Strona Główna Unixy.pl
Internetowe forum na temat systemów GNU/Linux Unix

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload
 Ogłoszenie 
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług (logowanie do konta itp.). Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Poprzedni temat «» Następny temat
Gnome-problem z gnome-control-center
Autor Wiadomość
sector 

Dołączył: 11 Sie 2009
Posty: 31
Wysłany: 2010-10-30, 15:28   Gnome-problem z gnome-control-center

Witam mam taki problem z gnome-control-center w Arch-Linux. Że nie mogę zmienić tłapulpitu jak i inne funkcje nie działają spod PPM. Problem jest z tym gnome-control lub nautilusem.
Kod:
gnome-control-center-2.32.0-1  sound-theme-freedesktop-0.7-1

Całkowity rozmiar do usunięcia: 10,54 MB

Czy chcesz usunąć te pakiety? [T/n]
(1/2) usuwanie gnome-control-center                [######################] 100%
Unknown media type in type 'all/all'
Unknown media type in type 'all/allfiles'
Unknown media type in type 'uri/mms'
Unknown media type in type 'uri/mmst'
Unknown media type in type 'uri/mmsu'
Unknown media type in type 'uri/pnm'
Unknown media type in type 'uri/rtspt'
Unknown media type in type 'uri/rtspu'
Unknown media type in type 'fonts/package'
Unknown media type in type 'interface/x-winamp-skin'
(2/2) usuwanie sound-theme-freedesktop             [##################

Kod:
pacman -S nautilus
rozwiązywanie zależności...
szukanie konfliktów międzypakietowych...
:: nautilus konfliktuje z nautilus-elementary. Usunąć nautilus-elementary? [t/N]
błąd:  odkryto nierozwiązywalne konflikty pakietów
błąd:  nie udało się przygotować transakcji (konfliktujące zależności)
:: nautilus i nautilus-elementary są w konflikcie
Naprawiam to w ten sposób:

Usuwam gnome-control-center z opcją

pacman -Rns gnome-control-center

zainstalowałem ponownie, restart komputera i już wszystko działa.Jednak po ponownym uruchomieniu komputera problem powraca. Wszystkie problemy zaczęły sie po najnowszych aktualizacjach systemu. Teraz to już sam nie wiem czy to jest bug systemu. Znalazłem podobne problemy ale w starszej wersji Gnome https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=79706. Naprawde nie wiem jak sobie z tym poradzić już. Może ktoś pomoże z większym doswiadczeniem w systemach Linux?
Ostatnio zmieniony przez sector 2010-10-30, 15:28, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Xed 
Administrator

Pomógł: 18 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 567
Wysłany: 2010-10-31, 00:27   

Pewnego popołudnia mialem do czynienia z Archem i z czasem sam doswiadczylem tego typu sytuacji, gdzie po aktualizacji pakietów coś nagle przestawało działać tak jak należy. Arch słynie z nowych pakietów, zatem trzeba z góry być nastawionym na takie przypadki - być może za jakiś czas pojawi się aktualizacja, która ten błąd będzie eliminować (a która to wprowadzi kolejny...).

Powinieneś rozejrzeć się na http://bbs.archlinux.pl/ - może ktoś na polskich forach ten prob. opisal a jezeli nie, to założyc tam taki temat, gdyż sam problem jest raczej stricte związany z tą konkretną dystrybucją (niech będzie ze blad lezy po stronie nowych pakietow Gnome, jednak malo ktora dystrybucja wprowadza takie "eksperymentalne" pakiety do uzytku codziennego) - alternatywne (tymczasowe) rozwiązania mogą się tam właśnie pojawić (jak np. wrócić do poprzedniej wersji pakietu/[ów]).

Pozdrawiam
 
     
sector 

Dołączył: 11 Sie 2009
Posty: 31
Wysłany: 2010-11-01, 13:56   

XtriX napisał/a:
Pewnego popołudnia mialem do czynienia z Archem i z czasem sam doswiadczylem tego typu sytuacji, gdzie po aktualizacji pakietów coś nagle przestawało działać tak jak należy. Arch słynie z nowych pakietów, zatem trzeba z góry być nastawionym na takie przypadki - być może za jakiś czas pojawi się aktualizacja, która ten błąd będzie eliminować (a która to wprowadzi kolejny...).

Powinieneś rozejrzeć się na http://bbs.archlinux.pl/ - może ktoś na polskich forach ten prob. opisal a jezeli nie, to założyc tam taki temat, gdyż sam problem jest raczej stricte związany z tą konkretną dystrybucją (niech będzie ze blad lezy po stronie nowych pakietow Gnome, jednak malo ktora dystrybucja wprowadza takie "eksperymentalne" pakiety do uzytku codziennego) - alternatywne (tymczasowe) rozwiązania mogą się tam właśnie pojawić (jak np. wrócić do poprzedniej wersji pakietu/[ów]).

No ja już sobie z tym poradziłem. W moim przypadku pomogło zainstalowanie innych sterowników graficznych.
A teraz mam taki problem po instalacji poprzednich sterowników Catalyst. Że niby one nie są zainstalowane , a w panelu Gnome System>Preferencje widnieją " ATI Catalyst Control Center" A jak na nie klikam to wyskakuje to
Kod:
Wystąpił problem podczas inicjowania programu Catalyst Control Center Edycja Linux.  Przyczyny mogą być następujące:

Nie został zainstalowany żaden sterownik graficzny ATI albo sterownik ATI działa nieprawidłowo
Zainstaluj sterownik ATI odpowiedni dla danego sprzętu ATI lub skonfiguruj go używając programu aticonfig.
Jak to teraz mogę usunąc z panelu Gnome i w ogóle te zepsute sterowniki z systemu?
Ostatnio zmieniony przez sector 2010-11-01, 14:03, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
Xed 
Administrator

Pomógł: 18 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 567
Wysłany: 2010-11-01, 23:32   

sector napisał/a:

No ja już sobie z tym poradziłem. W moim przypadku pomogło zainstalowanie innych sterowników graficznych.

Czyli? Jak je zainstalowales (przez pacmana?), jakie miałeś wcześniej sterowniki. Robiłeś wg. jakiegoś opisu?
Może było tak, że wcześniej obecne były fglrxowe sterowniki (te prosto od ati - własnościowe), a teraz jesteś na sterowniku "otwartym" (radeon)
Cytat:

When using the opensource drivers, ensure catalyst is not installed -- ati-dri is being used instead. Otherwise, the wrong libGL.so will be installed, which will cause direct rendering to fail.

"Catalyst" należy utożsamiać ze sterownikami własnościowymi ATI (modul fglrx):
https://wiki.archlinux.org/index.php/ATI_Catalyst

Sterowniki z otwartym kodem (modul radeon):
https://wiki.archlinux.org/index.php/ATI

Sprawdź, który moduł używasz.

Jeżeli wcześniej był to fglrx to usunięcie "katalistów" zależy od tego, jak ten sterownik zainstalowałeś (przez pacmana, czy poprzez ręczną instalację)
 
     
sector 

Dołączył: 11 Sie 2009
Posty: 31
Wysłany: 2010-11-02, 09:42   

XtriX napisał/a:
sector napisał/a:

No ja już sobie z tym poradziłem. W moim przypadku pomogło zainstalowanie innych sterowników graficznych.

Czyli? Jak je zainstalowales (przez pacmana?), jakie miałeś wcześniej sterowniki. Robiłeś wg. jakiegoś opisu?
Może było tak, że wcześniej obecne były fglrxowe sterowniki (te prosto od ati - własnościowe), a teraz jesteś na sterowniku "otwartym" (radeon)
Cytat:

When using the opensource drivers, ensure catalyst is not installed -- ati-dri is being used instead. Otherwise, the wrong libGL.so will be installed, which will cause direct rendering to fail.

"Catalyst" należy utożsamiać ze sterownikami własnościowymi ATI (modul fglrx):
https://wiki.archlinux.org/index.php/ATI_Catalyst

Sterowniki z otwartym kodem (modul radeon):
https://wiki.archlinux.org/index.php/ATI

Sprawdź, który moduł używasz.

Jeżeli wcześniej był to fglrx to usunięcie "katalistów" zależy od tego, jak ten sterownik zainstalowałeś (przez pacmana, czy poprzez ręczną instalację)

Właśnie wpierw miałem VGA(Vesa) i to na nich tak nie działało dobrze , potem wgrałem Mesa i było już ok. Jednak coś mnie podkusiło pobrać że strony AMD sterownik Catalyst 10.10 pod moją wersje systemu jako plik Run(instalke). Według wiki dodałem odpowiednie moduły do rc.con, nadałem prawa. Instalka dobiegła do konca , poprawnie cały pasek doszedł do konca. Zrestartowałem komputer i wtedy wyskoczyły jakies błędy GDM-binary. Środowisko graficzne nie wstało już. Więc z braku laku , zainstalowałem ponownie też według wiki Arch , tyle że poprzez yaourt. Też juz jakieś błędy były, pewnie tymi namieszanymi sterami z instalki Run. Fglrx usunąłem już z rc.conf, ale nie wiem jak reszte tych popsutych sterów ATI? Yaourt nie wykrywa też ich. A pewnie zostały tylko te z pierwszej instalki RUn.
Ostatnio zmieniony przez sector 2010-11-02, 09:45, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Xed 
Administrator

Pomógł: 18 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 567
Wysłany: 2010-11-02, 21:31   

Cytat:

If you have attempted a manual install from the official installer, and are finding that nothing works correctly anymore, there should be an uninstall script placed at /usr/share/ati - run that, then try the pacman packages.

sprawdz czy istnieje "/usr/share/ati"
 
     
sector 

Dołączył: 11 Sie 2009
Posty: 31
Wysłany: 2010-11-03, 21:58   

XtriX napisał/a:
Cytat:

If you have attempted a manual install from the official installer, and are finding that nothing works correctly anymore, there should be an uninstall script placed at /usr/share/ati - run that, then try the pacman packages.

sprawdz czy istnieje "/usr/share/ati"

Nie da sie uruchomić tego skryptu uninstall
Kod:
# /usr/share/ati/fglrx-uninstall.sh

[Warning] Uninstall : inst_path_default or inst_path_override
 does not exist in /etc/ati.  This suggests that the ATI driver
 is not installed, the ATI driver is only partially installed,
 or the current ATI driver installed is an older version than the
 one this script was designed for.  Both files listed above are
 required for determining where installed files are located.
 To force uninstallation of the driver by guessing where the
 uninstallation files are located, set the FORCE_ATI_UNINSTALL
 environment variable and re-run /usr/share/ati/fglrx-uninstall.sh (this is not recommended).
Nie wiem jak tą zmienną ustawić.
Ostatnio zmieniony przez sector 2010-11-03, 22:02, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Xed 
Administrator

Pomógł: 18 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 567
Wysłany: 2010-11-05, 18:20   

sector napisał/a:
Kod:

[Warning] Uninstall : inst_path_default or inst_path_override
 does not exist in /etc/ati.  This suggests that the ATI driver
 is not installed, the ATI driver is only partially installed,
 or the current ATI driver installed is an older version than the
 one this script was designed for.  Both files listed above are
 required for determining where installed files are located.
 To force uninstallation of the driver by guessing where the
 uninstallation files are located, set the FORCE_ATI_UNINSTALL
 environment variable and re-run /usr/share/ati/fglrx-uninstall.sh (this is not recommended).
Nie wiem jak tą zmienną ustawić.


Masz dwie możliwości:
1) zainstalowac sterownik (jak to określiłeś - RUN), jeszcze raz i go po tym usunąć
2) spróbować usunąć pozostałości tak jak napisane jest wyżej, czyli:

Kod:

FORCE_ATI_UNINSTALL /usr/share/ati/fglrx-uninstall.sh
 
     
sector 

Dołączył: 11 Sie 2009
Posty: 31
Wysłany: 2010-11-07, 10:59   

XtriX napisał/a:
Masz dwie możliwości:
1) zainstalowac sterownik (jak to określiłeś - RUN), jeszcze raz i go po tym usunąć
2) spróbować usunąć pozostałości tak jak napisane jest wyżej, czyli:

Kod:

FORCE_ATI_UNINSTALL /usr/share/ati/fglrx-uninstall.sh

Dzięki za odpowiedźi. Trzeba jednak zainstalować od nowa.
 
     
faranek22 

Dołączył: 26 Sie 2008
Posty: 2
Wysłany: 2010-12-07, 13:36   

PROSZE O USUNIECIE
Ostatnio zmieniony przez faranek22 2010-12-07, 13:37, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Maciek_Rutecki 
Administrator

JID: bc547@jabber.gda.pl
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 2959
Wysłany: 2010-12-07, 14:49   

faranek22 napisał/a:
PROSZE O USUNIECIE


Kogo/czego?
_________________
Maciek
http://www.maciek.unixy.pl
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group