Uprawnenia roota a dostęp aplikacji do sesji X'ów... |
Autor |
Wiadomość |
scool
JID: scool@jabberpl.org
|
Wysłany: 2010-10-19, 00:34 Uprawnenia roota a dostęp aplikacji do sesji X'ów...
|
|
|
Koledzy, poratujcie proszę. Pamiętam, że jest na to sposób, ale zapomniałem jaki, i nie mogę znaleźć tej informacji.
Sprawa wygląda w ten sposób: po aktualizacji systemu na moim koncie nie mogę uruchamiać aplikacji z uprawnieniami roota. System bezpieczeństwa wyświetla tylko złowrogie:
Kod: | Oct 19 01:12:54 localhost userhelper[11653]: pam_tcb(simple_root_authen:auth): conversation failed
Oct 19 01:12:54 localhost userhelper[11653]: pam_tcb(simple_root_authen:auth): Unable to obtain a password |
Google na razie bardzo mi pomóc nie chce. Oczywiście na koncie testowym nie mam takich problemów.
Hint:
Kod: | [scool@localhost ~]$ xhost + |
tymczasowo rozwiązuje problem. |
_________________ Każdy Polak oczywista, dba by w domu była Vista... Windows Seven always even
Co to jest KDE?? kde to po czesku "gdzie".
"...Z ręki obcej; źródła jego dawne serwery,
A numer jego będzie... 404." |
|
|
|
 |
Maciek_Rutecki
Administrator
JID: bc547@jabber.gda.pl
|
|
|
|
 |
scool
JID: scool@jabberpl.org
|
Wysłany: 2010-10-19, 13:42
|
|
|
Tak, szukałem tam - tam właśnie znalazłem sposób z "xhost". Niestety, z tego co widziałem, dla LDAP chłopaki nie znaleźli satysfakcjonującego rozwiązania, a poza tym z uwierzytelnianiem lokalnym nie mieli problemów. |
_________________ Każdy Polak oczywista, dba by w domu była Vista... Windows Seven always even
Co to jest KDE?? kde to po czesku "gdzie".
"...Z ręki obcej; źródła jego dawne serwery,
A numer jego będzie... 404." |
|
|
|
 |
Maciek_Rutecki
Administrator
JID: bc547@jabber.gda.pl
|
Wysłany: 2010-10-20, 06:35
|
|
|
Zastanawiam się który plik w /etc/pam.d może za to odpowiadać. Masz możliwość ściągniecia starszego pakietu, który był ok i porównania? Stawiam na jakiś nowy feature, który nie im wyszedł.
Pozdrawiam |
_________________ Maciek
http://www.maciek.unixy.pl |
|
|
|
 |
|