie nad tym się zastanawiałem - jakie jest prawdopodobieństwo uszkodzenia elektroniki dysku poprzez takie gwałtowne odłączenie? Podczas wyłączania komputera kontroler IDE wyłącza dysk, następnie jest wyłączane zasilanie. Co się może stać z elektroniką, gdy wyciągamy dysk? Sytuacja jest chyba analogiczna do nagłego zaniku zasilania. Jak to działa na sprzęt? |
Odłączenie to raczej niewielkie (poza utratą danych - gdy zapomnimy odmontować), zaś podczas podłączania jest ryzyko uszkodzenia wejść. Tak przynajmniej mnie się wydaje.
Nie wiem czy ktoś jeszcze pamięta te czasy, ale pod dosem była specjalna komenda aby schować głowice dysku aby podczas transportu nie uszkodziły powierzchni nośnika. W obecnych rozwiązaniach, nawet w przypadku natychmiastowego odłączenia zasilania głowice automatycznie chowają się, z resztą to chyba nawet powinien dopilnować kontroler podczas normalnego wyłączania. |
_________________ Maciek
|
|
|
 |
kriks
Administrator
|
Wysłany: 2007-01-03, 21:56
|
|
|
mi mówiono że to zwykły mechanizm, coś na zasadzie sprężyny
nie potrzebuje zasilania żeby nie uszkodzić dysku podczas nagłego odłączenia |
_________________ jesteś nowy, przeczytaj to.. |
|
|
|
 |
jezior

|
Wysłany: 2007-01-04, 01:25
|
|
|
Maciek_Rutecki napisał/a: | Tak przynajmniej mnie się wydaje |
Mam nadzieje ze do studentów nie mowisz ze "Tak przynajmniej mnie się wydaje"... |
_________________ drink! feck! arse! girls! |
|
|
|
 |
Lorenzo
|
Wysłany: 2007-01-04, 08:35
|
|
|
Wyciągnięcie twardziela podczas pracy kończy się upieprzeniem elektroniki - wiem bo kiedyś wyciągłem .
jezior: to student ma wiedzieć wszystko, magister tylko prawie wszystko |
|
|
|
 |
Maciek_Rutecki
Administrator
|
Wysłany: 2007-01-04, 10:03
|
|
|
jezior napisał/a: | Mam nadzieje ze do studentów nie mowisz ze "Tak przynajmniej mnie się wydaje"... |
Wydaje mi się, bo nie miałem odwagi sprawdzać |
_________________ Maciek
|
|
|
 |
jezior

|
Wysłany: 2007-01-04, 10:38
|
|
|
Lorenzo napisał/a: | Wyciągnięcie twardziela podczas pracy kończy się upieprzeniem elektroniki - wiem bo kiedyś wyciągłem |
true I nie to ze sam probowalem, tak podpowiada zwykla logika
Ale gdybanie nasze odnosilo sie do sposobu resetu. Linuxa bardzo dawno nie uzywalem i myslalem ze dorobil sie czegos innego niz hdparm. Podaje jak to leci we FreeBSD, niestety tylko na przykladzie CDROM, bo mam tylko skaziaki pod reka.
odlaczenie
Kod: |
bird2# atacontrol detach ata0
Jan 3 09:43:02 bird2 kernel: acd0: detached
Jan 3 09:43:02 bird2 kernel: acd1: detached
Jan 3 09:43:02 bird2 kernel: (cd0:ata0:0:0:0): lost device
Jan 3 09:43:02 bird2 kernel: (cd0:ata0:0:0:0): removing device entry
Jan 3 09:43:02 bird2 kernel: (cd1:ata0:0:1:0): lost device
Jan 3 09:43:02 bird2 kernel: (cd1:ata0:0:1:0): removing device entry
Jan 3 09:43:02 bird2 kernel: atapicam0: detached
|
podlaczenie
bird2# atacontrol attach ata0
Master: acd0 <PIONEER DVD-RW DVR-109/1.40> ATA/ATAPI revision 5
Slave: acd1 <HL-DT-ST GCE-8160B/2.01> ATA/ATAPI revision 5
bird2#
|
a dmesg wyglada tak jakbym wlasnie "startowal" system
Jan 3 09:44:23 bird2 kernel: stray irq14
Jan 3 09:44:23 bird2 kernel: acd0: DVDR <PIONEER DVD-RW DVR-109/1.40> at ata0-master UDMA66
Jan 3 09:44:23 bird2 kernel: acd1: CDRW <HL-DT-ST GCE-8160B/2.01> at ata0-slave PIO4
Jan 3 09:44:23 bird2 kernel: cd0 at ata0 bus 0 target 1 lun 0
Jan 3 09:44:23 bird2 kernel: cd0: <HL-DT-ST CD-RW GCE-8160B 2.01> Removable CD-ROM SCSI-0 device
Jan 3 09:44:23 bird2 kernel: cd0: 16.000MB/s transfers
Jan 3 09:44:23 bird2 kernel: cd0: Attempt to query device size failed: NOT READY, Medium not present
Jan 3 09:44:23 bird2 kernel: cd1 at ata0 bus 0 target 0 lun 0
Jan 3 09:44:23 bird2 kernel: cd1: <PIONEER DVD-RW DVR-109 1.40> Removable CD-ROM SCSI-0 device
Jan 3 09:44:23 bird2 kernel: cd1: 66.000MB/s transfers
Jan 3 09:44:23 bird2 kernel: cd1: Attempt to query device size failed: NOT READY, Medium not present |
To medium not present to brak nosnikow w napedach (dla czepialskich)
device'y sa odlaczane, i leci power down. tak samo to wyglada z twardzielami bo juz robilem. Wg mnie to dla napedow cos takiego jak wylaczenie kompa.
Dla dociekliwych man atacontrol
http://www.freebsd.org/cg...ASE&format=html |
|
|
|
 |
michal [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-01-04, 12:54
|
|
|
jezior napisał/a: |
device'y sa odlaczane, i leci power down. tak samo to wyglada z twardzielami bo juz robilem. Wg mnie to dla napedow cos takiego jak wylaczenie kompa.
Dla dociekliwych man atacontrol
http://www.freebsd.org/cg...ASE&format=html |
Wszystko ok, tylko moje pytanie brzmi, czy mój „IDE interface: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) IDE Controller (rev 02)” też tak potrafi? Jaki masz kontroler?
BTW. Np. wiem, że mój „IDE interface: Intel Corporation 82801EB (ICH5) SATA Controller (rev 02)” tak nie potrafi, bo dopiero SATA II wspiera hotplug a tylko niektóre kontrolery SATA I mają go jako bonus. |
|
|
|
 |
Maciek_Rutecki
Administrator
|
Wysłany: 2007-01-04, 14:04
|
|
|
michal napisał/a: | Wszystko ok, tylko moje pytanie brzmi, czy mój „IDE interface: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) IDE Controller (rev 02)” też tak potrafi? |
To było pytanie czy stwierdzenie? |
_________________ Maciek
|
|
|
 |
jezior

|
Wysłany: 2007-01-04, 18:24
|
|
|
michal napisał/a: | Wszystko ok, tylko moje pytanie brzmi, czy mój „IDE interface: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) IDE Controller (rev 02)” też tak potrafi? Jaki masz kontroler? |
VIA® VT82C686B Chipset
- Enhanced Power Management Features
- Integrated Super I/O (FDC, LPT, COM 1/2, and IR)
- VT82C686A supports Dual bus Master IDE Ultra DMA 33/66
- Integrated Hardware Soundblaster
- Direct Sound AC97 Audio
- ACPI
Plyta MSI 6330 lite (raczej niska polka)
Bardzo wiekowy, rocznik 98/99? (nie mam pojecia dokladnie). Na nim wlasnie takich rzeczy robilem najwiecej. Nie mam juz tego kompa.
A "dmesg'i" to firmowy desktop moj:
IDE interface: VIA Technologies, Inc. VT82C586A/B/VT82C686/A/B/VT823x/A/C PIPC Bus Master IDE (rev 06)
Tez juz wiekowy.
I w obu przypadkach oczywiscie PATA |
|
|
|
 |
jezior

|
Wysłany: 2007-01-05, 09:56
|
|
|
michal napisał/a: | BTW. Np. wiem, że mój „IDE interface: Intel Corporation 82801EB (ICH5) SATA Controller (rev 02)” tak nie potrafi, bo dopiero SATA II wspiera hotplug a tylko niektóre kontrolery SATA I mają go jako bonus. |
Ech...jak katarynka powtarzasz: hotplug. hotplug, bonus, sata, hotplug...
Czy ja choc slowem wspomnialem ze mam/uzywam w/w ficzersy? |
|
|
|
 |
xanax

|
Wysłany: 2007-01-05, 16:03
|
|
|
Odłączenie dysku ręcznie podczas pracy (zasilania i taśmy) nic nie uszkadza (samego HDD). Sprawdzałem dziśaj na dwóch dyskach pata. Możne natomiast uszkodzić niektóre pliki z których w danym momencie korzystał system :] Sprawdziłem pod win98 i linuxem. Windows dostał blue scrina żebym wsadził dysk C: spowrotem linux poprostu niemógł korzystać z tego dysku. Więc jednak się da co do hdparma jeszcze nie sprawdziłem w najbliższym czasie. |
|
|
|
 |
jezior

|
Wysłany: 2007-01-05, 16:06
|
|
|
xanax napisał/a: | Odłączenie dysku ręcznie podczas pracy (zasilania i taśmy) nic nie uszkadza (samego HDD). Sprawdzałem dziśaj na dwóch dyskach pata. Możne natomiast uszkodzić niektóre pliki z których w danym momencie korzystał system :] Sprawdziłem pod win98 i linuxem. Windows dostał blue scrina żebym wsadził dysk C: spowrotem linux poprostu niemógł korzystać z tego dysku. Więc jednak się da co do hdparma jeszcze nie sprawdziłem w najbliższym czasie. |
Nie rob tego wiecej bo ktoregos dnia sie zdziwisz. I to Ci wszyscy walkuja. Natomiast jesli hdparm'em da sie wylaczyc dysk, tak jak np atacontrol we FreeBSD, to powinno byc to zupelnie bezpieczne. |
|
|
|
 |
|