Zamknięty przez: Maciek_Rutecki 2009-05-25, 21:24 |
Tablet PC - jaki linux to obsłuży? |
Autor |
Wiadomość |
przch
przch
|
Wysłany: 2008-06-21, 23:41 Tablet PC - jaki linux to obsłuży?
|
|
|
Witam,
Na początek powiem, że mam znikome pojęcie o linuksie, więc proszę o wyrozumiałość
Niedawno kupiłem sobie HP Paviliona tx2110us - 12" tablecik.
Problem:
MS Vista
...a tak dokładniej:
Mimo sporej ilości ramu i w miarę dobrego procka osiągi tej zabawki są marne - Vista zamula go na maxa (( dlatego chciałbym spróbować jakiejś linuxowej alternatywy!
Na stronie producenta nie ma niestety żadnej wzmianki o dostępności jakichkolwiek sterowników pod linuxa, co gorsze, nawet dla xp nie ma sterów do grafiki, nie mówiąc już o ekranie dotykowym który jest chyba najważniejszą funkcją tego urządzonka... (pełen pakiet softu jest tylko dla Visty )
1. Czy jest na to jakiś ratunek? Jakieś "uniwersalne" sterowniki, które pozwolą linuxowi obsłużyć ten hardware?
2. Jaki linux proponujecie do zastosowań inżynierskich - tak żeby można odpalić sofcik typu autocad, proengineer lub unigraphix...
Z góry dziękuję za wsparcie!
Pozdro!
Przch |
|
|
|
 |
michal [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-06-22, 00:22
|
|
|
Dam Ci dobrą radę - nie baw się w Linuksa. Na pewno znajdziesz sterowniki do tego sprzętu dla XP gdzieś na necie a z Linuksem będziesz miał tylko i wyłącznie same problemy - lubisz spędzać weekendy na kompilowaniu sterowników do karty dźwiękowej/graficznej etc?
Jeśli chodzi o CAD'y dla Linuksa, to tutaj masz listę http://www.tech-edv.co.at/lunix/CADlinks.html
Dlatego proponuję przestać sobie zawracać głowę tym systemem.
BTW. Vistę podobno da się odchudzić za pomocą nLite. Możesz też powyłączać bajery - ja na wszystkich Windowsach używam interfejsu graficznego z Win95. |
|
|
|
 |
wernii
|
Wysłany: 2008-06-22, 23:45
|
|
|
michal napisał/a: | Dam Ci dobrą radę - nie baw się w Linuksa. ...... |
Niezły wpis Panie Michał byle tak dalej .... |
_________________ http://www.winkler.biz/ |
|
|
|
 |
michal [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-12-23, 13:50 Re: Tablet PC - jaki linux to obsłuży?
|
|
|
przch napisał/a: |
Problem:
MS Vista
|
Vista nie jest taka zła jak ją malują (przynajmniej po wrzuceniu wszystkich aktualizacji). Po wyłączeniu irytującego UAC gra i trąbi zespół kombi. Wersja, którą miałem na początku była zawalona różnymi śmieciami, bo HP lubi dostarczać systemy z różnymi dodatkami na partycji recovery. Ale po wywaleniu partycji recovery i normalnej instalacji zwykłej wersji systemu bez dodatkowych śmieci, Vista wydaje się być całkiem fajnym systemem .
Więc proponuję załatwić płytkę instalacyjną Visty, numer seryjny jest na podwoziu laptopa/tabletu i zainstalować własną wersję Visty. Sterowniki są na stronie HP. |
|
|
|
 |
webnull
~/
|
Wysłany: 2009-05-25, 15:02 Re: Tablet PC - jaki linux to obsłuży?
|
|
|
michal napisał/a: | przch napisał/a: |
Problem:
MS Vista
|
Vista nie jest taka zła jak ją malują (przynajmniej po wrzuceniu wszystkich aktualizacji). Po wyłączeniu irytującego UAC gra i trąbi zespół kombi. Wersja, którą miałem na początku była zawalona różnymi śmieciami, bo HP lubi dostarczać systemy z różnymi dodatkami na partycji recovery. Ale po wywaleniu partycji recovery i normalnej instalacji zwykłej wersji systemu bez dodatkowych śmieci, Vista wydaje się być całkiem fajnym systemem .
Więc proponuję załatwić płytkę instalacyjną Visty, numer seryjny jest na podwoziu laptopa/tabletu i zainstalować własną wersję Visty. Sterowniki są na stronie HP. |
Nie podzielam zdania że Wista jest fajnym systemem, mam Wistę i Ubuntu 9.04, Wine lepiej radzi sobię z grami niż sama Wista ( oczywiście mowa o natywnych grach na Windows ).
Pozdrawiam, WebNuLL |
|
|
|
 |
|